Szenzortisztítás


Elromlott volna a fényképezőgépem? Nagyon szeretem ezt az évek óta, fagyban, kánikulában, esőben, zord körülmények között is mesés képeket készítő Lumix DMC TZ18-as modellt. Utóbb ugyanis azt vettem észre, hogy valamennyi képem bal alsó sarkában egy kitörölhetetlen sötét folt díszeleg. Íme:

P1140703

P1140704

Hiába tisztítottam meg a lencsét kívülről, szárazon és nedvesen, semmit sem segített. A neten keresgélve aztán kiderült, hogy ez Panasonic/Lumix Traveler-Zoom (TZ) modellek gyakori hibája. Lencsenyitáskor ugyanis az objektív kitüremkedik, ami alulnyomást okoz a készülék belsejében. Ennek következtében a környezetben található por behatolhat a szenzor és a lencserendszer közé, aminek a megakadályozására, a zoom objektíveket rendszerint por szűrővel látják el. A Lumix TZ kamerák esetében több éves használat után, úgy tűnik, ez idejekorán kezdi felmondani a szolgálatot.

Rossz nyelvek tudatos tervezett elavulásról, obsolenciáról beszélnek, amit kizárni valóban nem lehet. Az egyedüli megoldás ugyanis, szétszedni a fényképezőgépet, hozzáférni a szenzorhoz és megtisztítani. Erre szakosodott szervizben a művelet ára esetenként felér egy új kompaktkamera árával, ha egyáltalán elvállalják. Bécsben csupán csak a megtekintés ára cirka 40€, amiben még a javítás-tisztítás nincs is belefoglalva.

Laikusok vegyetek inkább egy új kamerát! Sajnos nem biztos, hogy aki meg volt elégedve a Lumix TZ régebbi modelljeivel, az majd örömét leli az újakban is. Az Amazonon közzétett vélemények egybehangzóan igazolják, hogy a szenzorra sűrített még több és még annál is több felesleges megapixel rontotta a korábban oly remek képek minőségét (lásd Bildrauschen). Joggal feltételezhető tehát, hogy a kárvallott Lumixosok majd más márkájú kamerát vesznek maguknak, és az obsolenciás tervezgetés rosszul sül el. Úgy legyen!

Szerencsére a neten megtalálható a fényképezőgép szétszerelésének a pontos leírása, amit jómagam is sikerrel követtem:

Lumix camera sensor cleaning – Step by step – ZS10 – TZ20

A mindössze tízperces művelet tökéletes eredménnyel járt. A képeimről eltűnt a folt. Juhé!  Sajnos azonban, ezután már, a por filter feltételezhető elavulása miatt, számítani kell az efféle gyengélkedés megismétlődésére. Majd meglátom.

image

Kategória: Hobbies, Photo
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s