Kell-e nekünk ingyen energia?


Kérdésem alapján világos, hogy még nem zártam le az előző témát. Áldás vagy inkább átok lenne-e, ha tegyük fel, mégsem bogus a zéró ponti energia adta lehetőség. Képzeld, mi történne, ha hirtelen mindenhol a semmiből áramot termelő készülékkel lennénk konfrontálva. Először, mondjuk, csak szerény teljesítményt lehetne belőlük “ingyen” kinyerni, majd ahogy telnének, a hetek-hónapok egyre nagyobb generátorok kerülnének a piacra. Tegyük fel, hogy eljutnánk egy olyan pontra, amikor, teszem azt, egy mai autó áráért cserébe bárki beszerezhetne magának egy olyan mini-erőművet, mely akár a pincébe telepítve az egész háztartást ellátná ingyen villanyárammal.

Szóval arra lennék kíváncsi, hogy mi történne? Kitörne az igazságos világbéke ahogy a Thrive alkotói sugallják? Legyünk jók egymáshoz gyerekek kiáltással, sírva, és csókolódzva egymás nyakába borulnának az emberek? Nem lenne több háború az olajért? Megszűnne a környezet szennyezése? Naivitás? Tényleg elhiszed? Hát jól figyelj! Elmondom, mi történne, mert ez nem új jelenség, és bár tagadom, hogy nincs új a nap alatt (dehogynem, van elég), ebben az esetben van történelmi tapasztalat, van miből kiindulni.

A jelenség tudniillik, hogy mi itt a földi paradicsomban bizonyos, lényegi dolgokat ingyen kapunk és kaptunk, egyáltalán nem új. Itt vannak a természet kincsei, például az erdők, a mezők, a völgyek, a tavak, a tiszta források és így tovább. Ez mind ingyen volt, mindaddig, amíg az ember összhangban élt a természettel. Ingyen volt még néhány száz évvel ezelőtt is, amikor Kolumbusz az őslakósok legnagyobb szerencsétlenségére felfedezte Amerikát. Az ott élő népek számára ugyanis elképzelhetetlen volt a gondolat, hogy valaki kizárólagosan birtokolhatja az anyaföld akár csak egyetlen darabját is.

Ez, az évezredek óta tartó egészséges, természetes viszony ember és az őt körülölelő természeti világ között, persze egy pillanatra sem nem tartotta vissza a kivándorolt telepeseket attól, hogy karhatalommal, elkezdjék felvásárolni a természetet. A legfondorlatosabbak egyszerűen csak kijelentették, hogy ez-meg-az a földterület, itt-meg-ott ott az enyém és én alanyi jogon eladom neked. Tudjuk, mi lett a következménye. Aki elég hatalommal bírt és élt a kényszerítés megannyi civilizált eszközével (pl. erőszak, csalás, hódítás, kisemmizés, stb.), az hamarosan nagybirtokos lett. Lekanyarította magának az erdő, a paradicsom legszebb darabját, a préri legdúsabb szegleteit, hogy hamarosan holdbéli (akarom mondani civilizált) tájjá változtassa.

Ezután jött a többi (rémtett). Halomra lőtték az erdő (ingyenes) állatait és a lenyúzott bőrt értékesítették, mert úgymond ez jár, hiszen invesztálniuk kellett a puskába, lőszerbe. Aztán rátették a kezüket a paradicsom (ingyenes) bányáira és a Föld kincsein haszonnal adtak tovább, mert ez úgymond jár nekik, hiszen invesztáltak a felkutatásba. Aztán üresre halászták a tengereket, az ingyenesen a hálóba kerülő halakból hasznot húzva, mert úgymond invesztáltak a flottába. Aztán a Föld ingyenes olajtartalékait is megcsapolták, még a korábbinál is nagyobb profitra téve szert, mert úgymond invesztáltak a fúrásba.

Persze a befektetés és a haszon aszimmetrikussá torzult alakzatokba gubancolódott az idők során, és aki a legnagyobb befektetést vállalta, mondjuk a saját életét, a mindennapi munkáját, az egészségét, az csak morzsákat látott belőle. Mint például az a földmüves, aki 8 centet kap egy liter tejért, amit 1€-ért vesztegetnek a szupermarketben. Amíg az üzletek polcaira jut, egy egész sereg ingyenélő 92 € centet dug zsebre. Vannak, akik tudják, hogyan lehet jól szipolyozni. Náluk a karhatalom. Ők csinálják a játékszabályokat, És ez így van mindenhol a civilizációban.

Miért is lenne másként? Mi történne tehát, ha ennek az erkölcsnek kiteszünk egy ilyen csodamasinát?

Először is a nagyokosok összedugnák a fejüket és megtanácskoznák, hogy ha immár lőttek az olaj biznisznek, akkor az új helyzetet hogyan lehetne kiaknázni? Például úgy, hogy a kormányok licenchez kötnék az ilyen készülékek előállítását, birtoklását és főleg az előállított áram termelési és forgalmazási jogait. Ehhez, valljuk be, jól értenek.

