Kampalpe, a zsivaj ellentézise


Thomas Rambauske (a Land der Berge magazin főszerkesztője) frappánsan és találóan foglalja össze beszámolójában a Kampalpera vezető hótalpas túra lényegét “Hier Einsamkeit pur, dort Jux und Tollerei, hier traumhafter Winterwald, dort eisige Pisten.” (itt magány és csodálatos téli erdő amott [a túloldalon] zajos zsibongás és eljegesedett lejtők). Aki tehát Spital am Semmeringbe érkezik két választási lehetősége van. Beleveti magát a Stuhleck tömegnyomorába, vagy túrabakancsot húz, hátizsákjára hótalpat erősít és a sípályákkal szembeni hegyoldala kaptat.

 Kampalpe_2D  Kampalpe_3D

 KampalpeProfile

A táv (Spital am Semmering, Franziska-quelle, Saurücken, Kampalpe, Saurücken, Franziska-quelle, Spital am Semmering) cirka 11.5 km, 820m szintemelkedés, bruttó 4:35 óra.

A vasárnap első fele még kifejezetten naposnak ígérkezik. Koradélután hidegfront érkezik, ami miatt legkésöbb 11:00-re a csúcson kell lennünk és 13:00-ra jó lenne visszaérkezni a völgybe. A reggel még enyhe faggyal indít, de napközben határozottan és egyre feljebb kúszik a hőmérő mutatója a skálán. Kivétel csak néhány árnyékos erdei ösvényen van. Itt akár egész nap is tartani tudja magát a jég.

Két variáns is kínálkozik elérni a Kampalpe 1535 méter magas csúcsát. Az óramutató járásával ellentétes irányú félkörben a meredek és lavinaveszélyes Probststeigen. Legalábbis Thomas Rambauske ezt állítja róla. Mi óvatosságból meg is fogadjuk a tanácsát és az ellentétes irányú félkörben felfelé vezető turistaúron, a Saurückenen át (jelentése disznóhát) vágunk neki.

A négyüléses kötélpálya völgyi állomása előtt parkolunk. 8:15-kor átballagunk a főúton, elhaladunk a városháza előtt, majd a vasutat keresztező alagúton át kiérünk a Kampalpe hegylábához. Itt egy erdészeti úton derékszögben balra kanyarodunk és mérsékelt emelkedőn, kényelmesen bandukolunk felfelé. A hótalpak egyelőre még maradnak a hátizsákon.

Később egy útbaigazító tábla éles kanyarban jobbra felfelé tessékel minket, és megkezdődik az igényesebb kaptatás. A hótakaró, lassan de biztosan kövéredik, de mi jól kitaposott nyomon haladhatunk, ami nem igényli az extra segítséget. Feljebb érve aztán nem is annyira a rengeteg hó miatt, hanem a jeges meredek szakaszok ellensúlyozására felcsatoljuk a hótalpakat. A vaskarmoknak köszönhetően járásunk biztosabbá válik, nem kell félni többé a kicsúszástól.

Az út első felét jelzi a Franciska-forrás. Nem sokkal ezután kiérünk egy platóra, ahonnan remek, napos kilátás nyílik mind a Stuhleck északi (sí-)lejtőire, mind pedig célunkra a Kampalpe platójára. Az út kaptatósabb, (akarom mondani gatya-rohasztósabb) részei viszont még csak ezután következnek, melyet egy jobbra mutató fatábla harangoz be.

Szerpentines kanyargások sorozata után keresztezünk egy erdészeti utat, majd kiérünk a Saurücken napsütötte hegyoldalába. Némi laza hótalpazásnak, a végső, kifejezetten combizom szaggató kategóriájú kaptató vet véget. Lihegünk is rendesen, mint a kovács fújtatója, mire fél tizenegykor a Kampalpe szűzi hóval egyenletesen fedett alpesi legelőjére érünk. Tömény idill ami fogad. Balkéz felöl a Schneeberg és a Rax napsütötte, hófehér lejtői szikráznak. A panoráma elkápráztat.

