Schifoan


Mai címemet egy hazájában sztárként kezelt osztrák dalszerző-énekestől, Wolfgang Ambrostól csentem. A gyorsan slágerré vált számában a sílesiklás csodás örömeit ecseteli. Egyébként a szó jelentése a „Schi fahren” fonetikus kiejtésben, ahogy azt arrafelé mondják. Amit most itt elmondok, az nem az alpesi sport kritikája. Egyáltalán nem, hisz az ide betérők tudhatják, hogy jómagam is hódoltam a sportnak, álszent nem vagyok. Hogy ez még az idén, vagy a jövőben is így lesz-e, az elsősorban a korosodó térdem terhelhetőségétől függ. Majd alkalomadtán letesztelem.

Nos, mit ad Isten, a fagyba hajló időjárás lehetővé teszi, hogy a síterepek megkezdjék az ilyenkor szokásos „alapozást”, azaz ama bizonyos 20-40 cm vastag, tömörített hó- jégkéreg létrehozását, melyre aztán a lesikláshoz szükséges lazább rétegek kerülhetnek. Nem is lenne ezzel semmi gond, ha időközben az európai kormányok nem hirdettek volna keresztes hadjáratot a polgári lakósság energiafogyasztása ellen. Mi ne használjunk elektromos fogkefét, üljünk, dolgozzuk, tanuljunk hideg helységben, miközben a hegyoldalakban folyik a luxus-energiapazarlás. Az egyik osztrák miniszterasszony (Fr. Gewessler) okos kis „Nobel-díjas” ötletekkel és tanácsokkal látja el a nagyközönséget energiatakarékosság ügyében. Például tegyünk fedőt a forralt vizesfazékra, és ne használjunk elektromos hősugárzót, mert az környezetkárosító. A lakásokban, irodákban elég ha legfeljebb 19 C fokon tarjuk a hőmérsékletet.

clip_image001

Közben, a fenti aktuális képen a Stuhleck három hóagyúját látjuk, egyenként cirka 25 kW teljesítménnyel. Felettébb vidáman köpik a műhavat a középállomáson, fittyet sem hányva Gewessler asszony jótanácsaira. És a Stuhleckon van belőlük legalább 30-40 darab (a hólándzsákon kívül, melyek „csupán” csak 12 kW teljesítményre vágynak). Jelenleg 24 órás menetben üzemelnek. Számítsd ki! Egy háromszemélyes háztartás energiaigénye, egész évre vonatkozólag, átlagolva úgy kb. 450W ( = 0.45 kW). Csúcsidőben, egy-egy órára lehet akár 2 – 3 kW is. Ezt a számot meg kell megszorozni 8760 órával (egy évben ennyi óra van) = > 3942 kWh (ez az évi felhasznált energia mennyisége). Tehát, egyetlen hóágyú teljesítményfelvétele azonos 50 (ötven) háromszemélyes háztartás átlagos teljesítményigényével!

Léteznek nagy síterepek (Tirol és Voralberg tartományokban, lásd pl. St.Anton), ahol százával vannak ilyen hóágyúk, a modernkor áldásai, avagy inkább rémségei? Mert a síterepek létrehozását a korabeli, aktuális időjárási viszonyok tették lehetővé, még, az ötvenes-hatvanas években. Hóágyúk nélkül! Az olcsó energia aztán begyűrűzött ide is, hogy hóban és fagyban szegény teleken is hódolhasson a köz a kedvenc sportjának, ömölhessen a pénz, folyhasson a cirkusz (Gaudi, mondja a német).

A kisebb síterepek, ahol nem volt befektetni való tőke, lassan-lassan tönkrementek. Túráim során láttam néhány régi síterep maradványát. De mi is lenne, ha már egyszer kötelező spórolásról, körültekintő energiafelhasználásról szól a fáma, hogy itt és ehhez hasonló pazarlások mentén húznák meg a kéziféket, mielőtt még nekiállnak szekálni a bérből, fizetésből máról-holnapra élő kisembereket? Annál is inkább, mert ha decemberben mégis melegebb légáramlatok lepnék el a térséget, akkor a sok pénz, az energia a szó szoros értelmében úszik majd el szemeik láttára. De sebaj, majd elkezdik újra!

Kategória: Humanity, soul, mind, News and politics, Zeitgeist | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Hozzászólás