Tavaszi barangolás a Waxeneckházhoz


Húsvét hétfőjén, a tavasz, egy határozott életjellel ajándékoz meg minket újra. Egyetlen napsütésben gazdag, stabil túraidő formájában, ami mint igazgyöngy ékelődik bele a felhős, télies április egyhangúan szürke hétköznapjaiba. A hétvége 10-20 cm friss hóréteget hozott 1000 méter felett, miközben idelenn gyengén, de állhatatosan szitált az eső. Még vasárnap sem volt biztos, hogy hétfőre felderül az ég. A bergfex a maga szokásos megbízhatatlan módján nullára redukálta a napsütéses órák számát. Reggel aztán mégiscsak szép időre ébredünk, és tehát nincs akadálya az ünnepnapi kirándulásunknak a közeli dombvidék lankáira.

Waxeneckhaus_2D Waxeneckhaus_3D

WaxeneckhausProfile

blue A fenti nyomvanal szerinti útvonal hossza 13 km, 630 m szintemelkedés bruttó 5:30 óra alatt (nettó 4:15 óra)

DSCF1468
A Reischer vendégház a völgyben

A Steinwandklammhoz tartozó parkolóból indulunk, de most hagyománybontóan, nem a szurdokba, hanem ellentétes irányba fordulunk. Célunk a Waxeneckház, amit jó kétórás menetelés árán gondolunk elérni. Először, Kreuthot elkerülve, egy szerpentines erdészeti úton fel, majd igénytelenül, széles úton Betsteig tanya felett elhaladva, később pedig hosszasan ereszkedve az Auf dem Hals elnevezésű nyeregbe.

DSCF1470
A távolban az Almesbrunnberg (1079m)

DSCF1474
Balra a képben a Hocheck (1037m), kicsit fehérre “cukrozott”

DSCF1482
Az árokban

DSCF1487

Utunk követi a Steinwandklamm MTB útvonalat, melyről úgy hírlik, hogy likvidálják (állítja az Alsó-Ausztria MTB portál). Ez annál is inkább valószínű, mert a sziklás árokban, mely a monti-pálya szerves része, két helyen is vaskapukat állítottak fel. Gyalogosoknak nem gond, mert a rácsos átjárók nyithatóak, de kérem aki nyeregben itt halad, az nem fogja megköszönni, hogy ilyen réseken cibálja át a biciklijét. Szóval én kétszer is végiglovagoltam már ezt az MTB-körutat (legutóbb 2018-ban), de akkor még a kapuk nem léteztek.

DSCF1490 Auf dem Hals a Schneerosenhaussal (Bergrettung tulajdonában)

DSCF1493

DSCF1497

DSCF1506

Az Auf dem Hals nyeregben sokan parkolnak, kihasználják, hogy innen elindulva a Waxeneckház már alig háromnegyedórányira van csak. Ismét emelkedik a terep, fel egészen a vendégházig. Az idő túlnyomórészt napos, bár helyenként el-elhúz egy-egy felhő gubanc a napocska orcája előtt. Ilyenkor mindjárt érezni a magasabb hegyek felől érkező jeges fuvallatokat.

DSCF1507

DSCF1513

DSCF1516
A távolban a Schneeberg (lent közelítésben) – nem lehet kellemes most odafönn

DSCF1512

Célunkat szinte percnyi pontossággal érjük el. Ünnepnap lévén előrelátóak voltunk és foglaltunk asztalt, ami bizony jó ötletnek bizonyul, mert odabenn szinte valamennyi asztal foglalt. Odakünn a teraszon, a helyenként fagyos fuvallatok ellenére már néhányan asztalt bontottak és élvezik a szabad ég alatti pikniket.

DSCF1522

DSCF1532

DSCF1534

DSCF1540

DSCF1543

DSCF1545

Cirka egy órás ebédszünetünk elteltével, nagyrészt ugyanazon az úton megyünk vissza, mint ahogy érkeztünk. Annyi a különbség, hogy a végén, érintjük a Kreuthban levő Jagasitz vendégházat, anélkül persze, hogy oda betérnénk. Ami az időjárás további alakulását illeti, nem lehetnek vérmes reményeink, mert íme vagy félméteres hó van a Schneebergre előre jelezve.

clip_image002

Kategória: Hiking-Climbing, Hobbies
Címke: , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s