Viennale – Az elfelejtett tér (The forgotten space)


image

Október 21.-től november 3.-ig tart a bécsi Viennale, mely tudvalevő egy nemzetközi filmszemle ahol úgymond nem a “mainstream” kasszasiker filmeket vetítik, hanem inkább az olyanokat melyek a valós világ nagyon jól tapintható problémáival foglakoznak. Többek között Erwin Wagenhofer alkotásait is itt mutatták be az elmúlt években (We feed the world illetve Let’s make money). Persze kit érdekel az ilyesmi,… egy maroknyi kisebbségen kívül…

Noël Burch és Allan Sekula készítették a most bemutatásra került The forgotten space című alkotást, mely az idén Velencében már díjat nyert. Noël Burch válaszolt egy interjúban az ORF kérdéseire. Néhány idézet a megkérdezettől:

Das Problem ist aber weiterhin, dass die Finanzen weiterhin in den Händen „weißer“, westlicher Kapitalisten sind, die eine äußerst schädliche Ideologie haben, basierend auf einem wild gewordenen Individualismus und dem Kampf aller gegen alle – die Egozentrik des reichen Westens.

A probléma továbbra is az, hogy a pénzpolitika “fehér” nyugati kapitalisták kezében van, akiknek a magatartását egy olyan rendkívül káros ideológia határozza meg, mely a megvadult individualizmusra, a mindenki mindenki elleni harcra, a gazdag nyugat egocentrizmusára épül.

das Herz des Kapitalismus ist, eine immer größere Warenmenge zu produzieren, die man nach einem Jahr wegwirft. Eine Art Flucht nach vorn, .., der die Erde schließlich umbringen wird.

A kapitalizmus központi eszméje az egy év után kidobható portékák, az egyre nagyobb áruhegyek előállításában merül ki. Ez egyfajta menekülés előre, mely a végén megöli majd a Földet.

Kategória: Movie and media, News and politics | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s