Plattenstein


A Plattenstein és a Dürre Wand a legkorábbi túráimra emlékeztetnek. Ez a szelíd hegyvonulat északkeltről délnyugati irányba mutat. Waidmannsfeldnél kezdődik és a Mamauwiese tesz pontot a nyújtózkodására. Legmagasabb pontja a Schober (1213m) de a legközkedveltebb kiemelkedése mégis csak a Plattenstein (1154m).

 Plattenstein_2D  Plattenstein_3D

 PlattensteinProfile

blue A megtett táv (Miesanbach/Tiefenabch, Schwaighofer, Wurzelsteig, Plattenstein, Ochsenweg, Haselbauer, Miesanbach/Tiefenabch) 10.3 km, 650 m szintemelkedés bruttó 5:00 óra alatt (nettó 3:30)

Amit a Schober nem tud nyújtani, mindazzal szolgál a Plattenstein. Például egy nagy, milléniumi kereszttel és velejáró szép kilátással, valamint egy vendégházzal, merthogy a Schoberen az erdő miatt sem kilátás nincs, sem pedig falatozásra invitáló kunyhó.

Angikával a hosszú Dürre Wand egy kis szakaszát kívánjuk csak bejárni. A Miesanbach melletti Tiefanbachból indulnánk. Némi bonyodalom, hogy a turistaút kezdetén kiszemelt parkolót a helyi vendéglős lefoglalta magának. Tiltó táblákkal kirekeszti a túrázókat (biztos jól mehet neki). Jó alternatíva a cirka 100 méterrel tovább található teniszpálya parkolója.

DSCF3513

9:10-kor tehát elindulhatunk a jelzett úton. Először ama bizonyos vendéglő melletti hídon átkelünk a Tiefenbach patakon aztán erdőben haladunk majd egy csendes aszfaltút visz mérsékelten emelkedve Haselbauerig (fenti kép).

A forgalom szerencsére gyér, mindössze két autó halad el mellettünk. Mint később kiderül a Haselbauer tanya alatti parkolóba igyekeztek, ami viszont kifejezetten a túrázóknak van szánva. Aki tehát még ezt a háromnegyed órás bevezető szakaszt is meg akarja spórolni, indulhat onnan.

DSCF3525

A továbbiakban a Schwaighofer tanyánál (10:15) nekifordulunk a Dürre Wand gerincének és a Wurzelsteigen (fenti kép) kaptatunk egészen a csúcsig (11:25). Előttünk, tisztes távolban, egy cirka 15-18 fős csapat baktat ugyanabba az irányba. Hát, bevallom, nem vagyok elájulva a hadseregnyi túrázó, elefántátok dúlásához hasonlatos vonulásától.

DSCF3538
Kilátások a Dürre Wandról (érdemes néhány pillantra rácsodálkozni a világra)

DSCF3547
A magukat kínáltató padokat pedig sorra ki kell próbálni

DSCF3551

Mire felérünk, a nagy csapat már lefoglalta magának a Gauermannhütte előtti teraszt. Szerencsére odabenn a kunyhó elég tágas, sikerül is gond és várakozás nélkül elkölteni déli elemózsiánkat. Utána még felmegyünk a kereszthez és a Plattenstein szikláin sütkérezünk hosszasan, nézelődünk, élvezzük a panorámát.

DSCF3579
A Schneeberget sajnos máris zivatarfelhök takarják

DSCF3583

DSCF3557

A közelben felvonuló zivatarfelhők láttán aztán tanácsosnak látjuk elindulni vissza (12:25).  Lefelé menet aztán eltűnik a nap, elkezd dörögni, először csak halkan, majd egyre erősebben és sűrűbben. Néhány ártalmatlan csepp esővel megússzuk.

DSCF3594 
Akad néhány rendhagyó és fotogén függöles sziklafal ezen a szelíd Dürre Wandon

DSCF3598

A Plattenstein mai variánsa egy könnyű kis kirándulást ígérő, szép és érdemes célpont. Haladóknak és kemény fából faragottaknak természetesen lehet kibővítve tálalni, például valahogy így: Plattenstein és Großer Neukogel

Kategória: Hiking-Climbing, Hobbies
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s