Windberg és szomszédai


Október 24. szombat. Végre! Az ég megkönyörült rajtunk. Késett, de megjött. Itt van a vénasszonyok nyara! Legalábbis idelenn a völgyben. Mert mint majd megtudjuk, néhányszáz méterrel feljebb, télapó foggal, körömmel védelmezi előretolt állásait.

 Schneealpe_2D_  Schneealpe_3D_

 SchneealpeProfile

A táv (Lohmgraben, Blarergraben, Windberg, Lurgbauerhütte, Amaißbichl, Schauerwand, Lohmgraben) cirka 15 km, 1220 m szintemelkedés és bruttó 7:00 óra.

Cirmi még nem járt a Schneealpe legmagasabb csúcsán a Windbergen, túrázzunk tehát a Schneealmra. Tanakodunk, milyen legyen az optimális túra-gúnya? Könnyed, őszies langymelegre hangolódjunk, vagy inkább hóra, fagyra? Netán mindkettőre? A web kamerák képei szerint odafen, fehérre terítette asztalát a korai tél. Óvatosságból tehát pesszimisták vagyunk, ami később igazolja magát.

Altenberg an der Rax a kiindulópontunk, illetve Lohmgraben szájában lévő, túrázóknak szánt parkoló. Fagypont alatti a hőmérséklet, így elsőre nyugtázzuk, hogy jól döntöttünk, már ami az öltözékünket illeti. Ám alig kezdjük meg a kaptatást az árok napsütötte oldalán, máris gyökeresen változik a helyzet. Nyárias meleg fakaszt rólunk verejtéket. Hamarosan már csak egyetlen szál trikóra vetkőzve küzdünk az egyre fűszeresebb emelkedőkkel.

A Lohmgraben közepén jól jelzett kereszteződésben balra fordulunk és a Blarergrabenwegen folytatjuk utunkat, mely egyenesen a Windberget célozza. Az apróbb hófoltokat nagy kiterjedésű hómezők váltják fel a plató alatt. Hirtelen, szinte egyik pillanatról a másikra érkezünk a télbe. Legelőször is rendre visszaöltözködünk reggeli pozícióba, amiről gyorsan kiderül, hogy nem elégséges. A hátizsák mélyéről előkerülnek tehát a téli cuccok, az olyanok is, mint a sapka meg a kesztyű. A fagyos szél csontig hatol, ereje arányosan növekszik a megtett szintemelkedéssel. A Windbergen meg egyenesen viharossá fokozódik.

IMG_2712

Alaposan beöltözve elidőzünk egy keveset a csúcson és álmélkodunk a rendkívül tiszta látási viszonyokon. Mióta a hegyeket járom, nem emlékszem, hogy valaha is láttam-e ilyen kristálytiszta panorámát. Balról-jobbra tekintve felismerjük a Stuhleckot, a Veitschalpet, a Hochschwabot, az Ötschert, a Göllert, az Amaißbichlt, a Schneeberget és persze a Heukuppet. Ha a szél nem korbácsolna ilyen cudaron, még maradnának, de így hamarosan ereszkedni kezdünk a Windberg mélyen behavazott észak-keleti gerincén.

A platóra visszaérve érezhetően melegebb van. A nap vidáman süt le ránk a gyönyörű kék égboltról és zsákoljuk a legmelegebb ruhadarabjainkat (de még szükségünk lesz rájuk). Laza bandukolás következik a Lurgbauer menedékházhoz. Mire elérjünk, bizony meg is éhezünk. A választék elég spártai. Látszik, hogy a gazdasszony már a szezon végére készül, de éhen azért nem maradunk.

Ebéd után Cirmi még okvetlenül birtokába kívánja venni a Lurgbauerhütte feletti Hangyadobot, az Amaißbichlt. A csúcson süvítő szél túltesz a Windberg fuvallatain is. Nem is maradunk sokáig, csak térülünk, fordulunk. Lefelé ereszkedve Cirmi kiböki, hogy nem is az Amaißbichlre akart felmenni, mert ott nincs csúcskereszt, csak egy prózai kőhalom, meg egy ferde karó jelzik az 1828 méteres csúcsot. Mint kiderül, nyári emlékeiben a Windbergen látottakhoz hasonló, szép kereszt után sóvárog, ami nem az Amaißbichelen, hanem a Schauerwandon díszeleg. Nosza, kaptassunk hát fel oda is.

A Schauerwandról aztán végérvényes ereszkedünk. Először a Lohmgraben felső torkolatához, majd beszállunk az olvadó hóval gazdagon és mélyen kitöltött árokba. A rengeteg hó ellenére lefelé haladtunkban egyre jobban érződik a nap melege. Mire ahhoz a bizonyos kereszteződéshez érünk, ahol reggel a Windberg felé vettük az irányt, már ismét dominál az őszi hangulat, hónak nyoma sem marad. Elérjük az erdőhatárt, majd eseménytelen ereszkedés következik egy giccsesen szép, vénasszonyok nyara festette erdőn át.

Kategória: Hiking-Climbing, Hobbies | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s