A kletterezés árnyékos oldalairól


Szép napos hétvégén és ünnepnapokon eszedbe ne jusson valamely népszerű ausztriai Klettersteigre utazni, hacsak nem akarsz a képen látható sorsa jutni. Ez itt, igen, sajnos a Haidsteig:

Haidsteig

Vedd figyelembe azt is, hogy autóbusszal a Raxra szállított tömegturisták közül bizonyára legalább egyharmada (óvatos becslés) még nem nőtt fel a Haidsteighez, más egynegyede pedig valószínűleg élete legelső ferratáján vesz részt. Ennek következtében a cirka kétórásra tervezett mászás akár hat-hét vagy ennél hosszabbra is elnyúlhat. A Pingus névre hallgató fórumtag egy a Kaiserschilden elszenvedett hasonlóan rettenetes élményéről számol itt be, de sok más tanulság is leszűrhető :

http://www.gipfeltreffen.at/showthread.php?66078-Risiken-am-Klettersteig-Stau-an-der-Felswand

Egy poszt fordítása onnan, @Paulchen meséli:

Miután megjártuk a Kaiserschild Klettersteigeta betértünk a Gemeindealm fogadóban. Az egyik asztalnál egy magányos fickó üldögélt egy korsó sör mellett. Letelepedtünk hozzá és megkérdeztük

– Te is megjártad a Kaiserschildet?
– Igen – válaszolta a magányos – de csak félig
– Hogyan lehet az?
– Kopterrel hoztak le
– Aha, akkor te voltál az (ti. akit megmentettek)
– Sajna igen, elfogyott az erőm. Nem hittem volna, hogy ez a Steig sokkal keményebb, mint a Pfaffenstein (Eisenerz Klettersteigre utal)

A hasonló esetek sajnos nem ritkák. A DAV (Német Alpesi Egyesület) statisztikái szerint 2002 és 2011 között megháromszorozódott a Klettersteigeken rekedt vagy póruljárt hegymászókhoz kihívott hegyi mentők bevetéseineinek a száma.

Egyébként a helikopteres mentés ára cirka 10-15 ezer €, és keményen bevasalják. Megfelelö biztosítás, például egy Alpenverein tagság, ezt betakarja. Csak még mielőtt a 140-et (Hegyi mentők) tárcsáznád, nem árt tudni, bár “olyankor” ez nyilván nem szempont.

Nos, mi értelme van az ilyesminek? Szerinted? Ennél már a plázázás is szebb élmény. Én szerencsére még ilyen extrém szörnyűséggel (lásd a képet) nem találkoztam (kipp-kopp, lekopogom), talán azért, mert még elég korán kelek…

A tanulságok

  1. Ne téveszd össze a hegyi túrát a városnézéssel vagy fürdőzéses kirándulással!
  2. Soha ne becsüld alá a lehetséges veszélyforrásokat.
  3. Csak kifogástalan felszereléssel indulj útnak.
  4. Vedd komolyan az időjárás jelentést.
  5. A hegyek szentélyébe nem libasorban állni indulunk, ezért ne társulj nagyobb csoporthoz. A csoportszellem a hamis biztonság illúzióját kelti. Lelkiismeretes profi hegyi vezető soha nem vállal egymaga 5-8 főnél nagyobb csoportért felelősséget. Nehéz terepen ez a szám még kisebb.
  6. Optimális esetben, ketten de legfeljebb négyen induljatok útnak. Ha már ötödik lennél a csapatban, inkább kétszer is gondold meg, mielőtt igent mondasz, főleg ha számodra ismeretlenekről van szó. Biztos lehetsz benne, hogy akad legalább egy közülük, aki még nem nőtt fel a vállalkozás nehézségeihez.
  7. Tanulmányozd tüzetesen a falrajzokat, az útvonalat és az ezzel kapcsolatos anyagot! Azonosítsd be a legnehezebb szakaszokat és próbáld annak tükrében felmérni képességeidet. Itt, a túlzott optimizmus nem helyénvaló.
  8. Készülj fel fizikailag a várható megterhelésre. Aki egész héten az irodában, íróasztalnál kukkad és gyalog csak aludni jár, jobb, ha lemond vérmes reményeiről.
Kategória: Hiking-Climbing, Hobbies | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s