Lohmstein via Pöttelkammsteig/Weg


A Lohmstein (1742m) a Schneealpe egy magányos, fűvel borított, csúcskereszt nélküli sziklaszirtje, melyre a Zäunlwand és Schauerwand közti hegygerincen, a Pöttelkammon vezet egy jelöletlen vadászösvény. Ismét Robert Rosenkranz beszámolója ihletett a körútra.

 Lohmstein_2D  Lohmstein_3D

 LohmsteinProfile

A táv (Altenberg an der Rax, Pöttelweg, Pöttelkammsteig, Lohmstein, Schauerwand, Amaißbichl, Windberg, Michlbauer, Schneealpenhaus, Blarergraben, Lohmgraben, Altenberg an der Rax) kb. 15.7 km, 1235 m szintemelkedés bruttó 5:30 (jó tempóban, egyébként inkább 6:00 óra)

Az elmélet szerint egy magányos, a főbb turistautak nyüzsgölődésétől távol eső útvonalról van szó. A gyakorlatban viszont volt szerencsém mind felfelé mind pedig lefelé tartó túrázókkal találkoznom. Ez nem azt jelenti, hogy nagy lenne a tolongás, hanem inkább csak azt, hogy a vadászösvény hivatalos jelöletlensége ellenére is rendkívül népszerű. Ezzel összhangban, nem nehéz követni. Elég a jól láthatóan kitaposott ösvényen maradni, mely gond nélkül, de ugyancsak meredek stílusban vezet a Lohmsteinre.

A Pötteklammsteignek van legalább két bevezető variánsa. Az egyik már az első kanyarulatban elhagyja a Pöttelweget (ami egy széles erdészeti út), míg a másik, melyet én is választok, a lehető legtovább követi azt. Ahol a Pöttelweg a semmibe vész, ott meglelem a Pöttelkammsteiget (lásd a képeket).

8:10-kor indulok az Altenberg ander Rax feletti túrázóknak kijelölt parkolóból. Jobbra és felfelé veszem az irányt a Pöttelwegen. Egy órával később elhaladok az ösvény vadászkunyhója mellett, majd 9:50-re elérem a Lohmsteint. Itt rácsodálkozom a szokatlan perspektívákra, beazonosítom a Schneelpenhaus alatti, a Blarergrabenban vezető turistaút cikkcakkos vonalát. Tudniillik amin majd lefelé jövök.

DSC04608
Pillantás a Lohmstenről a Blrergraben irányában (jól kivehetőek a turistaút szerpentinjei)

Tíz perccel később, 10:00-kor aztán már a Schauerwand különlegesen szép és nagy, fémből készült csúcskeresztjénél vagyok. Innen jól belátható utam soron következő szakasza, mely a Lurgabuerhütte mellett a Hangyadombra (Amaißbichl) visz. 10:15-kor csúcsfotó (egy kőhalommal) majd máris uzsgyizom lefelé. A két gazdaságot összekötő úton (Michlbauer & Lurgabuer) gyorsan haladok a Windberg felé, melyre egy óra elteltével, 11:15-kor érek fel.

Mivel a terep már jó ismerősöm, nem is maradok fenn sokáig, hanem leszáguldok Michlbauerhoz ebédelni (11:30). Ebédszünetem után (11:55), még érintem a Schneealpenhaust (12:10). A menedékház mögött kezdem meg a végső ereszkedésem a Blarergrabenon át, azon az ösvényen melyet előzőleg, az átellenes sziklaszirtről már beazonosítottam. 13:45-kor érkezem vissza a parkolóba.

Kategória: Hiking-Climbing, Hobbies, Sport | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s