Zeitgeist, a film


 

A der Zeitgeist egy német szó, melyet átvett az angol is. Jelentése „a kor szelleme” avagy ha különválasztjuk a „die Zeit” (idő) és a „der Geist” (szellem) főneveket, az jön ki, hogy az „az idő(k) szelleme” illetve tehát a szó a kor intellektuális és szellemi klímáját hivatott megjelölni.

A Zeitgeist egy kétórás film (DVD) címét is jelöli, mely méltó párja a szó mélyebb értelmű jelentésének. Az egyik legkülönösebb videó, amit valaha is láttam. A három részből álló alkotás egyes fejezetei önállóak, ám a mondanivaló csak akkor bontakozik ki teljes világossággal, ha az részeket annak rendje és módja szerint egymás után tekintjük meg.

Óva intek azonban mindenkit nemcsak e film, de bármely más mű kritikátlan megtekintésétől és a közöltek feltétel nélküli elfogadásától. A film csak látóhatár-szélesítő alkotás, és mint minden ezen a világon, ami ember által alkotott, az tökéletlen, pontatlan esetleg teljesen hibás, avagy félreérthető is lehet. Akkor jó egy (dokumentum) film, ha gondolkodásra késztet. A Zeitgeist ilyen szempontból nem véti el a célját.

Az első rész az egyes világvallások közti nyilvánvaló párhuzamokkal foglakozik és az így feltárt közös mag, a kulcsfontosságú központi legenda természettudományos magyarázatával. Mennyi igaz a megváltó történtéből? Miért december 25.-én ünnepeljük karácsonyt? Tudtat-e, hogy ez a dátum a pogány Rómában is államünnep volt? Mi köze egy egyiptomi istenségnek a Naphoz és Jézus születéséhez? Mit mond a Gilgames legenda az özönvízről? Ilyen és ehhez hasonló izgalmas kérdésekre kaphatunk választ. Az első rész célja a történelmi, a vallásokon és mítoszokon alapuló korszellem megvilágítása. De mi az aktuális, a jelen korszellem? Ezzel foglakozik a folytatás.

A második rész a terrorizmus elleni totális harc kulisszái mögé sejtet bepillantást. Hogyan lehet a tömegeket úgy manipulálni, hogy félelmükben a végén ők maguk követeljék azokat a megszorításokat, melyek lehetővé teszik az egyén teljes és állandó megfigyelését illetve a társadalom egészének széleskörű felügyeletét. A szeptember tizenegyedikével fémjelzett események utat nyitottak a törvényhozásban azokhoz a korábban elképzelhetetlen változtatásokhoz, melyekkel ezek a célok elérhetőek. De mi történt valójában a WTC tornyokkal? Miért omlott össze egy olyan felhőkarcoló is, a WTC 7-es számú épület, melyet semmiféle találat nem ért? Miért nincsenek meg a Pentagonba irányított repülőgép maradványai? Miféle robbanás előzte meg az első repülögép becsapódást a WTC allján? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket feszeget a második rész.

A harmadik rész pedig a központi jegybank szerepére világít rá, illetve arra a mérhetetlen hatalomra mely a világ legerősebb és legelterjedtebb valutáit kibocsátó intézmények birtokolnak. Történelmi példák szemléltetik, hogy kik, miféle hatalmi csoportosulások jártak jól hosszantartó fegyveres konfliktusok és háborúk alkalmával, kezdve az Egyesült Államok megalapításától és függetlenségi harcától, egészen a jelenkorig. Lehet, hogy az iraki konfliktus gyors befejezésében nem is érdekeltek az azt kirobbantó monetáris körök? Minél tovább tart a csetepaté, egyes (már megnevezett) szűk magáncsoportok annál nagyobb hasznot zsebelnek be?

A film március 15.-én világszerte látható lesz néhány kiemelt filmklubban és kulturális létesítményben. Alább az ausztriai, magyarországi és szlovákiai helyszínek. A film online megtekintése az alábbi linkek nyomán: 

 

MARCH 15th 2008

AUSTRIA

HUNGARY

SLOVAKIA

Key of Life
Ketzergasse 105
1230 Vienna

TIME: 19.30 UHR
CONTACT

The Revolution
Oskola u 8 1/3, Szeged TIME:15:00
CONTACT

International Business School
IBS Tarogato ut 2-4, Budapest TIME:18:00
CONTACT

DK Ruzinov
Ruzinovská 28
821 03 Bratislava TIME: 19:00
CONTACT

Kategória: Humanity, soul, mind | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s