Riva del Garda, Monte Brione


A Monte Brione, mely Riva del Gardát választja el Torboletól, egy egészen meghökkentő formájú hegy. Olyan mintha egy vastag korong egyik felét egy láthatatlan, mágikus erő belenyomta volna a sziklatalapzat egykor még képlékeny masszájába, minek következtében a másik fele felemelkedett az alsó feléhez ragadt gyorsan megmerevedő lávával egyetemben. Később a korong felső tetején megtelepedett az erdő, a közepét kissé kimosta az eső és így mostanra egy majdnem szabályos félholdat formáz.

P1070513

A Monte Brione jellegzetes félholdja, madártávlatból, a Cima Satról nézve

A szinte kizárólag a holland és főleg a bajor nyaralók (szörfözők és mountainbájkozók) kezén lévő természeti paradicsom eme gyöngyszemét (természetvédelmi terület), szinte kötelező meglátogatni az ideérkező újoncoknak. A kérdés csak az, hogy tikkasztó kánikula idején miként lehetne kellemesebbé tenni az ilyesfajta vállalkozást.

 MonteBrione_2D  MonteBrione_3D

 MonteBrioneProfil

A táv 7 km, 320m szintemelkedés, bruttó 2:00 óra. Ábra szerinti gpx-nyomvonalam kérésre hozáférhető.

A közmondásos, koránkelés aranylelő tulajdonságai itt is jól alkalmazhatóak. Már reggel hat órakor útra kelek. A napközben üdülőktől hemzsegő városka utcái még teljesen kihaltak. Itt-ott húz el egy-egy jármű a főúton, melyet egy piciny szakaszon érint az útvonal eleje. Korai indulás ide vagy oda, mire felérek a hegy tetejére, jócskán patakzik rólam a verejték. A keleten Torbolera és nyugaton Rivára néző pompázatos kilátás mellett meghökkentenek a hegy világháborús emlékeit őrző, Batteriának nevezett sérülések. A Batteria egy körmönfont vasbeton bunkerrendszer, ami hol jól láthatóan, hol pedig alattomosan álcázva szövi át az egész hegyet.

Csupán csak egy, felfelé kaptató párossal van szerencsém találkozni lefelé haladtomban. Látszólag aznap a hegy legelső látogatója lehettem, de megérte és így a kilenc órakor élvezettel elmajszolt reggelimet is jól megszolgáltam. 

Kategória: Hiking-Climbing, Hobbies, Sport, Story, Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s