Gippel


Cirmi még nem járt a Gippelen, pedig korábban már kétszer nekilendültünk, aztán mindkét esetben elakadtunk. Na de most, harmadszorra! Azt a bizonyos Zögernitz tanyáról induló utat választjuk, amit 7 éve jómagam is.

Gippel_2D Gippel_3D
GippelProfile

black A táv (Zögernitz, Preinecksattel, Schwarzauer Gippel, Gippeltörl, Gippel, Gippeltörl, Treibsteig, Zögernitz) 12.6 km, 1110 m szintemelkedés, bruttó 5:48 óra (nettó 4:40)

DSC05589

Sajnos a Preinecksattelon és a Schwarzauer Gippelen át vivő turistaút teljesen elhanyagolt. 3-4 éve dúlt vihar döntötte fenyőfák fekszenek keresztbe az úton (egyik téli bejárásunk során márt meggyűlt velük a bajunk). Egy helyen csak úgy tudunk átmászni az ágak közti szűk lyukon, a törzsek alatt négykézláb, hogy levetjük a hátizsákot.

DSC05595

DSC03382

DSC05599

DSC05603

DSC05607

DSC03387

DSC03397

DSC05609

A Schwarzeuer Gippelre való jó meredek mászás során (fenti képek sorozata) emlékezünk a téli viszonyokra. Ebből a nyári perspektívából szinte elképzelhetetlennek tűnik, hogy hóban-jégben itt fel lehessen kapaszkodni.

DSC05614

DSC05620

Feljebb, az erdőhatár felett, a törpefenyő utcácskák lassan-lassan kezdenek elvadulni. Itt-ott csak erővel tudjuk magunkat átpréselni a terjeszkedő ágak között. Ha ez így marad, akkor szerintem a labirintus pár éven belül teljesen átjárhatatlan lesz.

DSC03405

A Schwarzauer Gippel taréján, benőtt törpefenyő-utcácskákon át lavírozva

DSC05624

A kép jobb oldalán a Gippel, ahová tartunk

Kánikulai a nap, a hőség ma kulminál. Szerencsére a Preinecksattelig árnyékos erdőben haladthatunk és csak a Schwarazuer Gippel gerincén talál minket telibe a nap tüze. Annyira csapzott vagyok, hogy a telítődött fejpántomból rendszeres időközönként cseppen a verejték. Amikor megelégelem, leveszem és kicsavarom. Folyadékkal jól el vagyunk látva. Attila által inspirált ötlet, hogy Hütte nélküli túrára egy kis söröcskét is vigyek magammal jutalmul. Egy kis hűtő boxban, egy jégakku társaságában várja, hogy átvegye rövid életű főszerepét a csúcson.

DSC05632

DSC03411

Közben egyre gyakrabban gondolok a bontás pillanatára. A Gippeltörl után aztán már a tömlőm szipózását is visszafogom, hogy annál élvezetesebb legyen a megérkezés és a doboz bontása. Ez pedig tökéletesre sikeredik.

DSC05638

DSC05641

Panoráma: az előtérben balra a Schwarzauer Gippel taréja, amin jöttünk, tőle jobbra a Perschkogel (tetején a mezővel) és a távolban a Schneeberg

Odafenn hűvös kósza szellő teszi kellemessé a tízóraizást. Még megcsodáljuk a párás levegőben csak halványan látszó Ötschert, a közelebbi Göllert (fenti képek) és a távolban derengő Schneeberget.

DSC05651

Ezen a kapun át a Treibsteigen lefelé

DSC05659

Lefelé, a távolban az Ötscher sejlik

DSC05661

A lefelé haladás semmiféle problémát nem jelent (különös tekintettel a Lugauer viszonylatában). A Triebsteig ugyan meredek, de olyan szelíd szerpentinekben kanyarog lefelé, hogy az már élvezet.

DSC05667

A tájékoztató tábla szerint a Gippelalm, ahol itallal szolgál a gazda, csak szombaton és vasárnap tart nyitva (tudniillik korábban minden nap fogadta az oda betérőket)

Kategória: Hiking-Climbing, Hobbies
Címke: ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s