Unterer Herminensteig a mumus


A „jóindulatú” Felső Herminensteigen már jártam néhányszor, de az alsó részét, mely a Nördlicher Grafensteigbe torkollik, mindig nagy ívben elkerültem. Tudniillik, mert olyan rossz a híre (tehát nem igazán jóindulatú). Egy tiszta II-es fokozatú sziklalépcsőről van szó, mely valamikor régen csak 1+ volt, de az idő vasfoga kitördelte a jó fogódzókat, a sziklák kisimultak a bakancsok talapi alatt és így egyre nehezebb lett (tartja a fáma).

UntHerminst_2DKompass UntHerminst_3D

UntHerminstProfile

black Az út (Rohrbach im Graben, Arbestal, Kleiner Sattel, Schneebergdörfl, Mieseltal, Unterer Herminensteig, Nördlicher Grafensteig, Baumgartner, Bilekalm, Hengsthütte, Rohrbachklamm, Rohrbach im Graben) 17.6 km, 1100 m szintemelkedés, bruttó 6:50 óra alatt (nettó 5:00 óra)

Nos, ideje volt kitörölnöm e fehér foltot a térképemről és kezet nyújtani személyes mumusomnak. Nincs még 8:00 óra amikor Rohrbach im Grabenból elindulok át a Hengsten, Schneebergdörflbe. Ez a variáns is új, még nem jártam ezen az útvonalon. Az ösvény széles erdészeti utak és dzsungelszerűen benőtt keskeny ösvények, salátások szövedéke. A GPS jó szolgálatot tesz.

DSC03202

9:14-kor érkezem Schneebergdörflbe, ahol elbaktatok a helyi önkéntes tűzoltók épületéig (fenti kép). Itt a villában balra fordulok a már jól ismert Mieseltalba. Enyhe emelkedőn érkezem az Unterer Herminesteig elágazásig (9:44).

DSC03205
A Mieseltal felé

DSC03207
Itt balra fel, az Alsó Herminensteig kezdete

Az út jellege gyorsan változik. Kemény és még keményebb kaptatók folyamatos egymásutánján tajtékzom az egyébként is kánikulai időben. 10:25-kor feltűnik mai fő célom az a bizonyos sziklalépcső. Még pár percnyi tüdőköptető emelkedő következik a közvetlen beszállóig.

Megjegyzendő, hogy a sziklalépcsőket ki lehet kerülni, csak a jól látható sárga táblák útmutatásait kell követni. Nekem persze ez nem alternatíva, hiszen nem azért jöttem, hogy újfent elmeneküljek, mumusom elöl.

DSC03210
Az elsö sziklalépcső, kattint rá teljes felbontáshoz

DSC03213
A második lépcső, kattint képre teljes felbontáshoz

DSC03215
A II-es fokozat alatt, na gyerünk szépen fel

Az Alsó Herminensteig két lépcsőfokból áll. A követendő útvonal pirossal jól jelzett. Az első fokozat a könnyebb, cirka 1+. Egy Z-betű formában mászom félig-meddig traverzben jobbról balra, majd egy rámpán balról-jobbra, aztán odafenn ismét vissza.

Egy kisebbfajta katlanban találom magam. A katlannal szemben állva mindjárt meglátom a baloldali falon a pirossal rikítóan jelzett folytatást. Ez lesz a 2-es fokozat. És valóban úgy is érződik. Srég vonalban egy bevágásban felfelé. A mászást segítendő kötelek nyújtanak segítséget, de én mellőzöm ezeket a segédeszközöket. Nem lehet tudni hány évtizede rothadoznak már itt télben-nyárban.

Inkább választom a klasszikus sziklafogást, amivel szintén nem árt óvatosnak lenni. Most értem meg, miért terjed rossz híre a helynek. Megkapaszkodnék egy látszólag jó fogást biztosító szikla-kidudorodásban, de hoppá, laza, kitörne, ha rácsimpaszkodnék. Tessék, másikat választani!

DSC03217
Az Unterer Herminensteig folytatása közvetlenül a szikalépcsők után

DSC03219
Visszapillantásban…

10 perc alatt végzek. 10:42-kor már az ösvény viszonylag zökkenő- és mászásmentes, de továbbra is meredek folytatásán vagyok. 11:03-kor érem el a Nördlicher Grafensteig vonalát. Egy napsütötte, füves tisztáson kénytelen vagyok pihizni, mert közben begörcsöl jobb talpam. Ilyet sem pipáltam még! Leveszem a cipőm és mezítláb járkálom szét a keményedéseket.

DSC03224
A Nördlicher Grafensteigen

DSC03237
Baumgartner visszatekintésben a Schneeberg felé

11:50-kor érkezem Baumgartnerhoz, majd a Bilekalmon át folytatom utam a Hengsthüttehez, ahol találkám van Cirmivel. Ö egy 24 kilométeres hegyi futótréninget abszolvál ma, 1850 m össz-szintemelkedéssel Rohrbachból a Krummbachsteinre, majd az Emmysteigen fel a Waxriegelre, aztán a Klosterwappenra. Úgy egyeztünk meg, hogy a Hengsthütteben látjuk ismét egymást.

DSC03246

Percre pontosan 13:00 órakor, alig 50 méterrel a Hengsthütte előtt futunk össze. Tökéletes timing! Közös ebédünk után szép nyugodt tempóban ballagunk vissza Rohrbach im Grabenbe.

Kategória: Hiking-Climbing, Hobbies | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) Unterer Herminensteig a mumus bejegyzéshez

 1. Mária szerint:

  Kedves Sztefano!
  Vasárnap bejártam az Alsó és Felső Herminensteig-et Schneebergdörfl-ből. Waxriegel, Miestal, Baumgarten vasútmegálló ereszkedéssel. Tényleg nagyon zsírosak már a kövek az alsó kulcspontjánál és fogás ami még van, abból elég sok mozog. Úgyhogy jó volt azért ott az a segédkötél… Nem nézett ki nagyon elnyűttnek, lehet, hogy időnként cserélgetik. A felső meg kifejezetten klassz volt. Leírása szerint a Novembergrat még ennél is szebb! Meg fogom nézni…
  Üdvözlettel: Mária

  • Sztefanó szerint:

   Nocsak kedves Mária, ez szép teljesítmény, megérdemel egy dicséretet. Igen, a felső rész valóban más jellegű, a labancok úgy mondják “ist gutmütig” azaz jóindulatú. És igen, az alsóban meg motoszkál valami kis gonosz, ezek a zsíros fogódzók! A Novembergrat tán a szelídebb léte miatt is tetszetösebb lehet….

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s