Szenzortisztítás


Elromlott volna a fényképezőgépem? Nagyon szeretem ezt az évek óta, fagyban, kánikulában, esőben, zord körülmények között is mesés képeket készítő Lumix DMC TZ18-as modellt. Utóbb ugyanis azt vettem észre, hogy valamennyi képem bal alsó sarkában egy kitörölhetetlen sötét folt díszeleg. Íme:

P1140703

P1140704

Hiába tisztítottam meg a lencsét kívülről, szárazon és nedvesen, semmit sem segített. A neten keresgélve aztán kiderült, hogy ez Panasonic/Lumix Traveler-Zoom (TZ) modellek gyakori hibája. Lencsenyitáskor ugyanis az objektív kitüremkedik, ami alulnyomást okoz a készülék belsejében. Ennek következtében a környezetben található por behatolhat a szenzor és a lencserendszer közé, aminek a megakadályozására, a zoom objektíveket rendszerint por szűrővel látják el. A Lumix TZ kamerák esetében több éves használat után, úgy tűnik, ez idejekorán kezdi felmondani a szolgálatot.

Rossz nyelvek tudatos tervezett elavulásról, obsolenciáról beszélnek, amit kizárni valóban nem lehet. Az egyedüli megoldás ugyanis, szétszedni a fényképezőgépet, hozzáférni a szenzorhoz és megtisztítani. Erre szakosodott szervizben a művelet ára esetenként felér egy új kompaktkamera árával, ha egyáltalán elvállalják. Bécsben csupán csak a megtekintés ára cirka 40€, amiben még a javítás-tisztítás nincs is belefoglalva.

Laikusok vegyetek inkább egy új kamerát! Sajnos nem biztos, hogy aki meg volt elégedve a Lumix TZ régebbi modelljeivel, az majd örömét leli az újakban is. Az Amazonon közzétett vélemények egybehangzóan igazolják, hogy a szenzorra sűrített még több és még annál is több felesleges megapixel rontotta a korábban oly remek képek minőségét (lásd Bildrauschen). Joggal feltételezhető tehát, hogy a kárvallott Lumixosok majd más márkájú kamerát vesznek maguknak, és az obsolenciás tervezgetés rosszul sül el. Úgy legyen!

Szerencsére a neten megtalálható a fényképezőgép szétszerelésének a pontos leírása, amit jómagam is sikerrel követtem:

Lumix camera sensor cleaning – Step by step – ZS10 – TZ20

A mindössze tízperces művelet tökéletes eredménnyel járt. A képeimről eltűnt a folt. Juhé!  Sajnos azonban, ezután már, a por filter feltételezhető elavulása miatt, számítani kell az efféle gyengélkedés megismétlődésére. Majd meglátom.

image

Kategória: Hobbies, Photo
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) Szenzortisztítás bejegyzéshez

  1. Erika szerint:

    Szia, most találtam rá erre a bejegyzésre, mivel hasonló problémám van a gépemmel.
    Mennyire lett tartós az eredmény?

    • Sztefanó szerint:

      Szia Erika, részleges tartósságról beszélhetünk. Tudniillik a tisztítas önmagában valóban eredményes volt, viszont az okokat nem küszöbülte ki. Mik ezek az okok? Nos, a kompaktok bekapcsoláskor elöre tolják az objektívet, mely lényegében tubusok rendszeréböl áll, ami az optikát tartlamazza. A kitüremkedés pillantában alulnyomás keletkezik a tubusokban és tehát törvényszerüen levegöt szív be. A szennyezödés beszívása ellen filterek vannak telepítve, de ezek hatásfoka az idövel és a fényképezögép használatával egyenes arányban csökken. Nálam is így történt, a tisztítás eredményes volt ugyan, de a harmadszori kirándulásom után ismét, máshol, de foltot találtam. Ergo, az objektív a kitüremkedés pillantában megint beszívott valami piszkot a levegöböl. Ezen a ponton döntöttem, el hogy új gépet veszek, amit nem bántam meg.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s