Großer és Kleiner Zunig (2776 m & 2442 m)


Tavaly módfelett megtetszett a szelíd hegyóriások földje, Osttirol (Kelet-Tirol) . Tucatnyi, technikailag könnyű vagy csak csekély mértékben nehéz két és háromezres kínáltatja itt magát. Jól felkészült túrázónak valamennyi elérhető, hisz a legtöbbje nem kíván 1/1+ feletti sziklamászói képességeket. Sokra közülük egyszerűen fel lehet gyalogolni. Az ilyesmi, nekem való.

GrZunig_2D GrZunig_3D

GrZunigProfile

black A megtett táv (Guggenberg parkoló, Zunigalm, Zunigsee, Zunigtörl, Großer Zunig, Zunigtörl, Kleiner Zunig, Zunigsee, Zunigalm, Guggenberg parkoló) 14 km, 1700 m szintemelkedés bruttó 8:30 óra alatt (nettó 5:50)

Az idén tehát újfent Matreibe látogatunk. Első számú célom Matrei házi-hegye (van neki több is) a két testvérpár, a Nagy és a Kis Zunig. Távolról olyan zord, sziklás arculatú, főleg a nagyobb (lenti kép tavalyról, Zedlach felől fotózva), hogy az ember hitetlenkedve fogadja csak el a tényt, hogy oda igenis, fel lehet jutni. Már amennyiben au időjárás szellemei ezt lehetővé teszik, és persze van elég energia a testkazánban.

DSCF4540

Az út a csúcsra a keleti gerincen visz, tehát a hegy bal oldalán. A tisztás a hegy lábánál a Zunmigalm

Jelen eset bonyodalma, hogy legfeljebb a déli órákig van isten áldása a fellegek járásán, majd pedig heves zivatarokkal kell számolni. Ha tehát 8 de inkább 9 óra bruttóban mérjük a teljesítendő távot, akkor már pirkadatkor kell elindulnom ahhoz, hogy biztonsággal teljesítsem a tervem.

DSC05800

5:45-kor kel a nap, és én már 5:50-kor rajtolok a Guggenberg/Ganz parkolóból (fenti kép), a Zunigalmra vezető turistaút rövidített változatán. Tudniillik van egy hosszabb, kevésbé meredek variáns is, amit tavaly megismertünk, de az most nem jöhet szóba. A tervem pedig úgy szól, hogy 8:00-kor elérem az Almot, 10:30-ra az első csúcsot, 11:30-ra a második csúcsot, 12:30-ra vissza kéne ereszkedni a Zunigalmara és 14:30-ra a völgyben lehetnék.

DSC05681

DSC05682

A hűvös, mindössze 16 fokos reggel jó tempóra ösztökél. Az idő remekel. Felhőnek nyoma sincs az égen, a környező kétezresek csúcsai tisztán bontakoznak ki a horizonton. Jól haladok a piros-fehér színkombinációval jelölt turistaúton. Érzem, kiváló formában vagyok, élvezettel veszem a meredek kaptatók egymásutánját. Ennek meg is van a jutalma, mert már 15 perccel 7 óra után érkezem a még álomittas Zunigalm alá (azaz 1:25 alatt, fenti képek).

DSC05686

Nem vesztegetem az időt, hanem folytatom a tempózást a Zunigsee szintjére. 7:50-kor elérem a picinyke tengerszemet, ami most inkább csak egy kis pocsolya. A vízszintje megítélésem szerint alig lehet több 30 centinél (fenti kép). Tavaly teljesen ki volt száradva, most is csak félig tölti ki a víz a medrét.

DSC05691

A Zunigtörl felé. Az út még a Kleiner Zunig árnyékában visz.

A Zunigalm és a Zunigtörl közti szakaszon édeskés kellemes illat érződik, melynek nem lelem a forrását. Körös-körbe régen elvirágzott alpesi rózsacserjéket és természetesen törpefenyőket látok csak. Fogalmam sincs mi lehet a bódító illat forrása. Kedvelem és mélyen beszívom.

