Mizaru, Kikazaru és Iwazaru


A három bölcs japán majom neve magyarul: nem lát, nem hall, ne beszél. Ez a mai karikatúra mottója, melyet ismét csak a Kroneból ollóztam (lásd csatolva). A felirat azt mondja "Szuper, a multinacionális vállalatok máris reagáltak az ENSZ klímajenetésre!". Ez szerintem sajnos jellemezö az élet mindannapos vonatkozásaiban is. Az ignaranciáról vagyok kénytelen ismét megemlékezni. Tudniillik ha ezek a gomba módjára szaporódó rémjelentések az emberiség jövöjéröl csak töredékeiben is igazak (egyébként nincs okom kételkedni), akkor itt most már nagy lázas fefordulásnak és nyüzsgésnek kellene lennie. Minden fontos emberi tevékenységet alá kellet volna (kellene) rendelni a klímajelentésben közzétett vészhelyzet orvoslását vagy legalább mérsékléséklését szolgáló eröfeszítésnek. Ennek nyomát sem tapasztalni. Mindenki úgy él, tesz-vesz továbbra is, mintha az ilyen vonatkozású hírek valami nagyon távoli minket alig-alig érintö különlegességröl szólnának. A rendes napi híradásban is vegyesen keveredik a BAWAG botrány, a kormánygyülés, az aktuális bankrablások, az opera mai müsora, Mári néni térdkalácsa és az emberiség sorsa. Ki-ki kiválszthatja magának mire figyel oda, mi tetszik neki.
 
Próbálom kollégákkal, munkahelyen emitt-amott szóbahozni de olyan a benyomásom mintha csak a vasárnapi rangadó éseményeit próbálnám megbeszélni egy megrögzött focigyülölövel. Nem érzem jól magam a börömben ennyi közömbösség láttán. Vesztemre az arc is újra megszólal (Verheugen – lásd egyik elözö írásomat) és mindenkit óva int a hisztériától, mondván ilyen és ehhez hasonló szenzációs hullámok mindíg is voltak meg lesznek is. Azelött munkahelyek-munkahelyek név alatt hullámzott a a hírpiac, most klíma-klíma a szólam. Ezzel Verheugen mindent a helyére tett. Érted-e miröl van szó? Ö frappánsan, ország-világ hallatára bagatelizálta a dolgot. Szerinte az emberiség öngyilkos pusztító útja nem érdemel több figyelmet mint például új munkahelyek teremtése. És különben is üzeni, hagyjátok békében az európai autóipart – ne csináljunk már szegényekböl bünbakot!
 
Mintegy kétszáz kollégámnak tettem hozzáférhetövé cégünk belsö portálján a BBC Global Dimming címü riportmüsorának linkjét. Szerinted hányan reagáltak rá? Mégis mit gondolsz, szóba hozta-e valaki? Na? Az eredmény megsemmisítö. Egyetlen reakció, egyetlen visszajelzés de még csak egyetlen mondat sem hangzott el a témához. Nem furcsa? A karácsonyi cunamiról meg a jugoszláv válságról is többen beszéltek, közelebbinek, veszélyesebbnek érezték. Lehet Verheugen nyugtatta meg öket? Már-már kezdtem azt hinni velem van valami baj, amikor ma rámmosolygott ez a karikatúra – a humoristák felfogták.
Kategória: News and politics | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s