Muckenkogel és Hinteralm


A Muckenkogel számomra mindeddig téli élménynek számított. A Traisner Hinteralm az emlékezetemben lobogó lángú kályhával élt, kinti falának támasztott sítalpakkal és síbotokkal. Egy áldott, meleg oázis a napfényben csillogó hókristályok birodalmában, tudniillik mint Mesebeli Hinteralm. Most viszont megtört a jég-varázs, mert egy kora őszi napon találunk erre tévedni Angikával.

 Muckenkogel_2DKompass  Muckenkogel_3D

 MuckenkogelProfile

blue A táv (Grünes Tor, Lilienfelderhüte, Klöstertreppe, Muckenkogel, Traisner Hinteralm, Zdarsky-Panoramaweg, Klosteralm, Lilienfelderhütte, Grünes Tor) 11 km, 670 m szintemelkedés bruttó 5:00 óra alatt (nettó 3:30)

A “grünes Tor”, ahonnan indulunk, egy zöldre pingált sorompó úgy 720 m szinten, melynek előterében egy parkoló várja a Muckenkogel látogatóit (Kolmstrasse). Ez 300 méterrel magasabban van, mint az alternatíva, az egyszemélyes lift völgyi állomása előtti.

DSC03647

A széles erdészeti út, amin a Lilienfelderhütte felé bandukolunk (9:40 – fenti kép), idén harmadik éve nagy becsben áll a hegyi biciklisek körében. Történt ugyanis, hogy hosszan tartó bírósági huzavona után, melynek során több helybéli kerékpárost pénzbírságra büntettek, végre feloldották a behajtási tilalmat és 2015-ben az utat szabaddá tették a hegyi biciklisek számára. A Traisner Hinteralm, a Klosteralm és maga a Lilienfelderhütte is tehát ezen túl nemcsak gyalog és sítalpon, hanem biciklivel is legálisan elérhetőek.

DSC03656

DSC03659

10:50-kor bukkan elő a Muckenkogelra épült torony (fenti kép), majd 11:00-kor nekilendülünk a Klöstertreppenek, ami egy ugyancsak meredek és keskeny, de viszonylag rövidke ösvény, ami a Muckenkogel tetejére visz. Mindössze 15 perc alatt érkezünk fel a szép kilátással megörvendeztető hegytetőre (Klösterpunkt).

DSC03664

A továbbiakban a túlsó oldalon szelíden visszaereszkedünk az erdészeti útra, hogy nem sokkal később a kanyar után egy jelzett helyen ismét elhagyjuk, balra fel a gerinc irányában. Ezen az úton nem kell a biciklisekre ügyelnünk, száguldhatnak odalenn a kedvükre.

DSC03674

DSC03670

11:40-kor érjük el tulajdonképpeni fő célunkat, a most speciel nem kifejezetten mesebeli Traisner Hinteralmot. Odabenn ugyanis egy hangos és garatra jól felöntött társaság legénybúcsút tart. Húzzák a harmonikát, néhányuk tekintete már megüvegesedett. Örülünk, hogy odakünn a teraszon viszonylagos nyugalomban falatozhatunk. 12:10-kor odébbállunk és a Klosteralmon át érkezünk vissza a valamikori síterepre, majd a Lilienfelderhütte érintésével, nem sietve, élvezve a langy napfényt. 14:30-kor vagyunk újra a grünes Tor parkolóban.

DSC03682
A kép közepén még a távolban a Klosteralm

DSC03683
…közelítve

DSC03693
Kilátás a Zdarsky-Panorámaútról az Ötscher felé

DSC03699
Idill a Klosteralmon

DSC03703
Klosteralm visszapillantásban, felette a Muckenkogel a toronnyal

Kategória: Hiking-Climbing, Hobbies | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s