Túra a Steiner almokra


A Granatspitzgruppe hegycsoport Matrei és Kals közti hegyvidéket jelöli, melyet északon Salzburg tartomány határol. Egy könnyű túra keretében meg lehet csodálni a vidék gyönyörűségeit, anélkül, hogy túlságosan belefáradnánk. Angikával indulunk a túrázóknak szánt Stein parkolóból, mely 1300m szinten fekszik. Célunk a Külső (Äußere) és a Belső (Innere) Steiner Almok. Utóbbit a Hoanzeralm néven is emlegetik.

SteinerAlmen_2D SteinerAlmen_3D

SteinerAlmenProfile

blue A táv (Stein parkoló, Äußere Steiner  Alm, Innere Steiner Alm, Stein parkoló) 8.2 km, 620 m szintemelekdés bruttó 4:50 óra alatt (nettó 3:00 óra)

Első célunk tehát az 1914 méteren fekvő Külső Steiner Alm. Az oda félvezető turistaút különlegessége, hogy számtalan helyen keresztez kristálytiszta vizű csermelyt és patakot. Időnként maga az ösvény is egy-egy ilyen ér medrében fut. Apró-cseprő vízesések teszik romantikussá a kaptatást, mely azért, laza tempóban is megizzaszt.

DSCF6105

DSCF6112
Itt átlepjük a Hohe Tauern Nemzeti Park határát

DSCF6113

DSCF6119

DSCF6137

Úgy 1700 m szinten kiegyenesedik az út eleddig kanyargó szalagja és alpesi mezőkön, vörösfenyő ligeteken halad tovább egy kereszteződésig, ahonnan a Hoanzeralm felé ágazik le az út (fenti kép). Nem sokkal a sárga táblákkal jelzett kereszteződés mögött van a gyönyörűséges környezetbe ágyazott Külső Steiner Alm.

DSCF6142

DSCF6149

A menedékház napos terasza csalogat a lehuppanásra. Mivel még nem kongattak delet a hasunkban, legalább egy-egy kávé (Häferlkaffe) elszürcsölgetése erejéig betérünk, miközben nem győzünk betelni a panorámával.

DSCF6167

DSCF6172

DSCF6188
Angika tanulmányozza következö nagy túracélom a Nussigkogelt (2991)

DSCF6183
Ezen a meredek mezőn át közelíthető meg a Nussing

DSCF6193
A távolban folyvást szem előtt a Hintereggkogel (2638)

A vidékre való őszinte rácsodálkozás folytatódik azon a méltóságteljesen lejtő úton is, mely az 1770 m szinten fekvő Hoanzeralmra vezet. Ode is betérünk. A gazdasszony császármorzsát és palacsintát szolgál fel. Még maradnánk, mert megragad és vonz a táj szépsége, de a reggel tanulmányozott időjárás-jelentés délutánra, 90%-os valószínűséggel záporokat jelzett.

DSCF6197
A kép közepén a Hoanzeralm

DSCF6212

Valóban egyre több szürke hasú felhő gomolyog az égen, úgy döntünk, ebédünk végeztével szép nyugalomban inkább alászállunk. Aztán hiába varjuk az esőt, csak nem jön. Ha tudtuk volna még bizonnyal elnyújtjuk a túrát.

DSCF6221

Egy magas fizikai igényeket nem támasztó, mégis kifejezetten magashegyi élményt nyújtó remek kis körút. Szívesen jövünk ide máskor is.

DSCF6227
A kép közepén a túrázóknak szánt Stein parkoló

DSCF6233
A Steiner Bach vízesés a parkolóból szemlélve

Kategória: Hiking-Climbing, Hobbies
Címke: ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s