Estimese


 

Az, ami a Mexikói öbölben történik, nem meglepő. A probléma és a minta, amire az egész épül, már régen le lett jegyezve, sőt neve is van. Úgy hívják externalizáció (lásd pl. Joel Bakannál) azaz, a saját magad okozta költségek és problémák másra, idegenre, mindegy hogy kire (leginkább balekokra) történő teljes áthárítása. Erre szleng-magyarul van több jobb szó is, de nem írom le… Egyszóval, ha az építkezési törmelékedet az erdő alatt fordítod ki, a fáradt olajad a lefolyóba öntöd, és nem szortírozod a szemeted, hangoskodásoddal nem vagy tekintettel a szomszédaidra, akkor tulajdonképpen semmivel sem vagy különb, mint a BP. Semmivel! Te kicsiben itt, ők nagyban amott.

Ami a romlásba viszi ezt a világot, az egy kultúra, egy kultúrában kialakult (már-már természetesnek nevezhető) magatartásforma, mely egyébként csak a pszichopatákra jellemző. Ennek következtében, ha egy fiatal szülő ma valami hasznosat és jót szeretne kívánni újszülött gyermekének az “előbbre jutáshoz”, akkor azért imádkozik, hogy pszichopata legyen belőle. Hidd el, ez a világ kifejezetten nekik való. Nem véletlen, mint tanulmányok bizonyítják, hogy éppen a sikeres menedzserek között van az átlagmegoszlásnál is sokszorosan több pszichopata.

Tudniillik, arra csak egy ilyen tud rábólintani, hogy lefúr mélyen a tengerfenék alá, azzal a kifejezett céllal, hogy olajt hozzon fel, miközben teljes a tanácstalanság az esetlegesen adódó hibák elhárítására vonatkozólag. Az ember ugyanis azt hinné, hogy tudják, mit csinálnak és már ideje korán begyakorolták a megfelelő eljárásokat az esetleges hibák gyors és hatékony elhárítása céljából. Mint például ez az űrutazások esetében szokásos. Tudniillik amint előáll egy nem sok jóval kecsegtető helyzet, máris előveszik a megfelelő forgatókönyvet és a szerint járnak el. Tehát valaki még a bevetés előtt végigment egy listán, mely a lehetséges balul ütős helyzeteket sorolja fel. Mint kiderült, a BP-nek és gyaníthatóan más olajtársaságnak sincs ilyen terve, mert ha lett volna, gyorsan véget vethettek volna az olajömlésnek. Csak a helyzet az, hogy a balesetet követően mind a mai napig folyt az improvizáció. Mikor azt mondtam, csak egy pszichopata vállalkozik ilyesmire, helyesbítenem kell, mert csak egy vagy több pszichopata engedi meg emezeknek, hogy ilyet tegyenek.

Nyilván a civilizált ember egyik főági mutációja a pszichopatizmus és a kemény, kegyetlen agresszió. Láttam egy dokumentumfilmet arról, hogy miként nemesítettek ki az oroszok mintegy ötven generáció után, vad és agresszív rókákból kezes háziállatokat. Tudniillik ezek az ezüstrókák borzasztóan harapós jószágok, de minden századik szelíd (valószínűleg lökött egy kicsit). Nos, az oroszok ezeket a szelídeket párosították egymással és több évtized után lett nekik kezes bárány ezüstrókájuk. A civilizált emberrel szerintem ez pont fordítva történt. Valamikor több évezreddel ezelőtt a törzsekben, nagy családokban élő emberek matriarchátusba szerveződve, azaz egymással és környezetükkel alapvetően békében éltek. Ez fejlődéstanilag jól megmagyarázható, ugyanis csak együttes erővel tudtak túlélni. Az individualista bajkeverőket, hamar kiebrudalták és így nem is nagyon lehettek utódaik, azaz genetikailag sok ezer éven át a szociális kapcsolataikban az egymást segítők a kooperálók szaporodtak tovább. Mígnem az emberiség történelmében eljött egy olyan szörnyű korszak, amikor valami okból (erről már korábban többször is írtam – lásd pl. James DeMeo, Daniel Quinn, stb.) az agresszív individualisták, az érzéketlenek, azaz a pszichopata jegyekben bővelkedőek egyszerre csak (túlélési) előnyben részesültek. Nos, ezek aztán elég gyorsan és nagyon hatásosan elkezdték tömegesen kiirtani a békeszeretőeket (pl. az indiánokat) és ez olyannyira jól sikerült nekik (a fehéreknek), hogy mára túlnyomóan ők uralják, irányítják pszichopata világukat, melyet elneveztek nyugati civilizációnak. Ennyi volt a mese mára…

Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) Estimese bejegyzéshez

  1. Kedves István, ha te nem, akkor én megpróbálom azt a szép magyar cirádát itt megformálni: Más f…val veri a csalánt.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s