Peak-antibiotikum?


 

Az új típusú influenzával kapcsolatba hozható halálesetek nagy része MRSA lehet. A Methicillin-Resistant Staphylococcus Aureus (MRSA) a szélessávú antibiotikumokra rezisztens baktériumok akadálytalan (és a betegre nézve halálos) szaporodását jelenti. A helyzet rémisztően komoly. Nagy Britanniában a kilencvenes évek elején az akut fertőzések legfeljebb egy-két százalékát tették ki az MRSA esetek, addig mára ez az arány eléri a 45%, az USA-ban ennél is rosszabb a helyzet, 2004-ben 64% volt. Ez annyit jelent, hogy mára minden második beteg, aki életveszélyes fertőzéssel kórházba kerül, nem kezelhető klasszikus antibiotikumokkal, mert gyulladásos betegségét valamely rezisztens baktériumtörzs, azaz MRSA okozza.

A civilizált nyugati típusú demokráciában, ahol tudvalevő a szarvasmarhát, és általában is az állatállományt nagy gondossággal preventíven is antibiotikumokkal etetik, száz egészséges ember közül legalább egy bőrén megjelentek a rezisztens sztafilokokkuszok. Kézcsókom… Ha ez így folytatódik, hamarosan visszazuhanhatunk egy olyan 1913 előtti állapotba, amikor még az antibiotikumok teljesen ismeretlenek voltak. Szóval újabb csúcsot értünk el! Lenyűgöző teljesítmény nemde? A természet mintha lassan, de biztosan és nagyon határozottan kezdene itt is visszapofozni.

Még szerencse, hogy a világon akad legalább egy ország, ahol idejekorán felismerték a veszélyt. Norvégiáról van szó, ahol 1980-tól drasztikusan csökkentették az forgalomba hozható és alkalmazható antibiotikumok mennyiségét. Gyakorlatilag szinte senkinek sem ír fel az orvos antibiotikumot. A norvégok ennek ellenére nincsenek gyakrabban betegállományban, mint mondjuk a magyarok. Idehaza sajnos még az anyukák gyorsan és lendületesen kaparják ki az orvos szemét, ha az történetesen nem talál felírni lázas gyermeküknek penicillint. A norvég tapasztalat viszont harminc év távlatából úgy néz ki, hogy jól működik. Mint kiderül, majdnem minden egyes MRSA eset külföldről hazatért norvégot érint.

A cikk eredetije itt található: Solution to killer superbug found in Norway

http://news.yahoo.com/s/ap/20091231/ap_on_he_me/when_drugs_stop_working_norway_s_answer

Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s