Az időjárás jelentések megbízhatóságáról


Igényesebb túrák megtervezésekor a legnagyobb figyelmet az időjárás alakulására kell fordítani. Sajnos, amit mindig is gyanítottunk, most bizonyítást nyert, tudniillik, hogy az időjárás portálok ingyenes prognózisaiban nem lehet fenntartás nélkül megbízni. Merthogy nem a legfrissebbek. A pontos és üde előrejelzések nem ingyenesek, annak ellenére sem, hogy a meteorológiai intézetek nagyrészt állami támogatásból, tehát közpénzekből élnek, mint például az osztrák ZAMG (Die 1851 gegründete ZAMG ist der staatliche meteorologische und geophysikalische Dienst Österreichs). A ZAMG fizetős szolgálata például itt található: https://www.zamg.ac.at/cms/de/produkte/wetter/allgemeine-vorhersagen/wetterhotline (3.64€ percenként). A MetGis „csekélynyi” 199€ árban méri a pontos előrejelzés havi díját.

Beszámolóimban, több esetben is kiakadtam az előrejelzés és a valóság közti ellentmondásokon. Nem illik ugyanis a képbe, hogy az egyre nagyobb kapacitással, egyre gyorsabban működő számítógépfarmok ne lennének képesek 6-12 órával korábban megbízható képet adni a várható fejleményekről. Mert aki gyakran veszi fel a túrabakancsot, az sokszor kénytelen tudomásul venni az elvárt és a bekövetkezett valóság közti különbségeket. Nos, a meteoblue.com jóvoltából immár nemcsak azt lehet tudni, hogy mikor frissült a weboldal tartalma, hanem az is közzé tétetik, hogy a közöltek mikori modellfuttatás eredményei.

Az alábbi képen jól látható, hogy az augusztus 3.-án reggel 8:00 órakor megtekintett jelentés még előző este 21:17-kor lett frissítve, de nem az aktuális “jóslat” végtermékével, hanem a még augusztus 2.-án délután 14:00 órakor lefuttatott modell eredményével.

image

A ZAMG jelentései még ennél is gyengébb minőséget képviselnek. Nem ritka, hogy még az oldal frissítése is több mint 24/36 órás késésben van (tapasztalati tény), ezért érdemes az általában kisbetűs dátumokra jól odafigyelni venni. Miután pedig a bergfex.at jelentéseit is a ZAMG szolgáltatja, vakon megbízni, sajnos bennük sem lehet. Aki tehát biztosra akar menni, kénytelen valamely fizetős szolgáltatáshoz fordulni.

Azt az erkölcsi kérdést is fel kell tehát vetni, hogy az időjárás rosszra fordulta miatt bajba jutott túrázók sorsáért, milyen mértékben felelős ez a szerintem mindenképpen kétséges (profitorientált) magatartás.

Kategória: Weather | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Szemák Attila szerint:

    Szia!
    A tegnapra szóló meteoblue.com előrejelzés a Hochlantschra teljes mértékben megfelelt a valóságnak, szerencsére az a pár csepp eső némi késedelemmel érkezett. Összehasonlítva a portálok előrejelzéseit igencsak vannak ellentmondások. De ahogy a mondás tartja: “nincs rossz idő csak felkészületlen túrista”.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s