A fekete lyuk


A The Guardian megszellőztette egy bizonyos James Henry tanulmányát az egyébként minden épeszű és értelmes lény számára (értsd a nem tökjanik) régen nyilvánvaló tényről, miszerint a szuper gazdagok fekete lyukként működő adóparadicsomokba mentik adóköteles vagyonkáikat. Miután egy korábbi írásomban ezen okból már morgolódtam egy sort, most csak egy aprósággal kívánom kiegészíteni a sztorit, hogy kerek legyen. A cikk érdekessége ugyanis, hogy a lyuk által beszippantott összegek volumenére is némi fény derül. Szerény becslések szerint is kb. 21 ezermilliárd $-ról van szó. Ez egy elképesztően nagy összeg mely eléri az USA és Japán együttes GDP-jét.

Svájcot és a Kajmán szigeteket, mint főkolompos lyukakat nevezi meg a cikk, úgy, mint a lyuk felettébb buzgó bábáit, a privátbankokat, élükön a svájci UBS, Credit Suisse és az amerikai Goldman Sachs. Nos, a megnevezett összegek mellett eltörpülnek Európai anyagi jellegű gondjai. Még az olasz és a spanyol tartozásokat is bőven törleszteni lehetne, ha egyszer a botcsinálta, kapzsi, hazug, képmutató és velejéig korrupt politikai elit végre komoly tettekre határozná el magát.

A dolog pikantériája, pedig az, hogy amit a termodinamika főtörvénye az energiáról kimond, érvényes a pénzre is. Az ugyanis nem vész el, csak átalakul, azaz más zsebébe vándorol. Mikor egy bank, vagy egy befektető veszteségekről számol be és az állam az adófizetők pénzét használja fel a bankok megtámogatására, csupán csak az történik, hogy az említett fekete lyukakon át a beszedett adók ügyes kisokosok zsebébe termelődik át. Az említett görög, spanyol, olasz, magyar stb. hitelek eleve, mint valós vagyonok materializálódnak egyes bankszámlákon. Ami a te adóságod, az az én tőkém. Ilyen egyszerű! Csak semmi félrebeszélés!

Kategória: Humanity, soul, mind, News and politics, The Problem of Civilization | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) A fekete lyuk bejegyzéshez

  1. gecsomane szerint:

    húha, micsoda újdonság 🙂
    ez a cikk most mi célt szolgál? mit akarsz vele mondani?

  2. Sztefanó szerint:

    …azt, hogy ne az egyszerű adófizetőkről húzzák le a bőrt, mert jobb források is rendelkezésre állnak betömni az államháztartás hiányait. Ne mondogassa nekünk senki, hogy nem eltarthatóak az öregek és ezért majd 70 meg 74 éves korra kell felvinni a nyugdíjkorhatárt. Ne papoljon nekünk senki arról, hogy nincs pénz az egészségügyre, meg az oktatásra, meg a többi közérdekű befektetésre, mikor pedig van. Csak végre bátorság, civilkurázs kéne ezeket megcsapolni. Most már tehát azt is tudjuk mekkora összegeket lopnak el közbűntényes szinten a „bezzeg nyugaton”… Ideje lenne vasököllel odacsapni (hol is hallottam már ilyet?)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s