A homokozón túl, avagy a bölcsességről, és a hiányáról


Az egy kifejezetten jó jel, ha a fősodrú média rád süti az összeesküvéselmélet bélyegét. Valamit nagyon jól csinálsz.” mondja a német származású, jelenleg Kanadában élő Eckhart Tolle, a brit Russel Branddal való egyik legutóbbi beszélgetésében.

A világ népességének nagy része éppen egy akut, kollektív elmebaj, a totális irracionalitás állapotában sínylődik (Eckhart megállapításával élve). Nemcsak az egyén szintjén, hanem csoportokon, népeken is elhatalmasodni látszanak az általános őrület, a téboly jelei. Ez egy destruktív, önpusztító folyamat, mely ténylegesen is egy nagy újrakezdéshez (Great Reset) vezet. Sajnos, vagy tán inkább szerencsére, nem ahhoz a fajta Nagy Újraindításhoz, amit ez elit (WEF) álmodott meg magának. Minden bizonnyal meglepődnek majd.

Egy általános, világraszóló ébredés küszöbén állunk. Egyre többen vélik felismerni, hogy hibás és kártékony narratívák mentén vagyunk taszigálva. Mint a kisgyermekek a nekik kijelölt homokozóban, amit nem szabad elhagyniuk. Ezt köznyelven, ama film vetétése óta, a mátrixnak szokjuk mondani. A mátrix keretein túli világot csak környezetünk tudatos vizsgálatával fedezhetjük fel, tehetjük érzékelhetővé, felfoghatóvá, tapinthatóvá (über den Tellerrand schauen, mondja a német). Ehhez bölcsességre van szükség. A bölcsesség nem azonos a közhiedelem szerinti tudással, vagy intelligenciával. Nem köthető akadémiai titulusokhoz.

image

A homokozóban is lehet tehetségtől hajtva gyönyörű homokvárakat építeni. Lehet bár valakinek magas intelligenciája, végezhet bár tudományos kutatást, lehetnek jó ötletei, mégsem látja szükségszerűen a homokozó határait. A bölcsesség egyfajta mélyebb, átfogóbb tudás, ami a tudatosság táplálta ébredésből ered, a képességből, értelmes és érdemes kérdésekkel feszegetni kultúra anya világa kereteit. Nem megelégedni az elénk vetett kész és megkérdőjelezhetetlen elbeszélésekkel. A bölcsességet mellőző tudás borzasztóan veszélyes és pusztító tud lenni. Eckhart egy evangéliumi idézettel zárja a beszélgetést „Atyám, bocsáss meg nekik, mert nem tudják, hogy mit tesznek!” (Lukács 23:34).

Megjegyzés: a videóban elhangzó beszélgetést saját interpretációm szerint és erősen lerövidítve adom csak vissza.

Kategória: Humanity, soul, mind, The Problem of Civilization | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s