Luckerte Wand és Speckbacherhütte


A Semmering-béli Luckerte Wandról (1128m) szép kilátás nyílik a Schneebergre és a Rax komplett déli falára. A gyorsan növő vörösfenyők (Lerche) viszont már részben most is belelógnak a panorámába, és ha nem tesznek ellene, hamarosan benövik majd a kilátást.

LuckerteWand_2D LuckerteWand_3D

LuckerteWandProfile

blue A táv (Fußballverein Breitenfurt/Adlitzgraben, Luckerte Wand, Orthof, Speckbacherhütte, Breitenstein, Adlitzgraben, Fußballverein Breitenfurt) 11.6 km, 620 m szintemelkedés, bruttó 6:00 óra (nettó 3:50)

A kissé elvarázsolt hangulatú Adlitzgrabenból (9:00) indulunk felfedező utunkra a Semmeringen. A breitensteini focipálya parkolója az aznapi kiindulópont. Mindjárt egy híres építészet-történeti alkotás, az egyik semmeringi viadukt alatt haladunk el. Szeretnénk a vasút tervezőjének és megalkotójának (Carl Ritter von Ghega) szentelt múzeumot is megtekinteni, de az sajnos csak a hétvégén és ünnepnapokon tart nyitva (ezt azért tudtuk előre).

DSC03248

DSC03255

DSC03256

Utunkat tehát a Falkenstein alatt folytatjuk, a lyukacsos szikláiról híres fal mellett (fenti képek). Vannak itt barlangok is, de útmutatás, útjelző stb. hiányában egyszerűen csak elporoszkálunk a falak előtt. Az itt-ott befelé vezető jelöletlen ösvényeket rendre ignoráljuk, gondolván, hogy sziklamászók használják. Mint később kiderül, ez hamis feltevés, valóban beljebb kellett volna bátorkodni. Csak hát nem tudni hol? Sebaj, majd legközelebb.

Első célunkat, a Luckerte Wand tulajdonképpeni csúcsát 10:43-kor, azaz nem egészen két óra alatt érjük el. Angikát az elmúlt héten olyannyira megigézték a tiroli nagy hegyek, hogy hatásuk alatt most bizony némileg csorbul a szegény Rax és a Schneeberg látványa. Hmmm, ez itt Alsó-Ausztria.

DSC03271

DSC03257

DSC03259

A csúcs-szemle után leereszkedünk és a Speckbacherhütte felé vesszük az irányt. Részben aszfalton, részben árva legelőn át, további bő másfél óra alatt, 12:23-kor érkezünk el odáig. A déli elemózsiaszünet után még elég hosszú az ereszkedés. Különösen, hogy ismét egy legelőt kell kereszteznünk, ami viszont be van népesítve. A tehenek meg jusztból is elállják az utat. Jámbor jószágok, de nem mindenki kenyere lazán átvágni az általuk uralt “kritikus zónán”.

DSC03281

DSC03285

14:45-kor érjük el Breitensteint, majd további 20 perces séta árán érkezünk vissza délelőtti kiindulópontunkba, a focipályához. Egyébként, aki a Ghega múzeum iránt érdeklődik, annak is itt javallják a parkolást.

DSC03301
A viadukt egy más szakasza, gyönyörü

Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s