Az erősebb jogán?


 

Olykor-olykor kínos helyzetben vagyok. Például ha merev és átláthatatlan keretekbe ágyazott, ott megkövesedett, ókonzervatív, keresztényi nézetek hálóját vetik ki rám. Nem arról van szó, hogy ez egy előre megfontolt szándékkal elkövetett, rosszakaratú tőrbecsalás. Egyszerűen csak teszem azt, egy alkalmi társaságban szó szót követ, és valaki rosszallását fejezi ki az elvetemült szomáliai kalózok gyalázatos tettei miatt. Avagy az Európát ostromló feketék feltartóztatatlan özönéről szól megvetéssel, esetleg az erősebb evolúciós jogán (értsd a fehér nyugati típusú civilizált demokrácia) nem talál kivetnivalót más népek, országok brutális leigázásában. Úgymond ez a haladás ára.

Mit lehet ilyenkor tenni? Ártatlanul és barátságosan mosolyogni? Bólogatni, hogy ne legyél kirekesztett? Komor képet vágni, avagy felállni és távozni? Esetleg ügyet sem vetni rá és témát váltani? Lehet, hogy ez lenne az ildomos megoldás? Avagy mégis vállalni a sodrófa lendített súlyát a kobakon és szólni arról, hogy a szomáliai kalózok problémája ugyan valós, de az út, ami elvezett idáig okot adhatna némi önkritikára, ami más színben tüntetné fel az eseményeket? Elmondani, hogy a békés halászfalvakból elsősorban azért lettek fegyveres rajtaütések fészkei, mert az EU és más civilizált demokráciák óriás halászflottái üresre halászták a helyi káoszban őrizetlenül hagyott, korábban még jó megélhetést biztosító felségvizeket és a kalózzá válás kényszerű kétségbeesett kiút, a túlélésért folytatott küzdelem végállomása? Szólni arról, hogy mára a néhai boldog kameruni paraszt képtelen lépést tartani a szubvencionált európai-spanyol import paradicsom árával (lásd Erwin Wagenhofer filmjében, We feed the world) és földönfutóvá válik, legkésőbb akkor, amikor a fejlett ipari piacgazdaság okozta klímaváltozás miatt aszály sújtja a korábban még jól megművelhető vidékeket (lásd BBC; Global Dimming)? Avagy utalni egy szinte idilli életforma gyors pusztulására Niger deltájában ahol a Shell fúrótornyai piócaként szívják Afrika fekete vérét, hogy mi unottan folytathassuk tovább pazarló, a világot mérgező, pusztító életmódunkat? Síkra lehet-e szállni és érvelni, amikor Ishmael, Quinn, Jensen és Lányi nézetei nem lehetnének idegenebbek és távolibbak, a kvazárok és rádió galaxisok jeleinél? Amikor a fogyasztói társadalom dogmái elnyomják az okok és okozatok megismeréséhez szükséges természetes kíváncsiságot?

TakatsPeter Ilyenkor úgy érzem, véleményemmel nagyon egyedül vagyok. Ezt teszem annak ellenére, hogy Takáts Péter egy érdekes üzenetben (lásd itt: http://ezvankiado.hu) ezt cáfolja. Egy amerikai tanulmányról beszél, melynek eredménye megdöbbentette a kutatókat. Felfedeztek ugyanis egy ötvenmilliós embertömeget, a kulturális kreatívokat, akik egyszerűen szabadon akarnak élni, elutasítják a jelenlegi hatalmi struktúrákat és tudatosságuk egyre inkább nő. Számuk az EU-ban, állítólag, százmillióra tehető. Közös vonásuk, hogy valamennyien azt hiszik, egyedül vannak.

Hol vagytok tehát kulturális kreatívok? Sajnos nem látom, nem hallom, és csak szórványaiban tapintom jelenléteteket. Ennek ellenére remélem, hogy vagytok! Valószínű, hogy a kutatás egy valóban fellelhető mintára, egy új jelenségre bukkant. Szeretném hinni, hogy ez az Új Reneszánsz születésének előszele. Az elmúlt években növekvő számban piacra került ismeretterjesztő irodalom, talán, a megnevezett tömeg létére utal. A dokumentumfilmek területén az olyanokra gondolok, mint a Home, Darwin’s Nightmare, Who killed the electric car, Let’s Make Money, Money as Debt, The age of stupid, Plastic planet avagy Michael Moore filmjei meg a többi hasonló, hogy csak néhányat ragadjak ki a sorból.

Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) Az erősebb jogán? bejegyzéshez

  1. Ranut szerint:

    Üdv!Én részt vettem a Kulturális Kreativok találkozón, valamikor az új film is elkészül. Ennek ellenére én is úgy érzem, hogy eléggé egyedül vagyok, csak nagyon vékony ér az, ami elkezdett csordogálni. Én már nem beszélni akarok, hanem cselekedni.Weboldalam: http://ral.huÜdv:Öszel

  2. Stefan szerint:

    Hát ez érdekes, hol, mikor volt ez a találkozó?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s