Anninger, az igénytelen


A gyengélkedő derekamra és a felsőbb régiókban várható erős déli szélre való tekintettel csak egy „kék” túrára indulnánk az Anningerre. Különféle kisokos portálok borús jóslatai miatt aztán Angika inkább mégsem jön. Kár, mert mint később kiderül, az előrejelzések köszönő viszonyban sincsenek a valósággal (már megszokhattuk, de most érzelmileg feldúl, hogy az időjósok hibája miatt megint csak egyedül baktathatok). Az erdővel borított szelíd hegyhátakon többnyire szélcsend honol. Kifejezetten kellemes őszi túraidőbe botlom, csak hébe-hóba lendül friss fuvallat, ám az sem zavaró.

Anninger_2D Anninger_3D

AnningerProfile

blue A táv (Gumpoldskirchen, Wilhemswarte, Anninger Schutzhaus, Jubiläumswarte, Rodelbahn, Krauste Linde, Beethoven-Wanderweg, Gumpoldskirchen) 12.6 km, 540 m szintemelkedés, bruttó 3:45 alatt (nettó 3:00 óra)

Gumpoldskirchenből indulok és legelsőnek az itt található könnyű kis Klettersteiget szemlélem meg, hogy tudniillik van-e még. Régi szép időkben itt gyakoroltunk Cirmivel. Ahogy elnézem a drótköteleket, nem tűnik nehéznek (B/C), nagy kedvem lenne akár így pusztán, felszerelés nélkül is nekirugaszkodni. Aztán győz a jobbik eszem és inkább hagyom, mára mást terveztem.

DSC03928
Ahol sziklafalat nem is várnánk, a szőlőtőkék végében egy igazi kis Klettersteig

DSC03934
A Klettersteig sziklafala tövében

DSC03932
Rálátás Gumpoldskirchenre

A továbbiakban alulról kerülve a dombokat a Wilhelmswartet (kilátó) célzom meg. Amint odaérek, felszaladok a tetejébe, ahol, szöges ellentétben az lenti légmozgással, élénk szél fogad. Némi nézelődést követően aztán egyenesen az Anninger Schtuzhausban kötök ki, ahol elköltöm déli elemózsiámat.

DSC03941
Bágyadtan ugyan, de itt-ott a nap is kisüt

DSC03946
Színek pompája teszi változatossá a barangolásomat

DSC03949
Wilhelmswarte

DSC03960
Kilátás fentről északi irányba. A szemközti domb fantasztikus neve “Vierjochkogel”, akár egy háromezres is megirigyelhetné

DSC03964
Anninger-Schutzhaus

Mielőtt még elindulnék lefelé, elnézek a Jubileumswarteba. A tetejében itt is fütyül és rángat a szél. Na, legalább ennyi igazuk lehet az időjósoknak. Visszaballagok az Anninger Schutzhaushoz majd a valamikori Rodelbahnon, azaz a szánkópályán ereszkedem, mely nem sokkal a Krauste Linde vendégház előtt torkollik a hivatalosan jelölt széles erdészeti útba. A pálya betonkockákból rakott kanyarpalánkjai helyenként leomlóban, emészti erősen az idő vasfoga. A klímaváltozás egyik korai áldozata. Mióta a hegyekbe járok, figyelem a hóviszonyokot. Itt az Anningeren, nemhogy ródlizás, számottevő hó sem igen volt már nagyon-nagyon régen.

DSC03965
Jubiläumswarte

DSC03967
Kilátás a tetejéböl az Anninger-Schutzhuas irányában

DSC03985
Az a bizonyos szánkópálya

DSC03989
Az utólsó balra kanyar

DSC03991

A Krauste Linde mellett elhaladva (fenti kép) ismét elhagyom a széles „túra-autópályát” hogy csendesebb ösvényen poroszkáljak a Beethovenről elnevezett turistaútig. Megjegyzem, ismét szélcsendben. A híres zeneszerző Mödlingben (is) lakott, és a fáma szerint gyakran sétálgatott ezen az útszakaszon. Innen az elnevezés.

Ezután gyönyörködöm még egy kicsit a nyugovóra szenderülő szőlőhegy szép rikítósárga leveleiben, majd Gumpoldskirchenen átsétálva érkezem vissza kiindulópontomba.

DSC03993

DSC04006
Vissza Gumpoldskirchenbe

DSC04008

Kategória: Hiking-Climbing, Hobbies
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Hozzászólás