Létrehoznák, például a Fed mintájára a ZPEA-t azaz a Zero Point Energy Agency-t, amelynek kizárólagos, a kormánytól garantált joga lenne az ingyen árammal kereskedni. Ha tehát valaki engedély nélkül üzemeltetne, gyártana ilyen gépet, az illegális tevékenységet folytatna, valahogy úgy, mint aki kábítószert, ópiumot termeszt, vagy forgalmaz, hazai példánál maradva, pálinkát, kisüstit éget. A kormány mondjuk nagyvonalúan kikötné, hogy mindenki jogosult teszem azt egy, legfeljebb 100 Wattos generátorra (elég a TV-hez), de ezen felül köteles az áramért ugyanúgy fizetni, mint azelőtt, természetesen a ZPEA-nak. Ez a ZPEA ugyanis invesztál (szegény), mert lecseréli a kiöregedett és immár haszontalan fosszilis energiával működő erőműveket ilyen újfajta nullaponti energiával termelő generátorokra.

Nagyszerű ötlet, hiszen nem vész kárba a drága pénzen létrehozott energetikai hálózat, a nagyfeszültségű vezetékek sem. Tök jó! Ugyanúgy a konnektorból jönne majd az áram, mint korábban. A legjobb az egészben, hogy az energiát továbbra is központilag állítanák elő, azaz semmi veszélyes anarchista decentralizáció. Vajon kinek lenne jó, ha minden csürhe konyhájában egy ilyen masina zümmögne, hiszen veszélyes, jószágról van szó! Az elitnek ezt mindenáron meg kell akadályoznia! Hova jutnának! Egyébként nekik jó buli lenne. A zöld, tiszta energia kizárólagos birtokosai! Egy vagyont lehetne vele keresni. Sokkal nagyobbat, mint holmi olajjal. Kutatni sem kell utána, mert ingyen jönne, bárhol a rendelkezésre állna, csak üzembe kéne állítani néhány ilyen újtipusú masinát.

Hát mondd, kell ez nekünk?

Kategória: Humanity, soul, mind, The Problem of Civilization | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

4 hozzászólás a(z) Kell-e nekünk ingyen energia? bejegyzéshez

 1. Tibor szerint:

  Teljes mértékben egyetértek. Amíg ez a kultúra/világnézet/mentalitás (nevezd ahogy akarod) az uralkodó, az ingyen (és korlátlan) energia még a jelenleginél is gyorsabb és korlátlanabb pusztítást eredményezne. Sőt, megteremthetné a lehetőségét a rémálmok létező legrosszabbikának (ebben a kultúrában ez sokak vágyálma): hogy létrehozzunk egy olyan globális és elnyomó hierarchikus társadalmat, ami fenntartható. Meghódíthatnánk a világegyetemet és a profit nevében legyalulhatnánk az egészet.

 2. András szerint:

  Ha másért nem (dehogynem), hát ezért a bejegyzésedért biztosan a célkeresztjébe vesz majd a hamarosan megalakuló Pesszimistamentes Világért Mozgalom, annak is az európai szárnya. Tibort úgyszintén. Bizonyos jelekből („Ne légy olyan negatív!” stb.) ugyanis arra lehet következtetni, hogy az eljövendő szebb, jobb és Tökéletesen Pozitív világban nem tűrnek majd meg semmiféle negatív megnyilvánulást. Törlik magát a fogalmat is, hogy „negatív”, és vele együtt minden tagadószót. A tudatból és a tudattalanból száműznek minden sötétséget, és világszerte betiltják még az árnyékot is mint a Világ(osság) otromba megcsúfolóját és ellenlábasát. Ezután csakis túláradóan pozitív érzésekre és gondolatokra hangolódva, fülig érő harminckét fogú szűzhófehér mosolyt viselve szabad létezni – vagy sehogy.

  Ezért az egyetlen elfogadható válasz az utolsó kérdésedre: igen, kell nekünk. Azért, mert *jó* lesz. Jó lesz, mert úgy *akarjuk*. Nahát.

  • Sztefanó szerint:

   Tulajdonképpen igen, tényleg jól lenne, és jól jönne, de csak ha úgymond a faj, mely ma még teljes gőzzel pusztítja az élő természetet, már felnőtt és megtanulta újra meghallani és megérteni a természeti világ hangjait, üzeneteit. De ha ez megtörténik, akkor meg minek a zéró ponti energia, hiszen a meglévő tartalékaink is elegendőek egy teljes értékű szabad és boldog életvitelhez. Olyan ez, mint a lőfegyver, mely nem való egy bennszülött kisgyermek kezébe. Amikor viszont erőtől, egészségtől kidurranó felnőtté cseperedik, akkor meg már minek neki, hiszen a tradicionális íjjal is el tudja ejteni a vadat. Persze jól jöhet neki a puska is, ha van, de nagy szerencséjére egyáltalán nincs ráutalva…

   A „ne légy olyan negatív” témához ajánlanám Barbara Ehrenreich könyvét, Brightsided, melyben azt elemzi, miként vitte Amerikát (és avilágot) a tönk szélére (a válságba) az általános, megkérdőjelezhetetlen, társadalmilag és kulturális szinten is kötelezően elvárt optimizmus. http://www.barbaraehrenreich.com/brightsided.htm

   • András szerint:

    Feltéve, hogy felnő valaha ez a faj. Lehet, hogy már csak a hanyatlás van neki hátra. Hopp, ez borúlátás! Na, akkor derűlátón: biztosan van még hová fejlődnie az emberi fajnak. Építhetne mondjuk egy nullponti energiával működő világdarálót, akkor gyorsabban véget érne ez az egész komédia… Hoppá, nem megy ez nekem! 🙂 Abba is hagyom, mert igen elkanyarodtam a témától.

    Kösz a könyvajánlót. Bár veled együtt nem én vagyok az, akinek el kellene olvasnia… 😉

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s