Újra Avatar


 

Boldoggá tesz ez a film. Egyszerűen fantasztikus – a szó mind szoros mind pedig laza értelmében is. A Vatikán szája például habzik megszégyenülésében, mert úgy érzi, hogy a film nyomán hirtelen újraéled a természet erőinek az imádata, az animizmus iránti elfelejtettnek hitt érdeklődés, miközben a nyugati civilizált világban egyre többen fordítanak hátat az egyháznak. Ausztriában például 2009-ben több mint ötvenezren léptek ki az anyaszentegyház zavaros kegyeiből. Hát nem nagyszerű? Na, végre valami jó hír.

avatar_gal02_nDe várj csak, van még ennél is jobb. Amerikában, a konzervatív jobboldal a matracot rágja kínjában, hogy a népszerű filmben a gonosz fiúkat megtestesítő haderő, vajon véletlen-e, de megtéveszthetetlenül emlékeztet az amerikai hadseregre, illetve mindarra az atrocitásra mely úgymond a mai fejlett nyugati demokrácia érdekeit hivatott „védelmezi” a primitív vadakkal és egyéb alsóbbrendű fajokkal szemben.

Aztán itt vannak az irigységükben sárgulók, a vajha lehettem volna én is James Cameronok, mint ez a Roland Emmerich nevezetű hollywoodi rendező, aki szegény 20 perc után rettenetes és kimondhatatlan fejfájást kapott. Értjük miért, nem az ő filmjéről beszélnek, nem az ő alkotása honosítja majd meg ezt az újszerűnek ugyan nem mondható, de mégis érdekes technikát. Közben emlékeztetném az olvasókat arra a nem elhanyagolható tényecskére, hogy az IMAX már évekkel ezelőtt is vetített 3D-ben, tehát a nézőközönség nagy része nem először teszi a szemére az ehhez szükséges szemüveget. Nos, egy Roland Emerich ne próbálta volna ki ez idáig? Milyen szép mesebeszéd, ugye? Ha meg kipróbálta, minek ment megint.

Ja, és el ne felejtsem, az oroszokat! Hirtelen kisül, hogy az egész sztorit tőlük lopták el. A betyárját! Ki hitte volna! Arkadi és Boris Strugacki írta meg a Zavargás című könyvben (Beszpakójsztvo). Ebben persze van valami igazság, be kell ismerni. Ahogy berozsdásodott orosz tudásom engedi, Pandorát, tényleg ez az írópáros álomdja meg. Az égitest neve is stimmel. Az alábbi idézedet nem fogom lefordítani, pechje van, aki nem ismeri az azbukát.

"Пандора – популярный курорт планетарного масштаба. Большая часть её покрыта джунглями, полными опасной неземной фауной вроде ракопауков и тахоргов. По некоторым сведениям, в пандорианских лесах сосуществуют по крайней мере две гуманоидные цивилизации. Несмотря на нечеловеческие усилия служб безопасности, каждый год на Пандоре гибнут и калечатся десятки людей".

Közben állítólag egyre többen vannak, akik Pandorára vágynak. Nem csodálom. Mond, te igen? Nulla másodperces gondolkodási idő után itt hagynám kütyü szerkentyűimet és fennkölt, civilizált rabságomat, hogy primitív pandoralakó lehessek. Sok más hozzám hasonló ébredővel egyetemben.

Csak emlékeztetőül, Pandora viszonyai NEM kitaláltak. Itt blogoltam Allan W. Eckert könyvét (A sötét és véres folyó), mely nagyban Kentucky állam története is. Innen tudjuk, hogy milyen elképesztően gyönyörű és gazdag tájat rejtett, még a fehér civilizált ember pusztítás előtt Kentucky (Kan-Tuck-Kee) állam. Képzeld el, hogy a 17. század végén, a 18. század elején, amikor még az olajalapú gazdaság nem tett kárt, mert nem létezett, az emberek, különösen az Amerikába bevándorlók, úgy általában is elég sokszor láthattak végtelen erdőségeket, gyönyörű, érintetlen tájakat, tisztavizű folyókat. Nos, mindezek ellenére is, külön feljegyezték és számtalanszor megemlítik Kentucky minden képzeletet felülmúló vad szépségét. Ezért volt szent hely Kan-Tuck-Kee minden indián törzs számára. Csak nekünk, felvilágosult barbároknak nem az…

Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s