IMG_0668

Mint kiderül, a csúcskereszt nem a Kampalpe el nem véthető legmagasabb kiemelkedésén helyezkedik el, hanem valamivel távolabb és lejjebb, egy jó kilátást biztosító sziklaszirten. Itt nem időzünk túl sokat, mert a kellemetlenül hűvös fuvallatok ellen borzonkodik izzadt testünk és pihenés céljából a plató egy szélcsendes szegletét választjuk.

Lefelé ugyanazon az úton ereszkedünk, mint amin jöttünk. Eszembe jut ugyan az alternatíva a Probststeigen, de a biztos, ami biztos elvből kiindulva ezt gyorsan el is vetjük. Aznap kettes (sárga), azaz mérsékelt lavinaveszély van. Ha elgondolom, hogy az idén ott is volt lavina, ahol annak előtte szinte még soha, akkor az ilyet komolyan kell venni.

imageEgyébként (akit érdekel) a Stuhleck melletti Schwarzriegelről 2015 január 31.-én 11:00 órakor lezúdult lavinára gondolok. Ez azért hátborzongató, mert a lavina pontosan Planetenweg felső szakaszára szakadt rá, ahol 2013 decembéreben jártam.

 

 

Kategória: Hiking-Climbing, Hobbies, Snowshoeing, Sport, Story | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

3 hozzászólás a(z) Kampalpe, a zsivaj ellentézise bejegyzéshez

 1. Uherkovich Szani szerint:

  Szia Stefano,
  Idekeveredtem a honlapodra. Szép és nagyon részletes. Sok az átfedés az általad és általam megjárt csúcsok között. (Ez persze nem meglepő Magyarországi lakhely esetén). És hogy valami konkrétumoz is írjak: a Kampalpén 2015 január közepén jártam. Én bevállaltam a Probsteigot. Tényleg lavinaveszélyes hely: néhány nappal ottjártam előtt zúdulhatott ott le a lavina. Noha nem lehetett komoly, kb fél méter magasan borította rá a havat az ösvényre. Persze ez se hiányozna, hogy elkapjon. Különösen, hogy többnyire egyedül járok. A Probsteigot télen kevéssé használhatják: a nyomokból és a csúcskönyvből ítélve előttem 10 nappal korábban járt ott bárki is.
  Na üdv, lépek a Zengőre, ott még van hó.

  • Sztefanó szerint:

   Szia Szani, köszi a kommentet és a sejtés megerősítését. A Probssteiget majd a nyáron becserkészem. Elmondásod szerint akkor szintén a magányos farkasok fajtájából való lennél? Az átfedések ellenére azért Te már tovább, illetve feljebb jársz (ha jól nézem). Én a háromezresekre egyelőre még gondolni sem merek, bár tagadhatatlan, hogy izgat a dolog, de egyedül semmiképpen.

   • Uherkovich Szani szerint:

    Egyedül járok – nem találok olyan hegymászótársat, aki ugyanazt szeretné, amit én, és még logisztikailag is összehozható lenne vele a dolog. Szerintem ne aggódj a háromezresektől. Van köztük sok könnyű. Amiken én jártam, azok technikailag mind könnyűek, max B/C-s ferráták, kivéve a Tschenglser Hochwandot, ami C/D-s ferrata. A “könnyű” minősítés csak akkor igaz rájuk, ha augusztusban megy az ember. A nagyobb szintkülönbség és a kicsit ritkább levegő miatt erőbedobás persze kell hozzájuk. De nem több, mint egy téli Krummbachsteinhoz vagy Göllerhez. Ha az egészség rendben van, akkor ehhez hozzá lehet erősödni. Ha meg nincs annyira rendben, akkor annyit csináljunk, amit a lehetőségeink engednek 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s