Van esélyünk?


A globális felmelegedés elleni küzdelemben kizárólag a megújuló energiahordozókra építeni, az ignorancia, a tudatlanság biztos jele. Még akkor sem lehetne jelentös ásványi köolaj elégetése nélkül a világ energiaigényét kielégíteni, ha mondjuk a jelenlegi mezögazdasági termöfelületek túlnyomó részét biodízel elöállításának szentelnék. Az energiafogyasztás jelentös csökkenése olyan növekvö óriasgazdaságok miat mint Kína vagy India még nagyobb naivitásnak tünik. Kézzelfogható erdeményeket lehetne viszont az atomenergia békés felhasználásával elérni. Ennek az a nyilvánvaló és magyarázatra nem szoruló oka, hogy ma csak az atomerömüvek képesek energiát nagy mennyiségben, széndioxid és egyéb szennyezö aerozolok kibocsátása nélkül elöállítani. Megdöbbentö ennek kapcsán, hogy egyes, magukat környezetvédönek nevezö zöld szervezetek, illetve bizonyos országok címeres kormányai kampányszerü hadjáratot folytatnak az atomerömüvek ellen illetve azon országokat támadják, melyek atomerömüveket müködtetnek. Lásd Ausztria és Csehország krónikusan elmérgesedett viszonyát Temelínnel kapcsolatban.
 
A kritika legtöbbször az atomhulladék nem megoldott végsö tárolását nehezményezi. Ez tagadhatatlan tény, ám a széndioxid nevezetü hulladék végsö tárolása vajon mennyire megoldott? A zöldek fajsúlyosabbnak tekitik az atomhulladékot, talán azért is, mivel a széndioxid színtelen, szagtalan és légnemü – de ennek ellenére halálosabb fenyegetés mint az atomerömüvek kiégett fütöelemei.
 
A skizofrénia sokszínü betegség. Csak egyetlen példát említek. Sokat írtak néhány éve Olíviáról, a rákbetegségben szenvedö kislányról akinek szülei bedöltek egy sarlatán "gyógyásznak", és visszautasították a klinikai kezelést. Csak a hivatalos szervek határozott közbelépésének lehet köszönni Olívia életét. Az idöközben emberfejnyi nagyságúra nött daganatot elöször kemoterápiával lekicsinyítették majd mütétileg eltávolították. Olívia ma egészséges. Vajon meddig kell még nönie a Föld légkörében burjánzó CO2 nevü daganatnak? Esetünkben sajnos a kemoterápiát nem lehet azonnal megkezdeni, mivel egy-egy atomerömü építése évekig (évtizedekig) is eltarthat.
 
A jóakaró Dr. Hamerok (Olívia csodadoktora) még azzal sincsenek tisztában, hogy az atomokban rejlö energia két teljesen különbözö technológiával is hasznosítható. A jelenlegi atomerömüvek a maghasadás elvén müködnek míg a jövö minden bizonnyal a fúziós reaktoroké. A magfúzió a Nap belsejében zajló nukleáris folyamatot próbálja földi körülmények között létrehozni. Ez utóbbival mind a mai napig egyetlen wattnyi teljesítményt sem sikerült elöállítani. A JET (Joint European Torus) elnevezésü kísérleti fúziós reaktorban ugyan 13 MW (Megawatt) összteljesítményü fúziós máglyát tudtak 20 másodpercre begyújtani, ám 65% hatásfoka ellenére a rendszer összteljesítmenye negatív. Több energiába kerül a müködtetése mint a kitermelt energia nagysága. A JET utódja az ITER csak 2017-re készül el. Ám az ITER is csak kísérleti reaktor és legvérmesebb célja a pozitív bilancia elérése. A tervek szerint 500MW összteljesítményröl van szó mely jó esetben immár 5 vagy 6 percig lesz müködöképes. Ha tehát 2017-re el is készül az ITER, még nem lehet tudni eléri-e céljait. Teljesen bizonytalan viszont, hogy mikorra készül el egy folyamatos üzemü fúziós reaktor elvi terve és hogy a század végéig vajon megépül-e belölük egyetlen is.
 
Van-e tehát esélyünk? Válaszom nem sok reménnyel kecsegtet. Atomerömüvekkel és egyéb párhuzamos alternatív (megújuló) eröfeszítéssel ugyan lehetne bizonyos idöhöz juttani magunkat, legalább addig, amíg rendelkezésünkre nem áll a fúziós erömü, de ehhez hiányzik a felismerö (és hibáit beismerö) szellemi potenciál. Az atomlobby befolyása is eltörpül az olaj körüli csoportosulás hatalma mellett mely inkább – való igaz – belepusztul minthogy akár egyetlen cseppnyi kitermelt köolaj hasznáról is lemondjon. 
Kategória: News and politics | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s