Königschusswandsteig D/E


Nyilvánvaló volt, hogy addig nem élhettem, míg be nem gyűjtöm a vadiúj, felújított Königschusswandrsteig skalpját. Miután a HTL-en (akarom mondani az ÖTK-n) megbizonyosodtam róla, hogy (még) alkalmas vagyok az ilyesfajta kalandokra, már csak a megfelelő időre vártam. És pénteken lecsaptam, mint a sas zsákmányára.

Königschusswand_2D Königschusswand_3D

KönigschusswandProfile

black A táv (Griesleiten, Bachingerbründel, Haidsteig-beszálló, Holzknechstieg, Königschusswandsteig, Preinerwand-csúcskereszt, Neue Seehütte, Trinksteinsattel, Predigstuhl, Schlangenweg, Waxriegelhaus, Griesleiten) 13.7 km, 6:50 óra bruttó, 1200 m szintemelkedés.

10 perccel 8:00 óra előtt indulok Griesleitenből és követem a Haidsteighez vezető klasszikust. Jó tempóban érkezem a Bachingerbründelhoz majd 9:05-kor már a Haidsteig beszállója előtt vagyok. Mögöttem érkeznek a ferratázók csapatai, de maga a Haid még gyakorlatilag szabad.

A továbbiakban a Holzknechstiegen folytatom az utam aznapi beszállóm felfelé. Még soha nem nyüglődtem és nem küzdöttem ennyit egy beszálló elérése érdekében. A sziklamorzsalékos árokban, fűcsomókba, nagyobb szikladarabokba próbálok megkapaszkodni. Sokszor még négykézláb nekifeszülve is visszacsúszom. Ilyet még nem éltem. Tenyerestől, talpastól, úgy ahogy vagyok, megindul velem az egész morzsalékos aljazat. Csak bámulom tehetetlenül, hogyan szánkázom vissza lefelé.

DSC02795

Szerintem a bergsteigen.com a beszálló megközelítését megtévesztően ismerteti: “Bei einer markanten roten Schuttrinne (Markierung, 1495 m) zweigt man vom Weg ab und quert man nach rechts zum Einstieg (1520 m) an einem Pfeiler”. Egy markáns vörös sziklatörmelék árokról beszél (lásd fenti képen balról húzódik középtáj felé), de ha ezt elérnéd, akkor már túlhaladtál. Korábban kell jobbra térni és egy sziklapillér felett egy vörös folt szerint orientálódni. Pontosan alatta van a beszálló (lenti kép).

DSC02797
Kattint  a képre a teljes felbontáshoz. Középen a vörös orientációs folt, tőle balra egy hegymászó látszik. Lenn, a folt alatt a beszálló egy sárga táblával jelezve.

DSC02800
A beszállóból a Haidsteig Fekete Madonnáját lehet látni (kép közepén kattint teljes felbontáshoz)

DSC02803

9:37-kor végre elérem a tibeti imazászlókkal feldíszített beszálló előterét, ahol nyugodtan be lehet öltözni, van rá alkalmas hely. A mászás mindjárt szilajul indít, és teljes erőbedobást igényel, majd később szelídül. A tulajdonképpeni fő attrakcióig, a barlangig (10:15) egy teljesen normális C/D Klettersteig formáját mutatja. A falrajz szerinti D/E egy kamu. Várom, hol lehet, mikor jön, de nincs sehol D/E, legfeljebb D, de inkább csak C/D.

A tulajdonképpeni kulcspont a barlang (ami nem kamu és inkább D/E ízü)  és valójában nem is barlang, hanem egy szűk S-formát követő hasadék. A Wildenauer kürtőjéhez lehetne tán leginkább hasonlítani olyan szempontból, hogy a hátizsáknak alig-alig van helye. E hasadék első jobbra-fel tartó hajlatában van az a pont, ami némi furfangot és erőt igényel.

DSC02804
A kép bal felső szegletében már látszik a barlang-hasadék. A drótkötél pontosan a kép közepén visz (ott van az elöttem járó hegymászó is – na, megtalálod?), majd balra fordul.

DSC02809
Visszapillantás

DSC02813
A barlang előterében az elöttem haladó alakja látszik. Itt nincs D/E sehol.

A hasadékban, tehát, a drótkötél szerinti optimális vonalon a hátiszákommal nekiszorulok a plafonnak és vissza kell ereszkednem. Másodszorra balos ívben próbálkozom. Jobb kezemmel a drótot szorongatva, a ballal pedig sziklát fogva (nincs jó fogódzó sehol) sikerül a számomra nem evidens mutatvány. Közben a jobb lábammal a drótkötelet rögzítő nittre lépek és a cipőm beszorul a szikla és drótkötél közé. Eltart egy ideig, mire sikerül kiszabadulnom. Legközelebb nem árt erre is jobban odafigyelni.

DSC02820

1:10 óra elteltével (10:45-kor) elérem a Klettersteig végét. Ebből a perspektívából még nem láttam a Raxot, ez is újdonság. Még felbaktatok a Preinerwand csúcskereszthez (10:55 – kép) majd jöhet az elektrolitok pótlása a Neue Seehüttében (11:15).

DSC02847

A továbbiakban még felkaptatok a Trinksteinsattelba, meghódítok két névtelen csúcsot és a Predigstuhlon át leereszkedem a Schlangenwegen a Waxriegelhaushoz, majd onnan tovább a megszokott útvonalon vissza Griesleitenbe.

Summa-summarum, nem hiszem, hogy ez a ferrata valaha is túlcsordulna a látogatók hadától. A beszálló extrém nyűgös elérésé nyilván sokakat visszariaszt, de az sem mellékes, hogy ide nem elégséges útravaló a Haidsteigről hozott fizikai erőnlét. Lapos, könnyű hátizsákkal rendelkezők, vagy az nélkül mászók előnyben!

DSC02869
A Königschusswand tulajdonképpen az éppen árnyékban lévö sziklatorony neve. Vele szemben a Preinerwandon van a hasonnevü ferrata, tőle jobbra pedig a Haidsteig. Jól kivehető a Haid katlan-hasadéka is.

Kategória: Hiking-Climbing, Hobbies | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s