DSC05702

Pillantás a Zunigtörlböl a Großglockner felé. A sötét gerinc az előtérben a Kleiner Zunigé

DSC05695

Egyre feljebb érve egyre jobban hűvösödik. A friss, völgyből felszálló légáram meg is borzongat. Következő köztes célom a két hegy közti nyereg, a Zinigtörl 2355 méteren (8:23 – fenti kép). Itt már kellemetlen széllé erősödik a lenge huzat. Jobbra fel, jól látható nyomon, fakó piros jelzések mentén visz az út felfelé, a Großer Zunig keleti gerincén. Itt-ott sziklát is kell fogni a továbbjutás érdekében, de a terep mindvégig jóindulatú. Két helyen drótkötéllel biztosított szakasz jön, ami miatt hoztam a ferratás kesztyűimet.

DSC05698

DSC05705

Az út váltakozva visza hol a gerinc déli, hol pedig az északi oldalán. A déli oldalon langymeleg napsütés nyaldos, míg az északi oldalon az a bizonyos betyár szél hűti a kedélyeimet, de alaposan. Később az út fonala egyre inkább áttolódik a szelídebb és melegebb déli oldal felé, és tehát a csúcsostrom is barátságosabbra sikeredik. Legkésőbb a drótköteles szakasz elött érdemes elcsomagolni a túrabotokat.

DSC05716

DSC05720

Pilantás a csúcsról a Venedigergruppe gleccserei felé, jobbról a Virgental

DSC05725

Pillantás a Großglockner felé. A kép elöterébena Kleiner Zunig árnyékos gerince

DSC05703

A Großglockner közelítésben

DSC05731

Közelítve a Nussingkogel és töle jobbra a Bretterwandspitze (betervezett idei céljaim)

DSC05724

Pontban 9:30-kor, azaz 3:40 óra alatt érem el a csúcsomat. Két cirka 12-13 éves forma gyerek pihenget a kereszt tövében (fenti kép), tehát nem én vagyok az első aznapi látogató. Ők az Almról indultak, mint mondják. Az egyiket megkérem, hogy készítsen rólam egy felvételt. Némi nézelődés és fotózás után indulok tovább a kistestvérre.

DSC05741

A Kleiner Zunigra vezető turistaút szalagja mely a Zunigtörlből indul

DSC05744

DSC05755

5 perccel 11 óra elött sikeresen érkezem a Kleiner Zunigra. A fából készült csúcskereszt (fenti kép) lejjebb van elhelyezve, gondolom, hogy odalentről jobban lehessen látni. Az időjárásra még most sem lehet a legcsekélyebb panasz. Igaz, a gomolyfelhők lassan-lassan épülőben vannak a hegyek csúcsai felett. Következik az alászállás az Almra (lenti kép a Zunigseevel).

DSC05766

Egyetlen perccel déli 12 után sikeresen érkezem a Zunigalmra (lenti kép), ahol már elég sokan hódolnak a kulináris örömöknek. Egy hely még, természetesen mindig akad szabad. Következik az elektrolitok mohó pótlása egy ízletes marhagulyás a kalóriahiány enyhítése céljából. Na, most már bőven van időm élvezni a tájat és örvendezni a sikeresen megejtett 1700 méteres össz-szintemelkedésnek. Uff!

DSC05776

Egy teljes óra pihenést engedélyezek magamnak. Olyan szép itt minden, nem is kívánkozok elindulni a völgybe. Az egyre csak kövéredő és szürkülő felhők viszont arra késztetnek, hogy nekiveselkedjem az utolsó felvonásnak is. Ez olyannyira lazára sikeredik, hogy másfél órámba telik visszaérkezni korareggeli kiindulópontomba, amit egy szép, öreg használaton kívüli malom jelez. Alig indulok vissza Matreibe, máris esőcseppek gyűlnek a szélvédőmön. Kiváló időzítés.

DSC05791

Lefelémenet folyamatosan a képben következö célomra, a Nussing (2991 m)

Kategória: Hiking-Climbing, Hobbies
Címke: ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s