Lurgbauernél


Az idén még sem Lurgbauernél nem jártam (Schneelape), sem pedig Hintenaßwaldból nem indultam túrára. Tudniillik a túra-eldorádóból. A két hely közvetlenül is összeköthető egy arra szolgáló turistaúttal. A kirándulást aztán még lehet egy kicsit tupírozni a Hangyadomb (Amaißbichl 1828m) és a Schauerwand (1812m) meglátogatásával.

 Lurgbauer_2DKomp  Lurgbauer_3D

 LurgbauerProfile

red A megtett táv (Hinternaßwald, Karlalm, Naßkamm, Lurgbauer, Schauerstein, Lurgbauer, Amaißbichl, Naßkamm, Karlalm, Hinternaßwald) 14 km, 1200 m szintemelkedés bruttó 5:45 óra (nettó 4:30)

Szokatlanul későn, 9:00-kor indulok Hinternaßwaldból. A sárga útjelző Lurgbauerig 3:30 órás meneteléssel riogat. Egyáltalán nem hiszem, hogy ilyen sok időre lenne majd szükségem. A felsőbb régiók határozottan “cukrozott” lejtői viszont kissé nyugtalanítanak, mert jelentősebb hóval aznapra egyáltalán nem számoltam (lenti kép). Ráadásul csak a könnyű túracipőmbe bújtam, hisz a jelentés szerint. aznap 1500 méteren is 10 fok feletti hőmérséklet várható.

DSCF2436

9:47-kor vagyok a Gamskogel alatt, tehát azon a ponton, ahol a széles és immár évek óra nem használt erdészeti út hirtelen véget ér. Az ösvény itt jó meredeken fordul balra és afféle pihenős szakaszok nélkül kanyarog felfelé határozott akaratossággal az ugyancsak elhagyatottnak kinéző Karlalmig (10:25).

A Karlalmnál a turistaút kettéágazik. Nem árt odafigyelni. Amit én követek, az továbbra is virgonc kaptatós kedvvel nyomul egyenesen északnak, míg a leváló ág kissé balra tart és csak enyhén emelkedik.

DSCF2453

A Karlalm felett kiterjedt hófoltokra lelek (fenti kép). Helyenként bokáig gázolok a nedves hóban ami még nem lenne baj, hanem bizony egyszer-kétszer jó alaposan ki is csúszom. Szerencsére a terep nem kitett, így lezuhanás közvetlenül nem fenyeget. Elbizonytalanodásra viszont jó okot ad, mivel még nem tudhatom, Holle Anyó feljebb mekkora asztalt terített meg.

DSCF2456

10:45-kor érkezem a Naßkammra (fenti kép). Ezzel vége az út meredekebb részeinek. Innétől kezdve mérsékelt és napos emelkedőn bandukolhatok tovább. A nap jóságos sugarainak köszönhetően a hófoltok is jelentősen olvadoznak, így tehát megnyugodhatok. 11:13-kor érkezem Lurgabuerhez, azaz a beharangozott 3:30 helyett 2:13 óra alatt. Ennyire nem lehetek jó! Inkább a tábla adatai szorulnak javításra, gondolom.

Nincs igazán sok hó, de mintha a menedékház vonzotta volna az elmúlt napok hópihéit. Körös-körbe hótorlaszok. A gazda éppen serénykedik, hogy szabaddá tegye a bejáratot. Mivel az ebéd még korán lenne, meglátogatom még a Schauersteint (lenti kép) majd dolgom végeztével, cirka 25 perc elteltével térek be a vendégházba.

DSCF2470

A gazdasszony sajnálkozik, hogy az elmúlt napokban fagyott és le kellett ereszteniük a víztartályt. Minek következtében tehát a Hütteben nincs víz, miből pedig az is következik, hogy nem tudnak főzni. A lényeg pedig, hogy tehát palackozott innivalón és meleg levesen kívül nincs más a jelen kínálatban. A forró levest és az elektrolitot elfogadom. Jobban zavar, hogy hideg is van odabenn. Befűteni tán még azért lehetett volna. Hm.

DSCF2498

12:00-kor már távozom is tehát (még mielőtt vacognék), egyenesen neki a Hangyadombnak. Odafenn meghányom, vetem, hogy esetleg az Amaißbichl gerincén menjek le. Az utat már ismerem, két éve arra jöttünk fel Cirmivel. Hajlanék is a mókára, de olyen erővel tép a nyugati szél, hogy rögvest el is vetem az ötletet. Inkább a szélárnyékos ereszkedést választom ugyanazon az úton, ahogy feljöttem.

13:08-kor vagyok ismét a Karlalmon, majd 13:48-kor érek ki a széles útra. Még majdnem egészen pontosan 1 óra a kiindulási pontig. Ez esetben viszont a Gamskogel alatt elhelyezett sárga tábla alulértékel. 45 percben szabja meg az út hosszát Hinternaßwaldig. Ja, persze, futólépésben ki is jönne. Nyugodtan poroszkálva viszont csak 14:43-kor fejezem be aznapi kirándulásomat.

Kategória: Hiking-Climbing, Hobbies | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s