Wotansfelsen és Vettersteig


A Krems folyót a Große és a Kleine Krems táplálják. Nos, az összefolyásuk térségében (Am Zwickl), a magántulajdonban lévő Hartenstein vára tőszomszédságában van a Wachau egyik legszebb és legváltozatosabb túravidéke, ahová ünnepi meghívást kaptam egy kis barangolásra Cirmivel és Philippel.

Wotansfelsen_2D Wotansfelsen_3D

WotansfelsenProfile

black A megtett táv (Burg Hartenstein, Schwedenschanze , Schwarzes Kreuz, ehem. Luisenhochweg, Wotansfelsen, Zwettler Leiten, Kremszwickel, Vettersteig, Teufelskirche, Teufelsrast, Steinerner Saal, Eichmayerhöhle, Burg Hartenstein) 14.4 km, 690 m szintemelkedéssel bruttó 5:00 óra alatt (nettó 4:00 óra)

Csendes, napos, de zimankós késő őszi időben indulunk a Hartenstein vára alatti kis parkolóból. Az árnyékos helyeken fagyos zúzmara borítja az aljnövényzetet, míg a napsütötte részeken kellemes langymeleg sugarak simogatnak. Első célunk a Schwedenschanze névre keresztelt szirt (lenti képek), mely félig-meddig emberi munkálatok nyomait viseli magán, feltehetőleg a korábbi évszázadokból.

DSC05686

DSC05690

DSC05695

DSC05696

Nincs arra vonatkozó információnk, hogy ki és mi célból fordított nagy figyelmet e magaslat megerősítésére (fenti képen). A térkép viszont elárulja, hogy feltehetőleg stratégiai pont lehetett, mely Hartenstein várát biztosíthatta.

DSC05698

DSC05702
A távolban a Dürrleiten falai, ahol az “ördögi” ferraták (A/B-B) várnak ránk

DSC05705

DSC05709

DSC05714

DSC05718

DSC05723

Következő célunk a „Fekete Kereszt” (lenti képen), mely egy más szirten trónol az említett két patak egybefolyása fölött. Ismét csak találgatunk, hogy vajon ki, milyen célból emelte ide ezt a vaskeresztet. Esetleg egy régi kápolna helyét hivatott jelölni?

DSC05730

Még érdekesebb az innen tovább vezető régi út (ehem. Luisenhochweg), mely a Krems folyó feletti meredek hegyoldalban oldalaz. Látszik, hogy a Schwendeschanze megerősítésére alkalmazott technikával építették ki. Az különleges út a Krems völgyét köti össze a Fekete Kereszt szirtjével. Ott ahol az út aztán kibukkan a folyó partján, egy már alig felismerhető, benőtt, réges-régen elhagyott település nyomait lehet felismerni. Annyi biztosnak látszik tehát, hogy valakinek vagy valakiknek fontos lehette egy gyors összekötő út a település és eme szirt között.

DSC05735

DSC05739
A kép közepe felett a Fekete Kereszt szirt alulnézetben (odalenn Am Zwickl)

DSC05741

DSC05744

Harmadik célunk elérése érdekében átkelünk a Kremsen és gyengéd emelkedőn kaptatunk a Wotangsfelsenre (lenti képek). Ez is egy szirt, ami a Wachaura oly tipikus vízszintes vagy enyhén dőlt sziklaltáblákból áll, egyben túránk második legmagasabb pontja (625m).

DSC05748

DSC05763

DSC05751

DSC05755

DSC05758

DSC05766

DSC05767

DSC05772

Tovább egy jelöletlen úton, hamis rövidítést követve alászállunk a Große Krems partjára és egy gázlón megpróbálnánk átkelni a túlsó partra, ami sajnos nem lehetséges. A patak vízállása, és a sodrása kizárják, hogy itt valamiként átkeljünk. Még az is szóba jön, hogy esetleg mezítláb, feltűrt nadrággal próbálkozunk, de gyorsan elvetjük a tervet, mert a sodrás túl erős. Még feljebb keresünk ad-hoc egy más gázlót, de sajnos nincs ilyen. Nem marad más hátra, mint visszafordulni és rátérni a rendesen kijelölt turistaútra mely egy keskeny hídon aztán átvisz minket az ingoványos túlsó partra.

WotansfelsenFlussquerung

DSC05779
Amikor nagy öröm egy hídra lelni…

DSC05781

DSC05784

DSC05785
Íme a Große Krems, száraz lábbal, a jelen vízállásnál, valóban lehetetlenség átkelni rajta

A kalandos intermezzo után jöhet a túra fénypontja, a Dürrleiten (662m) hegy (nem összekeverendő a Dürre Leitennel) verejtéket fakasztó ostroma. Egy hajtűkanyar szerű elágazásban nekivágunk a távolból már kiszúrt meredek falak felé vezető Vettersteignek (lenti képek), ami részben egy A/B jellegű ferrata.

DSC05791

DSC05792

DSC05798

DSC05803

Tüdőköptető kaptatók szerpentines fordulatain át és alkalmi drótkötélbiztosításokba kapaszkodva érkezünk egy elágazásba (fenti képen), mely a hegy északi, árnyékos oldalára visz, mégpedig az ördög állítólagos templomába (Teufelskirche). Két hosszú alumíniumlétrán, majd egy furfangos B drótköteles szakasz után érjük el a szűk, két embernek alig-alig helyet biztosító ördögi hasadékot. Barlangászok innen esetleg még tovább csúszhatnak-mászhatnak a hegy gyomrába.

DSC05806

Az ereszkedés nagy odafigyelést igényel és tehát csak olyanoknak merném ajánlani, akiknek vannak ilyféle tapasztalatai. Újra vissza az iménti kereszteződésbe majd két más vaslétrán fel a hegy kevésbé tagolt tetejére (lenti kép).

DSC05819

A Vettersteig végében ismét az ördög kísért, legalábbis a neve, Teufelsrast, azaz az Ördög Pihenőhelye. Van itt egy pad (gondolom az örödg szokott itt üldögéln), amin kirakhatjuk elemózsiánkat és beiktathatjuk ugyancsak esedékes kevésbé ördögi pihenőnket. Nekem speciel a mászás már jócskán kivette a spikkemet, mohón kortyolgatom tehát a hátizsákból előkerülő termoszom tartalmát és majszolom hozzá az uzsonnám, hogy betapasszam a gyomromban tátongó lyukat.

DSC05823

DSC05826

DSC05827

DSC05833

A lefelé vezető út is helyenként (három helyen) még drótkötéllel biztosított, de fele annyira sem meredek, mint a Vettersteig. Utunk két barlangszerű képződmény mentén halad el (Steinerner Saal és Eichmayerhöle). A lemenetel aztán a Kleine Krems partján lyukad ki, Hartenstein vára tövében. A parkolóig már csak néhány perc a gyalogút.

DSC05836

DSC05839

DSC05844

DSC05846

DSC05854

DSC05862

DSC05870

Remek kiruccanás, gyengén frekventált útvonallal, és kissé hiányos útjelzéssel. GPS szerinti orientáció tehát ajánlatos. A fekete pötty az egyes szakaszok igényeire hivatott utalni.

Kategória: Hiking-Climbing, Hobbies
Címke: , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s