Egyperces (2)


Európa és a világ hatalmasai lázasan keresik a kiutat gazdasági és pénzügyi válságból. Mindaddig, amíg az állandó gazdasági növekedés délibábja ragyogja be próbálkozásaikat, semmiféle eredményre nem juthatnak. Amíg a növekedés dogmája elsődleges és minden más csak azután jön, csak elodázhatják a művileg kitenyésztett virtuális buborékok kipukkadását. Akkor fogjuk megtudni, hogy van remény, ha majd egyszer ugyanezek beismerik, hogy rákos növekedésre nincs többé szükség és minőségében valami egészen másra kell tenni a hangsúlyt.

Kategória: Egypercesek, Humanity, soul, mind, The Problem of Civilization | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

3 hozzászólás a(z) Egyperces (2) bejegyzéshez

 1. ztamas szerint:

  Apropó növekedés:
  Mi van az olajjal?
  Hamarosan (x éven belül kifogy, ahogy tudjuk) vagy egyelőre kvázi kifogyhatatlan, csak mi egyszerű emberek nem tudjuk, hogy van bőven? mért tudnánk…

  Íme a hír idézem:
  “Jó hír ez számunkra, vagy sem? Ezt kérdezem, amióta csak elolvastam a Harvard Egyetem professzorának bejelentését (idézem szó szerint):
  „Ellentétben a feltételezésekkel, a világ olajkészletei olyan példátlan tempóban bővülnek, hogy be kell látnunk, az olajtartalékok gyorsabban nőnek, mint az olaj iránti kereslet.”
  Mit jelent ez pontosan? Mégiscsak van olajunk bőven? Hiszen nem azt halljuk évek
  óta, hogy a mai kor barbár fogyasztásmániája pár évtized alatt kizsigereli, kizsigerelte a Föld évmilliók alatt felhalmozott természeti kincseit? Az utókor iránti felelősség, a következő generációk fenntartható élete, a globális felmelegedés, az alternatív energiaforrások, és még hosszasan lehetne sorolni azokat a kifejezéseket, melyeket nap mint nap a fülünkbe duruzsol a média.

  Most mégis azt állítja a világ egyik legjelentősebb energiakutató intézetének, a Belfer Centernek a vezetője, Leonardo Maugeri, hogy az utóbbi évek felfedezései és extra mélységű horizontális olajfúrási technikái pár év alatt szinte kiapadhatatlan olajkészletekhez juttatták az emberiséget.

  Az állítását ráadásul senki sem vitatja. A harvardi Maugeri professzor szerint új olajbonanza előtt állunk, 2020-ra ugyanis napi 110 millió hordóra növekedhet a Föld olajbányászata, körülbelül egynegyedével lesz magasabb a mostaninál. Feje tetejére áll majd a világ, mert miközben a hagyományos, főleg arab olajtermelő országok tényleg kiapadó készletekkel tűnnek el a süllyesztőben, addig az Egyesült Államok, Kanada, Brazília és (egyetlen arab országként, amelyért ezek szerint mégis- csak megérte háborúzni) Irak tör az élre új technikák, új készletek és eddig kiaknázatlan tartalékok birtokosaként.

  Amerika majdnem önellátó lesz olajból, ami lényeges változást eredményezhet a külpolitikájában. A közel-keleti térképek valószínűleg a fiókokban landolnak.
  Olajpala, olajos szurokföld vagy éppen „pre-salt” olaj, olyan kifejezések ezek, melyekkel az elkövetkező években mindannyian megismerkedünk majd. A „pre-salt” olaj például igencsak furcsa képződményt jelöl. A Brazília partjainál, az Atlanti-óceán háromezer méteres mélységében, az óceánfenék két kilométer vastag tömör kőzetrétege alatti kétezer méteres, olajtartalmú sóréteget hívják így. Manapság már onnan is fel lehet hozni az olajat, eddig elképzelhetetlennek tűnő technikákkal persze.

  De ha már csak ott van? Ha már csak ott lesz? Hát akkor fel fogja hozni az emberiség, ne legyenek kétségeink. Kerül, amibe kerül, okozzon bármekkora környezetszennyezést. Mert épp ez a lényeg, és én emiatt nem tudom eldönteni, hogy örüljünk-e ennek az információnak. A harvardi professzor mindenesetre jó hírként kürtölte világgá, ő az olaj- és így a benzinárak tartós és lényeges esését jósolja már 2015-től. Akár még a benzinár „összeomlását” is elképzelhetőnek tartja, szerinte annyi olaja lesz hirtelen az emberiségnek.

  De mi történik utána? Mi lesz a mostanra már épp kialakuló környezettudatos életünk új értékrendjével? A klímaváltozással? A megújuló energiaforrások helyett visszatérünk a kényelmes és olcsóbb olajhoz? Már megint? Elkényelmesedünk, mert tudós mérnökök és olajfúró szakemberek pár generációval későbbre tolták a problémát? Akkor ez most jó hír, vagy sem?”

  Lehet olvasni az aranyalap visszaállításának (http://www.bbc.co.uk/news/magazine-19422104), mint hír felröppentéséről is, mely nem teljesen irracionális döntés, bekövetkezte előtt érdemes az összes kp-től hamar megszabadulni.(?)

  Ha igaz és meglépik ezt is – és ezért nem a fekete aranyalap lesz a sárga aranyalap helyett –
  akkor USA mattot ad a világnak (és rájövünk miért is indított bizonyos háborúkat vagy vett részt bennük).
  (angolul, tanulmánnyal együtt: http://t7.hu/005x-kiapadhatatlan-olajkeszletek)

  Vagy csak leszáll itt is a médiaköd…? vagy nyár végi uborkaföldön talált kacsa a hír?
  Vagy tényleg elmarad6 a sokunk által felkészülés közepette, bár vsz. ambivalensen várt olaj utáni világ, ébredés, eszmélés, visszatalálás önmagunkhoz?
  Mi lesz itt hamarosan? Ha marad az olaj, megnyugodhatunk. Az emberiség Húsvét-sziget stílusban falhatja föl a földön mindazt, amivel gazdálkodhatna, ezzel semmisítve meg önmagát.
  Amit pedig mi magunk is megtehetnénk, bár úgy látom sajnos ez is valódi kvantumugrás, hogy annyi ételt veszünk, amennyi elég, és nem dobunk ki kaját, de túlsúlyosra sem faljuk magunkat.
  Karnyújtásnyira lévő végtelen távolságok…

  • Sztefanó szerint:

   Ha a rákban, metatsztázisoktól szenvedö páciens életét orvosi csodakészítményekkel meghosszabítjuk úgy, hogy a daganat marad, akkor az… ugye, jó hír a ráknak…

 2. ztamas szerint:

  jaja…
  Tisza – Záhony – 2012.09.02.

  http://www.idokep.hu/hirek/kiszaradt-a-tisza

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s