Valaki mondja meg…


 

Ma kifutottam magamból az elmúl héten elszenvedett stresszt. Általában csak kocogni szoktam és vigyázok, hogy a tréning alatt a pulzusom ne lépjen túl egy bizonyos határt, ám ma beleadtam apait, anyait és szinte dühösen vágtáztam a 12 kilométeren. Közben a fülhallgatómból szokás szerint szólt a zene és akaratlanul is felfigyeltem erre a véletlenszerűen kiválasztott dalra (mert olyan szép, és mert pont arról szól, amiről írok):

Valaki mondja meg, milyen az élet,
Valaki mondja meg, miért ilyen,
Valaki mondja meg, miért szép az élet,
Valaki mondja meg, miért nem,
Valaki mondja meg, miért jó az ember,
Valaki mondja meg, miért nem,
Valaki mondja meg, miért lesz gonosszá,
Valaki mondja meg, miért nem.

Nos, ezek a költői kérdések sokunkat foglakoztatnak, ám valahogy mégis beletörődtünk abba, hogy úgysem fogja tudni megválaszolni őket soha senki. Pedig kár volt ideje korán rezignálni! Történelmünk során talán éppen mostanra értünk el odáig, hogy a felgyülemlett kollektív tapasztalat komoly következtetések levonására adhat okot. Keressük az igazságot fáradhatatlanul, ami pedig sokszor ott hever, az orrunk előtt, csak karnyújtásnyira van. Meggyőződésem, hogy néhány apró szilánkjára velem együtt már sokan ráleltek és sejtik, hogy „miért lesz gonosszá”.

Az előző naplóbejegyzésemben már szóltam a könyvről, mely szerintem ebben a tekintetben is elég közel jár az igazsághoz. Leopold Kohr feltárta és elmagyarázta már az elmúlt évszázad ötvenes éveiben, hogy a nyomor és az agresszió melyek a gonoszság legfőbb bajnokai, akkor lépnek egyre hangosabban és követelőzve a színre, amikor az emberi közösség, amelyben élünk túl naggyá válik, a társadalom és az ország mely helyet ad neki, túlzsúfolt lesz. A növekedés tempója, amellyel pedig a hajsza folyik, csak súlyosbítja a helyzetet. Ha pedig mindez túlnő egy egészséges kereten, ellenőrizhetetlen óriás rákfenévé fejlődik benne a hatalom és vele együtt az élet.

Még ide kívánkozik egy megjegyzés, amit feltétlenül meg szeretnék említeni, hogy tudniillik Daniel Quinn nézetei és Leopold Kohr tanításai nagyszerűen kiegészítik és szinte minden tekintetben erősítik egymást.

Kategória: Humanity, soul, mind | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s