Ma is tanultam valamit: az ellenállás


Avagy, erőltessük meg a szürkeállományt! Ez egy lelkiismeretesen összegyűjtött forrásanyagokból szőtt eszmefuttatás. Mindazokhoz szól, akik úgy érzik, hogy az amit a hatalom most elénk szór, nem teljesen tiszta és megér némi utánjárást. Íme!

Léteznek központi vírus-adatbankok (pl. GISAID, NCBI), amelyeknek az a rendeltetése, hogy aki új kórokozót talál, akkor azt, a köz érdekében publikálja. Feltöltheti például a vírus nukleinsav szekvenciáját, amennyiben megfejtette. Nos, a jelen krízis egyik mérföldköve az idei év január 19. volt, amikor kínai tudósok feltöltötték a kínai Wuhanban talált új vírust, melyet ma a világ SARS-CoV-2 avagy Covid19 néven ismer. Konkrétumok érdekében amatőrök itt kezdhetik a kutatást: http://virological.org/ (ez egy fórum, tehát nem az adatbank)

Ama fránya vírus adatait pedig emitten tették közzé: Preliminary phylogenetic analysis of 11 nCoV2019 genomes ; illetve maga a részletes nukleinsav láncolat: Severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 isolate Wuhan-Hu-1, complete genome. Alább egy Screenshot az Adenin, Timin, Guanin, Citozin nukleinsavak álkotta láncolatról (csak egy rövid részlet a szemléltetés kedvéért)

clip_image001

Ezen felbuzdulva egy berlini virológus, bizonyos Christian Drosten a Charité Universitätsmedizin Berlin igazgatója (lenti kép) kutatócsoportjával rácsapott az információra és egy eljárás kidolgozásába kezdett, amellyel törletekből, úgynevezett RT-PCR módszerrel ki lehet majd mutatni a vírus jelenlétét. Az eljárás teljes neve, Nucleic Acid Real-Time Fluorescence Reverse-Transkriptase-Polymerase-Chain-Reaction. Drosten úr sikerrel járt, mert már elég hamar, január 23.-án publikálta a teszt leírását: Detection of 2019 novel coronavirus (2019-nCoV) by real-time RT-PCR

image

Drosten gondja, mint az ő maga is írja, az volt, hogy sajnos nem állt rendelkezésére igazi/eredeti vírus-minta, ezért valami hasonló genom-szekvenciákkal volt kénytelen kísérletezni. Cikke bevezetőjében nem is titkolja, szó szerint megírja, hogy „In the present case of 2019-nCoV, virus isolates or samples from infected patients have so far not become available to the international public health community.

Ha tehát nem volt originál wuhani vírusa, akkor egy áthidaló, kompromisszumos megoldásra szorult: „Design and validation were enabled by the close genetic relatedness to the 2003 SARS-CoV, and aided by the use of synthetic nucleic acid technology”, azaz genetikailag rokon, a wuhanihoz hasonló, szintetikus alapanyagot készített és ezek alapján készült el a teszt. A világ ma is ezt használja, és adás-vétel forró tárgya.

Mint továbbá kiderül, ez a szintetikus alapanyag európai denevérek ürülékéből vett vírusokból lett nyerve. Ez egy fontos részlet. Christian Drosten és munkatársai cikkében van egy fejezet melynek címe „Detection range for SARS-related coronaviruses from bats” ami értelemszerűen azt próbálja behatárolni, hogy vajon mire reagál egy ilyen denevérek koronavírusa segítségével kifejlesztett teszt. A kulcsmondat „These virus-positive samples stemmed from European rhinolophid bats. Detection of these phylogenetic outliers within the SARS-related CoV clade suggests that all Asian viruses are likely to be detected.”, azaz európai denevérek vírus-mintáiból nyert anyaga alapján arra a következtetésre jut, hogy rokoni kapcsoltok révén az ázsiai vírusok is majd nagy valószínűséggel reagálni fognak a tesztre. A teszt tehát nem specifikus!

És Drostennek igaza, lett. A gyorsan kifejlesztett RT-PCR teszteket elküldte Kínába és ott, Wuhanban valóban hasznát vették, mert a betegekből vett próbákra pozitívan reagált. Ez elég is volt ahhoz, hogy a teszt megkezdje világkörüli diadalútját, anélkül hogy az ilyenkor szokásos kalibrálásokat és további és vizsgálatokat (ún. validation) elvégezték volna. Tudniillik az idő sürgetett.

A hiányzó láncszem (egy feltételezés)

image

Mai napig nincs felderítve, hogy az első olasz fertőzöttek kitől, mikor és honnan kaphatták el a kórt. Dr. Wolfgang Wodarg (fenti kép) egy kézenfekvő magyarázattal állt elő. Tudniillik, meglehet, nincs is, nem is volt kapcsolat. Ha szem előtt tartjuk a Drosten által sohasem tagadott tényt, hogy európai denevérek vírusai helyettesítették a wuhani eredetit, akkor az RT-PCR nyilván ezeket is kimutatja. Wodarg tehát azt kérdezi, hogy a wuhani vírusok mellett, vajon még mit mutathat ki egy ilyen teszt? Európában régen, évezredek óta honos corona-vírustörzseket is?

Nem irreális tehát a feltételezés, hogy a most széltében-hosszában használt teszt, olyan vírusok nukleinsav szekvenciájára is reagál, melyek már régen itt vannak velünk, sok európai szervezetében honosok is lehetnek, anélkül, hogy kárt okoznának. Eddig senki nem kereste őket, mind más százegynéhány hasonló vírustörzset, melyről tudjuk, hogy vannak, de nem volt okunk részletesen kutatni utánuk. Az elmélet jó magyarázatot ad arra a tényre is, hogy a teszt sok olyan törletre is pozitívan reagál, amikor az egyén nem beteg, nincsenek tünetei és nem is érzi betegnek magát.

Megjegyzés: egyik előző posztomban konkrétan is utaltam arra a kínai tanulmányra, mely  Drosten teszt kapcsán 47 -80% közti hamis pozitívumokról szól olyan egyénekben, akik kapcsolatban voltak valódi fertőzöttekkel, de ők maguk nem betegedtek meg (asymptomatic infected).

A Radio-München a témával kapcsolatos interjúja Dr. Wodarggal: https://soundcloud.com/radiomuenchen/covid-19-test-testet-alle-corona-viren-dr-wolfgang-wodarg

image

Kategória: Health, News and politics | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s