Klettersteigezők veszélyben! Megint a kantárok!


A nyáron Tirolban történt halálos kimenetelű kletter-baleset után az Edelrid felülvizsgálatra visszahívta jó néhány kantárját. Mint kiderült a rugalmas szárakkal van a nagy baj. Ha az elasztikus szálakat fix hosszúságúakkal szövik egybe, akkor az igénybevétellel párosuló sokszoros nyújtás-összehúzódás károsíthatja a rugalmatlan szálakat.

A német, svájci és osztrák alpesi egyesületek felkérték a gyártó cégeket, hogy vizsgálják felül az összes ilyen technológiával gyártott ferrata kantárt. Az idén (2012) szeptember 13. dátummal keltezett alábbi táblázat baloldali, narancsszínű oszlopa tartalmazza a sajnálatos és felettébb riasztó eredményt. Az ott feltüntetett modelleket felülvizsgálat nélkül nem tanácsos, sőt egyenesen életveszélyes használni. Minden jelzett esetben a gyártóval kell felvenni a kapcsolatot.

A táblázat sajnos nem teljes, mert némely Mammut Tec Step típusú kantárok még májusban visszahívásra kerültek. Az eredeti cikk itt található az OeAV oldalán. További részeletek viszont itt találhatóak (Übersicht über betroffene und nicht betroffene Klettersteigsets mit elastischen Lastarmen).

klettersteigsets-tabelle

Kategória: Hiking-Climbing, Hobbies, Sport | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s