Hochstaff és Reisalpe


Egy egész napos, jó kondit igénylő, cirka 22 kilométeres túra, két csúcs megmászásával és összesen mintegy 1400 magassági méter leküzdésével. Kiindulópont a Kleinzell községi hivatala előtti parkoló (480 méter tengerszint feletti magasság). Az út az Ebenwald magaslaton át (1020 méter) először a Hochstaffra vezet (1305 méter) majd onnan egy nyergen át (1012 méter) a Resialpe csúcskeresztjéig (1399 méter). A vállalkozás időtartama 7 óra 30 perc beleszámítva egy kiadós eszem-iszom pihenőt a Reisalpe menedékházban.

Hochstaff_2D
Nyomvonalam (GPS letölthető)
Hochstaff_3D
…és plasztikus ábrázolásban

Idei téli hótalpas túrám alkalmával már volt szerencsém megismerni a Reisalpe hó-jég birodalmát az ott található menedékház téli szállásával egyetemben, ezért most különösen érdekelt, hogy vajon milyen benyomást tesz rám az életre kelt, fűvel-lombbal borított vidék. Februárban egyenesen az Ebenwald magaslatról indultam. Télen persze még a keménykedők is szívesen lemondanak a Schneidergraben árokban vezető extra kapatatóról.

A Hochstaff megmászása télen nem volt tervbe iktatva. Az útvonal e szakasza egy jól kitaposott, de hivatalosan nem jelölt ösvényen és hegyi legelők kerítésein át vezet. Korábbi látogatók, az orientálódást segítve, piros jeleket fújtak néhány kőre és fa kérgére, melyek már sápadoznak. A Hochstaff csúcsára nélkülük sem lenne túl nehéz feltalálni. Az út az átlagosnál meredekebb, ezért inkább illik a piros kategóriába besorolni.

Sajnos szólni kell az ipari civilizáció itt is jelenlévő és jól megfigyelhető szomorú pusztításáról. A Hochstaff élő húsába belevágtak egy csigavonalban a csúcs felé haladó, széles, durva szikladarabokkal jól megerősített erdészeti utat. Megállapításom szerint nehéz faipari munkagépek számára dimenzionálva. A növényzet zöldjétől radikális élességgel elváló útburkolat sárgás-vöröses színe valóban olyan, mint egy friss, gennyező sebhely. Jaj, neked Hochstaff, csendes, szép erdeidre szemet vetettek és hamarosan megritkíttatsz!

A Hochstaff tetején van egy rövidebb lankás gerinc, majd a csúcskereszt után ugyanolyan meredeken vezet az ösvény lefelé a nyeregbe (Kleinzeller Hinteralm) ahol elérem a téli nyomvonalamat és indulhat az újabb kaptató fel a Reisalpera. Bensőséges érzés felismerni a februári havas táj nyári verzióját, például az élesen jobbra forduló kanyart a terebélyes fával, melynek tövében a múlt alkalommal forró teát ittam.

A Reisalpe csúcsáról téli sítúrára különösen alkalmas legelőkön visz lefelé az ösvény, hogy később keletnek fordulva csavarodjon a Reisalpe alá és egy szakaszon újra kaptatósba váltson. A kerülő visszavisz a nyeregbe (Kleinzeller Hinteralm), majd innentől számítva a Hochstaff déli oldalán lényegesebb emelkedők nélkül ereszkedik vissza Kleinzellig.

Kategória: Hiking-Climbing, Hobbies, Sport, Story | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s