Velősen


 

Mivel alig volt időm az elmúlt napokban, néhány pontba sűrítve összegezném, amit említésre-érdemesre tartok.

1. Androsch interjú

Az iparmágnás Hannes Androsch, Kreisky kancellár kegyvesztett koronahercege, aki hátat fordított a munkásosztály érdekképviseletének és inkább a piackapitalizmus húsosfazekára vetette magát, most a vasárnapi Kronenzeitungnak (2009.02.22) adott interjújában leszámol azzal a rendszerrel mely elcsábította és melynek a szekerét egész életében tolta és szolgálta. A csalódott Andrsoch így összegzi a tanulságokat:

1989-ben összeomlott a kommunista rendszer és húsz évvel később – a történelem iróniája tán – ugyanez történt az angolszász, neoliberális kaszinókapitalizmussal is, mely a harmincas évek óta nem látott krízist hozott a világra. … Valami újnak kell most megszületnie, mert az egész eddigi rendszer csalásra épült. Az Immofinanz vagy a Meinl Bank aktivitásait például (két bajba jutott osztrák vállalkozásról van szó) egy olyan kísérlettel lehetne csak összehasonlítani, mint amikor valaki elhatározza, hogy búzát termeszt majd az Antarktiszen és ennek érdekében részvényeket bocsát ki. Az ilyen és ehhez hasonló fikciók nyomán virtuális tőke és virtuális bevételek keletkeztek. Sokan hittek az ilyen vállalkozások sikerében és most rengeteg pénzt vesztettek. De az ünnepeknek vége. A Davosban nemrég megtartott világgazdasági csúcs az anarchista, agresszív neoliberális rendszer búcsúünnepe volt…

2. Árnyak Kongó felett

image Az ORF levetítette a Schatten über dem Kongo (Az árnyak Kongó felett) című megrendítő dokumentumfilmet, mely az egykori belga gyarmat lakói ellen elkövetett attrocitásokról és a máig tagadott népirtásról szól. Második Lipót belga uralkodó mintegy tízmillió kongói módszeres meggyilkolásával és még ennél is több rabszolgasorsba taszításával lett Európa egyik leggazdagabb milliárdosa. Fény derül itt arra is, milyen alapokra épült és miböl táplákozik a belga jóléti rendszer. A film bemutatja Lumumba függetlenségi harcát is, aki úgy vélte, hogy Kongó gazdag természeti kincsei csakis a kongói népet illetik. Miután ennek megpróbált érvényt szerezni, az amerikai és európai rablólovag imperializmussal szemben, amint az várható volt, a CIA meggyilkolta, hogy helyére Mobutu bábkormánya kerülhessen. A dokumentumfilm azért tanulságos, mert minden szépítés nélkül bemutatja, miféle módszerekhez folyamodva működik a szabadnak hazudott imperialista piackapitalizmus és hogy milyen felelősség terheli a civilizált világot az Afrikában jelenleg is uralkodó áldatlan viszonyokoért. A film Adam Hochschild hasoncímü könyvét dolgozza fel.

http://www.kingleopoldsghost.com/leopold.swf 

3. CNN Dokumentumfilm

image A CNN mintha túllépne önmaga árnyékán azzal, hogy bemutatja Christiane Amanpour legújabb riportfilmjét, mely a holokauszt és az azt követő népirtásokról szól. Címe Sikoly véres gyilkosok, mely felszólításként is értelmezhető, azaz ordíts, kiabálj, ha véres gyilkosokról szerzel tudomást (Scream bloody murder). A riportfilm rámutat és nevén nevezi a civilizáció közömbösségét, dokumentálja azt az értelmezhetetlen közönyt, amivel formailag az emberi jogok mellett kardoskodó kormányok viseltetnek, amikor egyértelmű bizonyítékok kerülnek az asztalra, arra vonatkozólag, hogy népek irtása folyik nagyüzemileg megszervezett módon. Az egyenesen ki nem mondott, de bárki számára nyilvánvaló tanulság, hogy egy olyan világban élünk, mely kizárólag a fennálló rezsim hatalmasainak az érdekeit szolgálja, és ha a profitot érdekei úgy kívánják, akár népek kiirtása felett is szemet huny.

http://www.cnn.com/SPECIALS/2008/scream.bloody.murder/ 

Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s