A tomboló tél


Nos, barátaim, az idei tél jól kimutatja a foga fehérjét. Pedig bevallom, a túl meleg nyár/ősz után egy szerény hó termésű, bágyadt téllel számoltam. Lám, a jövőt nehéz akár csak megközelítően is megjósolni.

Az egyébként szelíd domborzatú Türnitzi Alpokban két sítúrázó után kutatnak. Hohenbergből indultak, 3-as fokozatú lavinaveszéllyel dacolva. A vidéket jól ismerem. Hohenberg számtalan téli/nyári túrám kiindulópontja. A Gschwendthütte feletti hegyoldal a háklis rész (lásd a lenti képen még 2016-ból), de aki a Steinparztalban igyekszik felfelé, azt is érheti meglepetés egy-egy oldalról jövő hó párkány formájában. A fent belinkelt cikk megjegyzi, hogy a helikopteres felderítés több lezúdult lavina nyomát is felfedte. A barátságos Högeren és környékén! Részemről mindennemű túra tabu és mindaddig komplett berekesztve, amíg 3-as fokozat alá nem csökken a lavinaveszély.

image

DSC01187
Ilyen kék égről, pazar, napos téli időről per pillanat csak álmodozhatunk.

Update 2019 január 7.: A Hochkar síterpet ma 14:00 órakor evakuálják.  Lavinaveszély miatt mindenkinek el kell hagynia a vidéket. Az oda felvezető szerpentines alpesi utat bizonytalan időre komplett lezárják. Pechje van aki most oda foglalt. Nem emlékszem rá, hogy valaha is ilyesmi megtörtént volna.

Update 2019 január 12.: A Hochkar és az Ybbstaler Alpen at elmúlt napokban katasztrófa sújtotta vidékké lett nyilvánítva, miközben a legmagasabb 5-ös fokozatra emelték a lavinaveszély szintjét. Mára ugyan már “csak” 4-re csökkent a veszélyszint, de a síterep elérhetetlen, továbbra is zárva marad. A Högeren eltűnt sítúrázókat még most sem találták meg. Valószínű, hogy majd csak olvadáskor derül fény a hollétükre.

image

Kategória: Weather | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s