Knofeleben


A Knofeleben egy fennsík a Krummbachstein alatt. Számtalanszor jártam már itt, mind Cimrivel, Sanyival mind pedig egymagamban, de Angikával még soha. Nos ha a Krummbachstein megmászásától el is tekintünk, de a vendégház szintjéig azért sikerülni fog a feljutás.

Knofeleben_2D Knofeleben_3D

KnofelebenProfile

blue A táv (Schneedörfl, Marienstreig, Eng, Mitterberggraben, Knofeleben, Alpleck, Lackabodengraben, Eng, Marienstieg, Schneedörfl) hossza 14.3 km, 760 m szintemlkedés bruttó 6:45 óra (nettó 4:45 óra)

9:15 lehet amikor Schneedörflből (nem összekeverendő Schneebergdörflel!) megkezdjük a folyamatos kaptatást a modern vendégház felé, melyről annyit illdomos tudni, hogy a helyén 2011-ig a Fridrich Haller-Haus állott, mely tűzvész áldozata lett. Máig nem tudni, mi vagy ki okozta a tüzet.

DSC01882

DSC01886

Az út eleinte gyengéden emelkedik, és még a Mariensteigen, ami egy “A” szintű ferrrata, sem kell kiköpni senkinek a tüdejét. Érkezünk a facsúsztató múzeumhoz (10:12 – fenti képek). 1981-ben újraépítették, itt az Eng elnevezésű szorosban, az évtizedekig szolgálatban álló, hatalmas fatörzsek völgybe juttatására szolgáló csúszda egy részét. Az eredeti szerkezet korhadó részeit még ma is fel lehet lelni az aljzaton. A közben eltelt majd 40 év már eme újdonsült alkotást is alaposan megtépázta. Félő, hogy egy-két további évtized múltán elporlad, mint az originál.

DSC01893

Később már-már altatónak is beillő széles útszakasz következik, de ohó, a java még csak most jön. És valóban! Az erdőben egymást követeik a szép kis meredek részek. Kissé aggódom Angikáért, de mint kiderül, kitartóan és nagy elszántsággal veszi a nehezét.

DSC01897

11:45-re annak rendje és módja szerint megérkezünk a Knofelebenre miután pedig jöhet a dolog kulináris része. Kis gondot okoz a szükségszerű lefele menet, mert ugye, ha feljöttél a magasba, akkor valahogy majd le is kéne bandukolni. Gondolkodom, vajon miként lehetne a Mitterberggraben legmeredekebb szakaszát kikerülni.

DSC01900

DSC01902

DSC01911

DSC01918

DSC01923

Emlékezetem szerint a Lackabodengraben elég szelíd ahhoz, hogy ott bárki gond nélkül leereszkedjen. A bejáratához egy széles napsütötte erdészeti úton jutunk el, miközben Alpleck érintésével még sikerül az eleddig takarásban levő Schneebergre is egy futó pillantást vetnünk.

DSC01932

A gyengédebb leereszkedés miatti kerülővel kissé hosszabbra sikeredett a kirándulásunk, de vegül így lett jó és érdekes.

Kategória: Hiking-Climbing, Hobbies
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s