Egyperces (24, A lóvátett választók)


Az EU parlamenti választás kampánya során szinte valamennyi résztvevő jelölt és párt azzal érvelt, hogy bizonyos többségek elérésével meg lehet változtatni Európát. Úgymond. Egy frászt! Az állítás sajnos megalapozatlan. Az EU Parlament egy fogatlan tigris, egy nagyszabású show méregdrága, sok esetben felesleges kelléktára. Cirkuszt és kenyeret! Jó zsíros kenyér tudniillik azoknak, akik beülnek cirkuszt csinálni a többinek.

A hatalmas csinnadrattával megválasztott parlamentnek gyakorlatilag nincs is törvényhozói hatalma. Mindenben a Tanáccsal kell egyeztetnie és csak a Tanács jóváhagyásával emelkednek a Parlament döntései törvényi rangra: “Das Parlament teilt sich die Gesetzgebungsfunktion mit dem Rat der Europäischen Union”.

A valódi hatalom tehát továbbra is a Tanács kezében van, ami a sokat kritizált európai demokráciadefict alapja: “Kritiker sehen darin einen Widerspruch zum Prinzip der Gewaltenteilung und einen Grund für das wahrgenommene Demokratiedefizit der EU.” A valóságban tehát a hatalmas Parlament elvileg (a szó valódi értelmében) nem egyéb egy igazi tanácsnál, mert csak ajánl, tanácsol és az Európai Tanács pedig gyakorolja a hatalmat, dönt és végrehajt. Ahogy kedve tartja.

A fogatlan tigris még törvényjavaslatot sem tehet, mert erre viszont az EU Komisszió hivatott: “Allerdings besitzt das Europäische Parlament – anders als der (Deutsche) Bundestag – kein unmittelbares Initiativrecht und kann daher keine eigenen Gesetzesvorlagen einbringen. Dieses Initiativrecht hat auf EU-Ebene nur die EU-Kommission”.

Ha tehát történetesen teszem azt a parlamentben az uniót felszámolni kívánó erők kerülnének többségbe, akkor sem történne semmi az égvilágon. Az EU Parlament még önmaga törvényerejű feloszlatását sem rendelheti el, nemhogy az unió sorsáról döntsön. Napnál világosabban látható a botcsinálta parlamentáris tehetetlenség, hiszen még a zengzetesen beharangozott néppárti elnökjelöltet, Jean-Claude Junckert sem képes a parlament a tanács ellenében megtenni a Komisszió elnökének.

Azt is meg kellene végre érteni, hogy az EU elsődlegesen nem értünk, nem érted és értem, nem emberbaráti szeretetből, sem pedig magasztos eszmékből fakad, hanem kizárólag a nagytőke gazdasági érdekeire épül. A döntések hátterében a profit maximalizációjára való törekvések állnak, azok mozgatják. A brit kormányfő a minap ezzel kapcsolatban világosan fogalmazott. Szerinte az EU túl sok dologba üti bele az orrát (ami gaz!). Ehelyett inkább csak a tőke szabad áramlását egyengesse és új piacok nyitásával foglakozzon. SzószerintTo advance our shared interests by using our collective power to open markets. And to build a strong economic base across the whole of Europe… Put simply, many ask “why can’t we just have what we voted to join – a common market?””. Világos, nemde?

Megjegyzés: német nyelvü idézetek a Wiki oldalairól.

Kategória: Egypercesek, Humanity, soul, mind, News and politics, The Problem of Civilization | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s