Rauhenstein (1770m) via Farfelsteig


A Schneealpe még tartogat jó egynéhány újdonságot, köztük a számomra is még teljesen ismeretlen RudolfsteigKnappensteig Farfelsteig útvonalat, mely a Krampengrabenból indulva ostromolja a hegy platóját. Odafenn pedig egy sziklaszirt, a Rauhenstein is hívogat a becserkészésére. Ismét Péterrel indulunk felderíteni ezeket a túlcsordult turista ösvényeken kívüli, valamelyest magányosabb helyszíneket, és nem csalatkozunk.

Farfelsteig_2D Farfelsteig_3D

FarfelsteigProfile

red A megtett táv (Äußerer Knappengraben, Rudolfsteig, Knappensteig, Farfelsteig, rauhenstein, Michlbauer, Windberg, Brennalm, Karlgraben, Äußerer Knappengraben) 16.4 km, 1250 m szintemelkedés bruttó 7:30 óra (nettó 5:30)

DSC01453

8:10 lehet, amikor a reggeli 13 C fokban, szinte még dideregve elindulunk az árnyékban lévő Äußere Knappengraben turistáknak szánt parkolójából. Átmasírozunk egy fahídon, mely a Sieben Quellen (Hét Forrás) táplálta patakon át vezet, és máris a Rudolfsteigen folytathatjuk. Árnyékos erdőben. Ez a Rudolfsteig természetesen nem összekeverendő a hasonnevű testvérével a Raxon.

DSC01457

A Rudolfsteig szerény vonalvezetéssel bír, kellemes sétát biztosít, hisz alig-alig emelkedik. Később utunk rácsatlakozik a Knappensteigre, mely egészen a hegy túlsó oldalára visz, Lurgbauer völgybéli tanyájáig. Mi odáig nem megyünk, hanem egy kereszteződésben balra és fel (fenti kép) letérünk az immár kaptatósba váltó Farfelsteigre (9:10).

DSC01468

DSC01469
Odaát a Veitschalpe köszönget

DSC01473
A Farfelsteig vonala jól látható, itt kivételesen napsütésben

DSC01482

Mint kiderül, ez a turistaút az egyik leggyengédebb, azok között, melyek a Schneealpe platójára vezetnek. Hőségben, nagy előnye, hogy gyakorlatilag a kibukkanásig árnyékban visz. Csupán csak a legutolsó rövid szakasz sziklásodig nyersre (fenti kép), de még itt is árnyékod ad jobbkéz felől emelkedő sziklafal.

DSC01485
Itt a tábláknál bukkan ki a Farflesteig

DSC01489

10:25-kor, azaz indulástól számítva, durván 2 és egynegyed óra elteltéve lyukadunk ki a zöldellő platón. Itt pihenünk egy sort, mielőtt tovább indulnánk a Rauhenstein felé (fenti kép). Egy jelöletlen, de jóllátható leágazásban elhagyjuk a platón vezetőd széles erdészeti utat. A GPS segítségével nem gond meglelni egy további leágazást, mely törpefenyők rengetege között és mély szakadékok szélén lavírozik fel a gyengéden emelkedő sziklaszirtre (11:00, lenti képek).

DSC01493

DSC01494

DSC01505

DSC01507

DSC01521
A célban, csúcskereszt nélkül

A csodás látvánnyal betelve folytatjuk Michlbauer felé, ahol (11:30) elköltjük megérdemelt ebédünket. A pihenő után, 12:15-kor, laza léptekkel, még felbandukolunk a helyi csúcsra, az egyébként már számtalanszor meglátogatott Winbergre (12:40).

DSC01523

DSC01533

DSC01542

A hegy déli gerincén ereszkedünk le, majd a Brunnwiesen át (fenti kép) megkezdjük a végső ereszkedést, mely a Karlgraben mélyén vezet, ahol két, jéghideg tiszta vizű forrás is kínál lehetőséget a szomjoltásra.

DSC01544
Ereszkedés a Karlgrabenbe

DSC01546
A Rauhenstein nyugati oldala a Karlagraben felöl

DSC01552

15:15-kor érkezünk a Hét Forrás táplálta patakhoz, ahol felfrissülünk (lenti kép). A víz olyan hideg, hogy egy-két percnél tovább ki sem lehet bírni, de ez így is jól esik. Nos, ismét véget ért egy remek körút, köszönöm Péternek, hogy újfent elkisért. Remélem túráink közös sorozata folytatódni fog.

DSC01555

Kategória: Hiking-Climbing, Hobbies
Címke: , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s