Zunigalm via Arnitzalm


Az utolsó tiroli túránk a Matrei feletti Zunigalmra vezet (1855m). Ez egy szerencsés döntés, mert végre megpillanthattuk a Großglocknert is, ami az elmúlt napokban folytonosan felhők blokádjától maradt rejtve előttünk.

Zunigalm_2D Zunigalm_3D

ZunigalmProfile

red A táv (Guggenberger, Arnitzalm, Lasörling Höheneweg, Zunigalm, Zunigsee, Ganitzle, Zunigsee, Zunigalm, 317-es út, Guggenberger) 14.3 km, 1120 m szintemelkedés bruttó 6:40 óra alatt.

Guggenberg parkolóból 1148 méterről indulunk (9:10) az idén sajnos bezárt Arnitzalm irányában. A nagy hőségtől nagyrészt védett, árnyékos erdőkön át haladunk egészen az Arnitzalm alatti gazdasági épületekig, melyek valószínűleg az alm előfutárai lehetnek (11:10). Maga az Arnitzalm ugyanis még valamivel feljebb trónol, és miután mi egy hajtűkanyarban balra térünk a Lasörling Höhenwegre, nincs különösebb okunk oda felmenni.

DSCF4767
Felfelé menetben a hegygerinc a Virgental túlsó oldalán. A legmagasabb skalpja, az Ochsenbug 3007 m, már a zsebemben

DSCF4774
Kilátás a Virgentalba

DSCF4789
Útban az Arnitzalm felé

DSCF4796
Az Arnitzalm faházai a kép közepén

Alternatívaként, jó kondíciónak örvendő túrázóknak, persze szóba jöhetne a Ganitzlen át vezető út is a Zunigalmra. Ez utóbbi ugyanis még legalább plusz 350 méter szintemelkedés leküzdésével járna. A Lasörling Höhenwegen viszont csupán csak 100 méter szintemelkedést kell még teljesítenünk.

DSCF4810
A Lasörling Höhenweg egyik kanyarulatában feltünik a Zunigalm

DSCF4827
Célban…

DSCF4834
A Ganitzle az almról a kép közepén…

DSCF4843
… és a látvány a Ganitzle csúcsáról.

12:20-kor érkezünk tehát az általunk választatott egyszerűbb variánson át aznapi célunkba. Festeni sem lehetne szebb időt. Az alm teraszáról egyenesen a Großglockner integet. Amíg Angika elmajszolja déli császármorzsáját, én teszek még egy kis kitérőt a 2196 méter magas Ganitzlera. Oda-vissza egy óra alatt megjárom, igaz nem sajnálom magam, jó nagy tempót diktálok.

Utam a Zunigsee mellett halad el. Reményeim szerint egy szép tengerszemet fotózhatok majd, de minő csalódás! A két Zunig (Kleiner Zunig, Großer Zunig) közri völgyben elterülő tónak hűlt helye, teljesen ki van száradva. Csak egy hatalmas folt éktelenkedik a helyén. Az idei szárazság áldozata. Nem sikerült megtudnom, hogy előfordult-e már hasonló helyzet a múltban.

DSCF4858
A sajnos kiszáradt Zunigsee

DSCF4868
Egy kép a Großglocknerral a fejünk felett

A sikeres adalék kiruccanásom után még jómagam is asztalhoz ülök, hogy feltöltsem az imént elhasznált tartalékaimat. Nem sietve, lazán és derűsen indulunk vissza a völgybe. Reméljük, majd újra jövünk, de az még a távoli jövő titka.

Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s