Türnitzer Höger


A Türnitzer Höger egy tipikusan tavaszi túra célállomása. Ennek a legfőbb oka a Türnitzer Hütte déli irányba tekintő, szélvédett terasza. Amikor még friss az idő és a nap még csak próbálgatja az erejét, fantasztikus kényelemben lehet itt a teraszon napot tankolva pihizni, melegedni, lazítani és elemózsiázni.

TürnitzerHöger2
Panoráma a Türnitzer Hütte teraszáról, balra a Schneeberg jellegzetes hókupolái.

Szimptomatikus az idei télre, hogy míg az elmúl esztendőben a tavasz köszöntése a Högeren májusig váratott magára, addig az idén már február 26.-án nekiveselkedhettünk. Ezúttal Cirmi is elkísért.

A Höger egy kisebbfajta túraparadicsom. Legalább 6-7 különböző úton és irányból lehet megközelíteni. Tavaly Hohenbergböl a Steinparztalon át érkeztem és a Stadelbergkammon bandukoltam vissza. Tegnap az egyik leghosszabb variánst választva, Türnitz kisvároskából indultunk majdnem pontosan 9:00-kor.

A pirossal jól jelzett turistaút a Scharbach patak mentén, északról visz fel a Högerwald gerincére, ahol kellemes langymeleg napsütésben, számtalan fel és alászállás után 12:15-re érjük el a Höger csúcskeresztjét.

 TürnitzerHöger_2D  TürnitzerHöger_3D

 TürnitzerHögerProfil

A táv (Türnitz, Geierstein, Türnitzer Höger és vissza) cirka 14.5 km, 1080m szintemelkedés, bruttó 7:00 óra. Kékkel a hőmérséklet változása (lásd a menedékház teraszán 20 C fok). Ábra szerinti gpx-nyomvonalam kérésre hozáférhető.

A túra különlegessége az említett “hullámvasutazás”. A Geiersteint elhagyva, kilométereken át szűnni nem akaró kaptatók és lejtők sorozatán át, 860m tengerszint feletti magasságban haladunk (+/- 20m) majd egy 200 méteres meredekebb felszökés után a korábbi ábra 1100m körül megismétlődni látszik. A tavalyi falevelek helyenként 30-40cm vastagságban borítják az ösvényt. Óvatosan araszolgatunk, mert az avarréteg alattomos sziklákat ist rejt.

Az utolsó félóra kaptatás úgy nyúlik, mint a rétestészta. Minden fenyőfa és minden kiemelkedés mögött a Höger csúcskeresztjét reméljük felfedezni, de emez csak-csak várat magára. Helyette csodálatos porhóval borított meredek hegyhátra érünk ki, és még ezen átmászva sem véljük felfedezni célunkat, ami pedig már csak alig egy-két percnyire lehet.

Nagy a magkönnyebbülés és az ujjongás, amikor végre felérünk a Högerwald legmagasabb pontjára. Szomjasak vagyunk és korog a gyomrunk, de még készítünk pár fotót, mielőtt kényelembe helyeznénk magunkat a menedékház csodálatos teraszán. Egy egész órás pihenő után, 13:20-kor indulunk vissza ugyanazon az úton, amelyen érkeztünk. Komótos ereszkedés után 16:00-ra érünk vissza Türnitzbe.

Kategória: Hiking-Climbing, Hobbies, Sport, Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s