A meghagyó ősmagyarok?


Itt van egy felettébb érdekes kérdés, ti. hogy az ősmagyarok elvevevők avagy meghagyók voltak-e? Mikor esett át nemzetünk a Nagy Felejtésen? Ezek mind olyan kérdések melyekkel előbb vagy utóbb majd foglakoznia kell a magyar történelmírásnak. Jómagam nem vagyok szakértője a témának így csak utalásokra, megsejtésekre és saját megítélésemre tudom alapozni meglátásaimat ezért kritikusaim vegyék ezt az enyhítő körülményt figyelembe.

Amit biztosan tudunk, hogy István király tűzzel vassal erőltette rá nemzetünkre a kerszténységet a honfoglalás után. Ellenlábasa Koppány az ősi hit megőrzése címen dacolt István szándékaival és elbukott. Azt is tudjuk, hogy ugyan az ösmagyarok ismerték a mezőgazdaságot, nem okvetlenül űzték annak totalitárius formáját hiszen mellette vadászattal, halászattal és állattartással is foglakoztak és amit felettébb fontos megjegyezni, ősi vallásunk alapja az animizmus, nagytudású, gyógyító ismeretek birtokában lévő papjaink a táltosok voltak. Ami egészen biztosan látszik, hogy honfoglalásunkig természeti népként éltünk az idők ősi kezdetei óta. Olyanok voltunk, akik félték és egyben tisztelték a természet erőit.

Annak megítélése, hogy amit István tett velünk az jó avagy rossz volt-e nekünk, jelenleg (még) vitán felül áll. Ezt természetesen meg lehet érteni és nehéz lenne érvelni ellene, hiszen nemzetünk létéről volt szó. Úgymond, ha nem vettük volna fel a kereszténységet, akkor a környező már „megtért“ elvevő népek rövid úton vagy kiirtottak volna bennünket, vagy egyszerűen beolvadtunk volna az elvevőkbe – ami gyakorlati megsemmisülésünkkel lett volna azonos. Elvileg tehát aligha volt más választásunk mint a kényszerű tudat- és lélekcsere. Mindezekből elég nyilvánvalóan kidomborodik a megsejtés , miszerint az ősmagyarok ha ugyan nem is voltak teljességében mentesek a vándorlásaik során ért elvevő befolyásoktól, mégis nagy valószínűséggel meghagyók lehettek (ahogy ezt Daniel Quinn definálta). A mi tragédiánk és Nagy Felejtésünk abból áll, hogy aránylag rövid idő alatt (egy-két évszázad) veszett el mindaz a drága tudás, amit törzsi kultúrába szerveződött eleink az elmúlt évezredekben felhalmoztak. Az örökre elveszett erkölcsi és kulturális értékek felbecsülhetetlenek. Eredetünkre vonatkozólag mindössze csak két legenda maradt fenn (élte át a kulturális pusztítást), a Csodaszarvas és a Turul monda. A mi Nagy Felejtésünk sajátossága az öncsokításhoz volt hasonlatos: „gyorsan vágd le fél karod fél lábad, hogy életben maradhass“.

Mindezeknek a dolgoknak beláthatatlan következményei vannak, ti. így mi magyarok vagyunk feltehetően Európa egyik legutólsónak „betört“ és egyben megtört, gyökértelenített meghagyó törzsi népe. Meglehet az elmúlt elvevő évezred nem volt elég ahhoz, hogy génjeinkből teljességgel kiirtson minden ősi elemet. Talán ezért nem érezzük magunkat még mindíg olyan jól a környező ős-elvevők dominálta világban? Lehet ott kísért bennünk egy csipetnyi abból, amit csak néhány évszázada tapostak el Amerika őslakosaiban, ti. az élet törvényének tiszteletét?

Mindezek spekulációk, de had utaljak egy felettéb különös 2007-es UNICEF felmérésre mely az OECD országok gyermekeiröl készült, a Child Powerty Report. Ez a felmérés rengeteg különféle adatot tartalmaz, köztük szinte észrevétlenül búvik meg a negyedik részben (4.2b ábra) egy egészen meghökkentő statisztika, miszerint mi magyar szülők beszélgetünk a legtöbbet illetve a leggyakrabban gyermekeinkkel. Törődünk velük, érted? A környező ős-elvevő germán népek messze elmaradva a sor végén kullognak, ugyan anyagi jóléttől roskadásig megtelt a kosaruk, de valahogy hiányzik a szerető törődés megnyilvánulását jelző beszélgetések gyakorisága. Nem kívánok mondvacsinált összefüggéseket költeni, csak egy olyan feltárandó tényekre terelni a figyelmet, melyből ugyanúgy sokat tanulhatna nemzetünk mint ahogy egyetemes kultúránk fog majd még ezután tanulni Daniel Quinn meglátásaiból.

Linkek:

Kategória: Hobbies | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s