Avatar


 

Én is megnéztem az Avatart. Nem számítottam rá, hogy ennyire felkavar és mély emocionális lavinát okoz. Miután Ran Prieur a filmmel kapcsolatban feltett néhány kihívó kérdést, vagyok most olyan megátalkodott, hogy megpróbáljam ezeket a magam egyszerű módján megválaszolni. Ezt persze úgy teszem, hogy közben szem előtt tartom a Szent Grállal kapcsolatban korábban megfogalmazott alapállást, miszerint a helyes kérdés feltevése az elsődleges.

1. Miért a férfiaknak van mellbimbójuk illetve miért nincs a nőknek?

  • Sajnos erre vonatkozólag nem sikerült semmiféle támpontot találnom. Az igazság az, hogy nem is vettem észre ezeket a különbségeket. Hamu fejemre…

2. Miért kell minden idők legjobb hollywoodi indiánfilmjének azt színlelnie, hogy földönkívüliekről szól?

  • Valószínűleg azért, mert a fantasztikum lehetőséget kínál olyan dolgok plasztikus és egyszerű megjelenítésére, melyek Kultúra Anya csecsein nevelkedett pogányok számára egyébként teljesen érthetetlenek, misztikusak és érdektelenek lennének. Itt példák és indián kulturális párhuzamok felsorolása helyett fogódzóul elég, ha a hangok szent Fájára (na’vi nyelven Utral Aymokriyä – The Tree of Voices) gondolunk.

3. Miképpen lehetséges, hogy a fantasztikumra építő szórakoztatóipar egyre sikeresebb, miközben a politika és a valós világ hírei egyre rémisztőbbek?

  • Mert az MMM (Mindent a Megszokott Módon – Business As Usual) dominálja a világot és a politika egyre nyilvánvalóbban csupán csak csicskása a szerteágazó pénzgyártó üzleti tevékenységeknek. Hollywood szerves része a diagnosztizált kórnak és már-már paradox helyzet, hogy a filmmel saját környezete kérlelhetetlenül őszinte és kegyetlenül hiteles kritikáját dobja piacra. Sajnos ez nem egy átfogó válasz.

4. Ki érti a furcsaságot, hogy tudniillik az európaiak átjöttek Észak-Amerikába, kiirtották majdnem az összes indián bennszülöttet, felemésztették, pénzzé tették a kontinens természeti kincseit, majd egy olyan filmet készítettek az egész sztoriról, melyben az indiánok pártjára állnak?

  • Itt kétféle válsz lehetséges. Az egyik úgy szól, hogy ezek az amerikai civilizálttá lett európaiak a jólét és önmaguk felsőbbrendűségében érzett arroganciájuktól vezettetve megengedhetik maguknak ezt az álszent szentimentalizmust, illetve csak kihasználják a társadalomkritika veszélytelen, szórakoztatásba torkolló válfaját a profit busás lefölözésé érdekében.
  • A második alternatívválasz úgy szól, hogy hasonlóan a más műfajokban is fellelhető felvilágosult hangokkal összhangban, itt az Új Reneszánsz üzenete elevenedik meg vásznon. A józanul, kritikus szemmel visszatekintő és önmaga kegyetlenségétől megrettenő ember, akik most még ugyan nem tudja merre és hogyan tovább, de már nyilvánvaló, hogy ÍGY ahogy most, NEM.
Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s