A Göller


A Göller (1766m) három kiindulópontból is megközelíthető. Délről a Saugrabenon át (Lahnsattel, 922m), északnyugatról (Gscheid, 960m) és északkelet felöl Kernhofból (690m). A legkönnyebb és legrövidebb út az északnyugati. Télen hótalpas túrára is emez lenne a legalkalmasabb. Ma viszont inkább Kernhofból indultam, hogy cirka hat óra alatt (pihenőkkel együtt) összesen 15 km megtétele és 1160 m szintkülönbség legyőzése után visszaérjek a kiinduláshoz. Kernhofban sajnos nem találtam az ilyen helyeken szokásos túrázóknak szánt parkolót, ezért a főutcai Nah&Frisch élelmiszerüzlet előtt kényszerültem úgymond leverni a főhadiszállásomat. Vigyázat, a helyi fogadók előtt, mint azonnali nem fogyasztó, táblán hirdetett nem kívánatos jöttment vagy csak (úgy tűnik még nem jutott eszükbe, hogy a túrázok éhesen visszaérve esetleg mégis potenciális vendégek lehetnek).

Göller_2D
GPS nyomvonalam letölthető
Göller_3D
… és plasztikus ábrázolásban

A túra jellege kifejezetten alpesi. Az első rész a Göllerhütte menedékházig még túlnyomóan árnyékos fenyveseken át visz. Az innen számított második szakasz viszont már magashegyi környezetbe ágyazódott. Az ösvény szédületes mélységek peremén vezet, amolyan kicsinyített Grete Klinger-Steig. Szédülésmentesség és lépésbiztonság alapvető feltételek. A második szakaszon, kitéve az időjárás rendes viszontagságainak, érdemes odafigyelni az ultraibolya sugárzásra, mert még akkor is leéghetünk, ha a nap csak bágyadtan pislog a felhők mögül. Az arcomat és a nyakam elővigyázatosan be is kentem magas faktorú napozóval, de a karomra, gondolván már úgyis barna, nem tettem. Hát sajna enyhe paprikára égett.

Aki netán nem elégedne meg egyszerűen a Göller megmászásával, útba ejtheti a Kleiner Göllert (Kis Göller, 1673m) illetve továbbmehet a Terzer Göllerre (1723m, ott nincs csúcskereszt). Egy további alternatíva Robert Rosenkranz szerint, Gscheid irányában leszállni (a könnyebb ösvény) és egy kerékpárúton visszasétálni Kernhofba.

A délutáni órákra heves viharokat jósolt a meteorológia és miután semmi kedvem sem volt a csupasz hegygerincen villámokkal cikázni, ezért még a délelőtt a csúcsra kívántam érni, ami rendre sikerült is. A sötétszürke hasú viharfelhők később menetrendszerűen meg is érkeztek, de akkora én már a visszafelé vezető úton a Göllerhütte menedékháznál jártam.

Kategória: Hiking-Climbing, Hobbies, Sport, Story | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s