Hoher Hengst 1450 m


DSC07813_

Kivasalni valóm akadt a Hoher Hengsten, tudniillik tavaly nem találtuk meg a hegy déli gerincén felvezető, eldugott ösvényt és így egy nagyobbacska kerülővel, egy erdészeti úton jutottunk fel a csúcsra. A rákövetkező napokban ez nem hagyott nyugodni, és keresgélni kezdtem a megfejtést. Hamarosan sikerült is rendre lokalizálnom a titkos ösvény helyét. A mai napon tehát ezt a gyakorlatban is okvetlenül ki akarom próbálni.

 HoherHengst_2DKom  HoherHengst_3D
 HoherHengstProfile

red A táv (Rohrbach im Graben, Schmalleiten, Himbergerhaus, Türnitzer-Hütte, Bilekalm, Hoher Hengst, Hengsthütte, Rohrbachgraben, Rohrbach im Graben) 14 km, 830 m szintemelkedés bruttó 4:30 óra alatt.

Mára élénk szeles, de ragyogó, napos időt jósolnak. Reggel 8:50-kor nem az unalomig ismert Rohrabchgrabenon át indulok, hanem a Himberger-Haus felé. Ez az egy órás kerülő számomra még teljesen új. Később kiérek a Rohrbachgraben felől érkező, már jól ismert fő-útvonalra (10:00), elhaladok a Ternitzer-Hütte mellett (10:20), majd a meredek Bilekalmon át elérkezem az Adolf-Kögler-Hütte alá (10:30). Itt felbandukolok a kunyhó tövébe és egyenesen a keleti oldalán elhelyezett uzsonnázó fapadhoz vonulok. Innen kéne indulnia az ösvénynek.

Először nem látok semmit, de amint jobban megvizslatom az ugyancsak meredek sziklás terepet, körvonalazódik egy lehetséges útvonal. Legalábbis azt hiszem, hogy az. No, uccu, neki, nézzem meg, jól gondolom-e (10:35). Alig teszek meg pár lépést, máris nyilvánvalóvá válik, hogy helyes úton járok. Később még piros pöttyöket is lelek a sziklákon. Mint kiderül, ajánlatos ezeket a pöttyöket követni, mert itt-ott mintha több ál-nyom is invitálna tévedésre.

A sziklás részt elég gyorsan magam mögött hagyom, és kiérek egy jól látható keskeny gerincre, mely cirka 2-4 méterre emelkedik ki az erdő kusza aljzatából. Ezután pedig egy széles erdészeti útra lelek, mely már a Hengst platójához tartozik. Némi “árkon-bokron és mindig csak hegynek fel” stílusú lavírozás után rendre ki is érek a Hengst viharverte csúcsára (11:00). Remek rálátásom van a még hóban ugyancsak bővelkedő Schneebergre.

Az ereszkedés a tavalyról már jól ismert jelöletlen és helyenként úttalan vadonon át történik. Vihar csavarta fenyőfák kerülgetése után elérem a már a térképen is berajzolt gazdasági utat, ami elvezet a Hengst-Hütteig (12:05). Itt ebédszünetet tartok majd nagyon kényelmesen, élvezve langymeleg napsütést visszacammogok Rohrbachba (13:20). Sajnos elég gyorsan végzek. A keresett és sikeresen meglelt ösvény egy órával lerövidítette a túrát.

Kategória: Hiking-Climbing, Hobbies, Sport | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s