Kalandjaim a Windows 10 kém szoftverrel


Teljesen kiborít a Windows 10. Van a családunkban egy ASUS T100TAL Convertible Tablet PC, amin eredetileg Windows 8.1-es volt. Mivel nem sokat akadékoskodott és lassan meg is szoktuk, nem állt szándékomban az ingyenesen felkínált (akarom mondani ránk erőszakolt) Windows 10-re frissíteni a rendszert.

Akartam-e vagy sem, egy szép napon bejelentette, hogy ő úgy gondolja, eljött az idő és a következő újraindítás alkalmával el is kezdhetnénk a frissítést. Na neeeee! Viccelsz haver? Semmi kedvem egy ilyen kalandba bonyolódni! Nem viccelt! Az ebadta!

Én meg, azért sem akartam Windows 10-t, mert szakmai berkekben közismert tény, hogy a Microsoft a személyes adataink szenvedélyes gyűjtőjévé fejlesztette önmagát. A vadonatúj rendszer feltölti a cég szervereire mindenünket (Emileket, a kalendáriumot, a dokumentumainkat, stb.) és árgus szemekkel követi az egyes billentyűk leütését is. Elvileg úgy működik, mint egy malware, akarom mondani rosszindulatú szoftver.

Mit tehettem mást, egy jól megfogalmazott útmutatás szerint (How to remove Windows 10 upgrade updates in Windows 7 and 8), nekiálltam bütykölni. Először is eltávolítottam a cikkben felsorolt KB-ket (Knowledge Base Patch) majd a gép újraindítása után, ezeket az ismét makacsul felkínált kritikus KB-ket elrejtettem (hide).

image
Az elrejtett KB-csomagok

Ezek után az ASUS cirka egy teljes hónapig nyugodt maradt, majd láss csodát, egy szép napon újra kezdte az okoskodást. Szerinte nekem csakazértis Windows 10 kell. Tulajdonképpen nem volt kedvem megismételni a az előzőekben ismertetett lépéseket és (vesztemre) ráálltam. Hát legyen, ha már egyszer annyira kínálja magát (tulajdonképpen hibáztam, még egyszer nem tenném).

A cirka másfél órás frissítéses procedúra után látszólag hibátlan Windows 10-et kaptam. De csak látszólag. Alig választottam le a billentyűzetet a képernyőről, hogy Tablet-móduszban használjam, kiderült, az érintőképernyő nem működik. Elképzelheted, nem igazán találtam dicsérő szavakat, ami a Microsoftot illeti. Egy régebbi munkatársam, Péter, csak Micro-Schrottnak becézte a céget (Schrott == ócskavas). A dicstelen eredmény láttán most én is inkább erre hajlottam.

Nosza, keresgéljünk az interneten. Jöttek is a találatok garmadával. Úgy látszik a Microsoft elég gyatra munkát végzett, mert hozzám hasonlóan sajnos rengetegen befürödtek ugyanezzel a problémával. Csak néhány cikk a sokból:

Végül eljutottam odáig, hogy nem egyszerűen a képernyő meghajtóját kell letöltenem és frissítenem, hanem egy speciális csomagot, melyet Asus Smart Gesture-nek neveznek. Sajnos azonban, hiába töltöttem le az ASUS Support oldaláról az említett csomagot (ZIP), dekomprimálás után a setup.exe hibát jelentett, miszerint a telepítés tárgya már létezik. Ezután megpróbáltam más forrásból is (eminnen) letölteni a csomagot, de ugyanazzal az eredménnyel jártam. Lassan kezdtem elveszíteni a türelmemet…

image

Az utóbb említett oldalon aztán megragadta a figyelmem egy mondat, miszerint “If you already have this version, then you maid need to Repair the installation.” Azaz, ha már van ilyen csomagod, meglehet, hogy csak javításra szorul. Meg is találtam az Asus Smart Gesture-t a telepített programok között, csak éppen nem kínálata fel a javítás lehetőségét, azaz a “Repair”-t (tomboltam). Nem tehettem mást, brutálisan eltávolítottam (uninstall), majd újraindítás után, csodák-csodája megelevenedett az érintőképernyő. Volt némi furcsaság abban, ahogy működött, így (újra-) telepítettem az Asus Smart Gesture 4.0.6-os verzióját. Ez meg is hozta az eredményt. Végre!

Tehát, mintegy 2 órás hidegverejtékes hegesztés után, sikerült a Microsoft hivatalosan is elismert kémprogramját használható formába pofoznom. Most még majd eljátszadozom azokkal az opciókkal, melyekkel korlátozhatom a kémekdés mértékét, bár mint az ezzel foglakozó cikkek megjegyzik, teljesen letiltani nem lehet. Na jó, legyen. De addig is tanulom a Linux Ubuntut (mint esetleges alternatívát). Már van egy virtuális gépem.

Kategória: Computers and Internet | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

3 hozzászólás a(z) Kalandjaim a Windows 10 kém szoftverrel bejegyzéshez

 1. Mohari András szerint:

  Milyen csodálatos, amikor mások akarják eldönteni, hogy mit futtass a gépeden! (Vagy inkább az ő gépükön…?) A Linuxnak is megvannak a maga bajai, de sok-sok év alatt soha annyit nem szívtam vele napi szinten, mint a Windowsokkal. Bár én könnyen vagyok, mert régebbi (= jól támogatott) asztali gépet használok, és azt is inkább csak komolytalankodásra. Mindenesetre jó tanulást/kísérletezgetést, és sok türelmet! 🙂

  • Sztefanó szerint:

   Sajnos a Tabletek világát mintha elbukta volna a Linux így elvileg csak 3 választásom van Android, Apple vagy Win10. Nem erre mondják, hogy két kalap szar közül melyiket kívánod…?

   • Mohari András szerint:

    Ezt még nem hallottam a két kalap szarról, de találó. Hát igen, vagy a hiányos támogatással küszködsz, vagy a rád erőltetett marhaságokkal. :\

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s