A megapixel kijózanodás


Előző posztomban felvetett témával kapcsolatban meglepődve vettem tudomásul, hogy a Panasonic valószínűleg megszívlelte a kritikákat. Mint említettem, a törekvés, egyre több megapixelt bepréselni egy kicsinyke szenzor felületére, kifejezetten rontotta az új készülékek által készített képek minőségét.

A legújabb Lumix DMC TZ71-es modell végre szakít a szinte már kötelező őrülettel és visszakozik egészen a kezdeti 12 megapixelig. Érdekes, hogy mindezen felül a TZ71-est GPS nélkül dobták piacra, amit én szintén a kijózanodás jelének tartok. A készülék bekapcsolása után ugyanis a GPS-nek percekre van szüksége, hogy felvegye a kapcsolatot a műholdakkal. Aki motívumot látva, bekapcsolja fényképezőgépét, biztos nem fog arra várni, hogy a GPS először belője magát. Az viszont nem alternatíva, hogy emiatt bekapcsolva maradjon a gép.

Táblázatba szedett megapixel-őrület az egyes TZ-modellek megjelenési sorrendjében:

Lumix modellszám A megapixelek száma. (zoomfaktor) megjelenés éve (cirka)
DMC-TZ10 12  (12x) 2006
DMC-TZ18 14  (16x)  2010
DMC-TZ36 16  (20x) 2012
DMC-TZ41 18  (20x) 2013
DMC-TZ61 18  (30x) 2014
DMC-TZ71 12  (30x) 2015

Még tán érdemes szólni a digitális fényképezőgépek egyik legfontosabb, de a potenciális vásárlók által néha tudomásul sem vett tulajdonságáról, a optikai szenzor nagyságáról. Minél nagyobb a szenzor, annál több fényt képes hasznosítani, annál több megapixelt lehet a felületére besűríteni. A szenzor nagyságával növekszik az ár is meg a fényképező mérete is, de a képek minősége is. Persze vannak kivételek, de ez a progresszió nagyjából stimmel.

Az alábbi kép jól szemlélteti az egyes szenzorok egymáshoz viszonyított méretét. Valamennyi fent felsorolt Lumix modell az itt látható legkisebb, azaz 1/2.3’’ hüvelyknyi szenzorral rendelkezik. Ez általában is jellemző a kisméretű, ún. kompaktkamerákra. Vannak persze ettől nagyobb, 1/1.7’’ hüvelyknyi szenzorral ellátott kompaktok is (pl. Canon PowerShot S110). Az ilyeneknek természetszerűleg nagyobb a fényérzékenységük, viszont nem remekelnek zoomfaktor tekintetében. Majdnem fél-profinak számítanak az egy teljes hüvelyknyi (1’’) szenzorral felszerelt fényképezőgépek (pl. Sony DSC RX100). Az ettől is nagyobb Four Thirds (4/3’’) és a APS-C szenzor korábban még a tükorreflexes (DSLR) gépekre volt jellemző, de mostanában már a tükör nélküli Bridge rendszer sajátossága lett.

sensor-sizes-2013-795x651

Kategória: Hobbies, Photo | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s