A könnyáztatta ösvény (The Trail of Tears)


Howard Zinn Az Egyesült Államok népeinek története című nagyszabasú művének az Amíg fű sarjad és víz folyik (As long as grass grows and water runs) című fejezete részletesen tárgyalja az indiánok kiirtásásának megrendítő történetét. Az Egyesült Államok 7. elnöke Andrew Jackson 1830-ban iktatta az indiánok eltávolításáról szóló törvényt (The Indian Removal Act), az úgynevezett végső megoldást. Ez lényegében törvényen kívül helyezte az Egyesült Államok akkori területén és annak határain élő őslakosságot és jogot formált elűzésükre, földjeik brutális kisajátítására illetve eltulajdonítására. A törvény közvetlenül áldozatai a Cherokee, Creek, Choctaw, Chicasaw és Seminole indiánok lettek. A hivatalos propaganda a Mississippi nyugati partjára történő áthelyezésükről szól, melyre ténylegesen is sor került és ami mint a “Könnyáztatta ösvény” vonult be a történelmbe (lásd a képet is). Bizony nincs olyan nép a világon, mely annyi meghurcolást, brutalitást és kisemmizést volt kénytelen elviselni mint amerika őslakosai – pardon és jóvátétel nélkül.

További témához fűződő ismerettgyűjtésem során rábukkantam egy felettébb kényes tényre is, miszerint Hitler az ő végső megoldása előkészítésekor tanulmányozta ama Jackson féle végső megoldást (mai megfelelője a rasszista fajtörvény), hogy ihletet merítsen belőle. Erre az amerika őslakosai által alapított filmtársaság a “Rich Heape Films Inc.” számol be honlapján a nemrégen elkészült A könnyáztatta ösvény című dokumentumfilmjük ismertetése kapcsán: "Úgy ahogy a zsidó nép, mi sem akarjuk, hogy feledésbe merüljön az ami velünk történt". Ezen tények ismeretében már nem tűnik olyan rém valótlannak Daniel Quinn After Dachau című novellája (egyébként sem az), amelyben a náci Németország és az Egyesült Államok szövetségre lépnek a nagy Látomás (Vision), a fehér faj egyedüli uralmának biztosítása céljából.

Mindezeket csak azért mondom el, hogy legyen viszonyítási pontunk arra vonatkozólag, hogy milyen hamis alapokra épül keresztényi irgalmat pédikáló civilizációnk. Hogy tudatában legyünk gyilkos mivoltunknak, hogy ne csodálkozzunk azon hogy ez a világ nem és nem akar jobb lenni. Történelmünk főbb mérfölkövei akár a hóhérok ösvénye nevet is megszolgálná.

Néhány kapcsolódó oladal:

Kategória: Books | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s